Životna sredina

Meksiko nastavlja proces nacionalizacije rezervi litijuma

Meksiko, dekret za nacionalizaciju litijuma

Foto: Predsedništvo Meksika

Objavljeno

23.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador potpisao je dekret kojim je ministarstvo energetike zadužio za upravljanje rezervama litijuma. Stranim kompanijama je zabranjeno da samostalno iskopavaju tu stratešku sirovinu.

Na skupu u selu Bakadevači u državi Sonora, posebno organizovanom radi potpisivanja uredbe, predsednik Meksika je ovlastio ministarstvo energetike da preduzme radnje neophodne za sprovođenje procesa nacionalizacije, prenosi Reuters. Lopez Obrador je takođe ovom prilikom proglasio 234.855 hektara zemljišta u Sonori, na severu zemlje, za rudarsku zonu pod nazivom Li-MX 1.

„Učinimo naciju vlasnikom ovog strateškog minerala“, rekao je Lopez Obrador

Meksički parlament je u aprilu usvojio amandman na Zakon o rudarstvu kojim je zabranjeno da se privatne kompanije bave istraživanjem i eksploatacijom litijuma. Zatim je u avgustu osnovana državna kompanija Litio para México (LitioMx) za istraživanje rezervi i iskopavanje rude tog alkalnog metala.

„Sada nacionalizujemo litijum, tako da ga stranci iz Rusije, Kine ili Sjedinjenih Država ne mogu eksploatisati“, rekao je Lopez Obrador na događaju.

Sonora, carstvo litijuma

La Ventana u Sonori se smatra se najvećim nalazištem litijuma na svetu. Rezerve na teritoriji Meksika se procenjuju na ukupno 1,7 miliona tona, što ovu zemlju svrstava na 10. mesto u svetu. Ispred nje su Bolivija, Argentina, Čile, SAD, Australija, Kina, Kongo, Kanada i Nemačka.

Litijum se u Sonori, prema rečima inženjera, nalazi u glini. U Boliviji, Čileu i Argentini ove sirovine ima u kamenu i slaništima. Za litijum iz gline je potreban poseban postupak obrade. Lopez Obrador je na događaju izjavio da istraživači rade na razvoju te tehnologije.

U Meksiku se litijum još uvek ne eksploatiše

U Meksiku još uvek nema komercijalne proizvodnje litijuma. Generalni direktor LitioMx-a Pablo Tadei izjavio je ranije ovog meseca za Reuters da je Meksiko otvoren za partnerstva, ali da će savezna vlada imati većinski udeo u svakom takvom poduhvatu.

Litijum je visokoreaktivan alkalni metal s izuzetnom toplotnom i električnom provodlјivošću. Ova svojstva ga trenutno čine dominantnim u proizvodnji baterija za električna vozila. Javno-privatna alijansa Li-Bridge predviđa da će do 2030. globalna potražnja za litijum-jonskim baterijama porasti za više od pet puta.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

probni rad sistema odsumporavanje TENT A

Kreće probni rad sistema za odsumporavanje u TENT-u A

23. februar 2023. - Odsumporavanje dimnih gasova u TENT-u A najveći je ekološki projekat u termoelektranama u Evropi, kaže ministarka Đedović Handanović

Međunarodni dan šuma 2024: šume i inovacije, nova rešenja za bolji svet

Međunarodni dan šuma 2024 – Šume i inovacije: nova rešenja za bolji svet

23. februar 2023. - Međunarodni dan šuma 2024. obeležiće inovacije. One nam mogu pomoći da obnovimo, zaštitimo i koristimo naše šume na održiv način.

EU-Zakonu-o-kriticnim-sirovinama-propise-zastiti-stanovnistva-prirode

EU u Zakonu o kritičnim sirovinama olabavila propise o zaštiti stanovništva, prirode

23. februar 2023. - S idejom o strateškoj autonomiji, EU je usvojila Zakon o kritičnim sirovinama, ali posle velikog zastoja u poslednjoj fazi

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

23. februar 2023. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja