Klimatske promene

Medeja Lončar (Siemens Srbija): Planeta traži ekosistem, a ne egosistem

Medeja Loncar ekosistem egosistem

Foto: Siemens Srbija

Objavljeno

06.03.2024.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.03.2024.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Znanje i nove tehnologije su ključni u odgovoru na izazove s kojima se planeta suočava, poručila je direktorka kompanije Siemens Srbija Medeja Lončar. Siemens je od 2019. prepolovio ugljenični otisak svog poslovanja, a cilj za 2030. je 90 odsto.

Kad je reč o brizi za planetu, ne treba da važi egosistem, već ekosistem, izjavila je na Kopaonik biznis forumu direktorka kompanije Siemens Srbija Medeja Lončar.

„U vreme kada svedočimo brojnim izazovima u globalnoj ekonomiji, geopolitičkoj situaciji i po pitanju klimatskih promena, zahtev za ubrzavanjem digitalne i održive transformacije nikada nije bio veći“, rekla je. Znanje i nove tehnologije su ključni u odgovoru na izazove s kojima se planeta suočava, istakla je Lončar.

U okviru panela na temu akcionog plana za zelenu tranziciju u Srbiji, direktorka Siemensa je naglasila da je ova kompanija od 2019. prepolovila ugljenični otisak poslovanja, podsetivši da cilj do 2030. iznosi 90 odsto.

Medeja Loncar Siemens Srbija ekosistem egosistem

Svi treba da promene navike da bi sačuvali planetu

Inovativna tehnologija ima ključnu ulogu u stvaranju održive budućnosti, navela je Medeja Lončar. Koliki je uticaj odgovornog poslovanja na održivost, a time i na svačiji život, otkriva podatak da će Siemensovi proizvodi prodati samo u fiskalnoj 2023. godini sprečiti ispuštanje 190 miliona metričkih tona ekvivalenta ugljen-dioksida tokom svog životnog veka, kazala je.

To je više od godišnjih emisija cele Holandije, dodala je Lončar i ukazala na nalaze izveštaja kompanije o održivom razvoju za fiskalnu 2023, koja se završila 30. septembra. Prema njenim rečima, svi treba da promene navike da bi sačuvali planetu.

Siemens izdvojio 416 miliona evra za obuku, obrazovanje zaposlenih

„Budućnost zavisi od svih nas: institucija, organizacija, kompanija ali i svakog pojedinca, od toga kako postupamo prema prirodi, društvu i u svom poslovanju“, rekla je direktorka Siemensa u Srbiji.

Ona je podsetila da je 2015. to postala jedna od prvih globalnih kompanija koje su se obavezale da će do 2030. postati ugljenično neutralne. Siemens u okviru svog DEGREE okvira ima cilj i da u istom roku emisije CO2 unutar svog lanca dobavljača smanji 20 odsto.

Koliko je znanje važno za ovu kompaniju, najbolje svedoči podatak da je tokom fiskalne 2023. uložila 416 miliona evra u obuku i obrazovanje svojih zaposlenih, saopšteno je. U kompaniji kažu da tako obezbeđuju održivu zapošljivost na tržištu rada koje se ubrzano menja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

6. mart 2024. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

6. mart 2024. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

6. mart 2024. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

6. mart 2024. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama