OIE

Makedonski ESM potpisao dva ugovora za drugu fazu vetroparka Bogdanci

ESM-bogdanci-druga-faza

Slika: Vasko Kovačevski i Elena Čekulaeva (ESM)

Objavljeno

30.09.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.09.2019.

Komentari

0

Podeli

Kompanija Elektrani na Severna Makedonija (ESM) potpisala je dva ugovora u vezi sa drugom fazom razvoja vetroparka Bogdanci sa konzorcijumom Fihtner (Nemačka) – Geing (Severna Makedonija).

Ugovore za vetropark Bogdanci potpisali su, kako je saopštio ESM, Vasko Kovačevski, generalni direktor ESM, i Elena Čekulaeva, predstavnica konzorcijuma Fihtner/Geing.

ESM je potpisao ugovore sa konzorcijumom Fihtner (Nemačka) – Geing (Severna Makedonija)

Prvi ugovor je vredan 164.312 evra i odnosi se na konsultantske usluge za ažuriranje Studije za zaštitu životne sredine, kao i za sprovođenje geoloških i geotehničkih ispitivanja. Najveći deo novca za ovaj posao obezbeđen je iz granta KfW banke. Ugovor o donaciji vrednoj 162.900 evra ESM i nemačka banka potpisali su u avgustu.

Drugi ugovor, vredan 985.192 evra, se odnosi na konsultantske usluge za projektovanje, pripremu tenderske dokumentacije i nadzor nad izvođenjem radova.

Druga faza vetroparka Bogdanci, prve makedonske elektrane na vetar, predviđa izgradnju još 4 vetroturbina snage oko 13 MW

Druga faza vetroparka Bogdanci, prve makedonske elektrane na vetar, koja proizvodi električnu energiju od 2015. godine, predviđa izgradnju još 4 vetroturbina snage oko 13 MW. Vetropark sada ima 16 vetroturbina snage 2,3 MW, ukupno 36,8 MW.

Ukupna proizvodnja vetroparka, čija će sada snaga biti 50 MW, biće 137 GWh

Druga faza razvoja vetroparka Bogdanci predviđa ulaganje od 21 miliona evra, od čega je 18 miliona obezbedila nemačka banka u vidu kredita, a ostatak makedonski ESM.

Proširenje vetroparka doneće godišnju proizvodnju električne energije od 37 GWh, dovoljnu, kako je naveo ESM, za snabdevanje oko 6.000 domaćinstava. Ukupna proizvodnja vetroparka, čija će sada snaga biti 50 MW, biće 137 GWh.

Nova investicija povećaće udeo obnovljivih izvora energije u ukupnoj u proizvodnji električne energije kompanije ESM za tri odsto.

Inače, ESM najviše električne energije proizvodi u termoelektranama na ugalj snage 824 MW – 5.000 GWh, dok hidroelektrane (HE) sa 554 MW obezbeđuju 1.200 GWh, a vetropark Bogdanovci 100 GWh. Udeo OIE u proizvodnji električne energije je oko 20%.

Tagovi: , ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

30. septembar 2019. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

30. septembar 2019. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

30. septembar 2019. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

30. septembar 2019. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra