x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Makedonski ESM potpisao dva ugovora za drugu fazu vetroparka Bogdanci

30.09.2019. | Komentari: 0Autor:

Slika: Vasko Kovačevski i Elena Čekulaeva (ESM)
Makedonski ESM potpisao dva ugovora za drugu fazu vetroparka Bogdanci

Kompanija Elektrani na Severna Makedonija (ESM) potpisala je dva ugovora u vezi sa drugom fazom razvoja vetroparka Bogdanci sa konzorcijumom Fihtner (Nemačka) – Geing (Severna Makedonija).

Ugovore za vetropark Bogdanci potpisali su, kako je saopštio ESM, Vasko Kovačevski, generalni direktor ESM, i Elena Čekulaeva, predstavnica konzorcijuma Fihtner/Geing.

ESM je potpisao ugovore sa konzorcijumom Fihtner (Nemačka) – Geing (Severna Makedonija)

Prvi ugovor je vredan 164.312 evra i odnosi se na konsultantske usluge za ažuriranje Studije za zaštitu životne sredine, kao i za sprovođenje geoloških i geotehničkih ispitivanja. Najveći deo novca za ovaj posao obezbeđen je iz granta KfW banke. Ugovor o donaciji vrednoj 162.900 evra ESM i nemačka banka potpisali su u avgustu.

Drugi ugovor, vredan 985.192 evra, se odnosi na konsultantske usluge za projektovanje, pripremu tenderske dokumentacije i nadzor nad izvođenjem radova.

Druga faza vetroparka Bogdanci, prve makedonske elektrane na vetar, predviđa izgradnju još 4 vetroturbina snage oko 13 MW

Druga faza vetroparka Bogdanci, prve makedonske elektrane na vetar, koja proizvodi električnu energiju od 2015. godine, predviđa izgradnju još 4 vetroturbina snage oko 13 MW. Vetropark sada ima 16 vetroturbina snage 2,3 MW, ukupno 36,8 MW.

Ukupna proizvodnja vetroparka, čija će sada snaga biti 50 MW, biće 137 GWh

Druga faza razvoja vetroparka Bogdanci predviđa ulaganje od 21 miliona evra, od čega je 18 miliona obezbedila nemačka banka u vidu kredita, a ostatak makedonski ESM.

Proširenje vetroparka doneće godišnju proizvodnju električne energije od 37 GWh, dovoljnu, kako je naveo ESM, za snabdevanje oko 6.000 domaćinstava. Ukupna proizvodnja vetroparka, čija će sada snaga biti 50 MW, biće 137 GWh.

Nova investicija povećaće udeo obnovljivih izvora energije u ukupnoj u proizvodnji električne energije kompanije ESM za tri odsto.

Inače, ESM najviše električne energije proizvodi u termoelektranama na ugalj snage 824 MW – 5.000 GWh, dok hidroelektrane (HE) sa 554 MW obezbeđuju 1.200 GWh, a vetropark Bogdanovci 100 GWh. Udeo OIE u proizvodnji električne energije je oko 20%.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.