Životna sredina

Makedonska vlada i akademija nauka potpisali memorandum o održivom razvoju

Makedonska vlada i akademija nauka potpisali memorandum o odrzivom razvoju

Photo: manu.edu.mk

Objavljeno

27.03.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.03.2018.

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo ekonomije i Makedonska akademija nauka i umetnosti (MANU) potpisali su Memorandum o saradnji za održivi razvoj energetike u Makedoniji.

Memorandum su potpisali ministar ekonomije Krešnik Bekteši i predsednik MANU akademik Taki Fiti.

“Cilj Memoranduma je uspostavljanje saradnje i efikasnog institucionalnog dijaloga, uzimajući u obzir interese građana Makedonije, u cilju postizanja održivog razvoja, a u skladu sa obavezama koje je Makedonija preuzela potvrđenim međunarodnim ugovorima”, navodi se u saopštenju Ministarstva ekonomije.

Memorandum predviđa da dve institucije preduzmu zajedničke aktivnosti u analizi razvoja energetike u zemlji, povećanju udela obnovljivih izvora energije (OIE), primeni najnovije svetske prakse i modernih naučnih saznanja, kao i analizi obaveza Makedonije preuzete potvrđenim međunarodnim sporazumima u ​​oblasti energetike i emisija sa efektom staklene bašte. Saradnja se odnosi i na kompjuterske nauke i informacione tehnologije, ekonomski rast i razvoj, uključujući i modele za ubrzanje razvoja i restrukturiranja privrede.

Saradnja će se ogledati u pripremi istraživačkih projekata, organizaciji sastanaka, zajedničkih predavanja, okruglih stolova i tribina za naučnu i stručnu javnost, ali i za zainteresovane strane i širu javnost sa uključivanjem organizacija civilnog sektora i medija.

Dve institucije će predstavljati rezultate saradnje na međunarodnim i domaćim stručnim skupovima i objavljivati naučne radove u međunarodnim i domaćim časopisima.

Informacije o svemu što je urađeno i rezultatima biće objavljivane na sajtovima Ministarstva ekonomije i Makedonske akademije nauka i umetnosti.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Svetski dan životne sredine: za pobedu nad zagađenjem plastikom

27. mart 2018. - Petog juna je 50 godina kako se obeležava Svetski dan životne sredine. Tema jubileja je zagađenje plastikom i kako ga pobediti – #BeatPlasticPollution

subvencije-energetska efikasnost solarni paneli toplotne pumpe

Nova runda subvencija za solarne panele i energetsku efikasnost u Srbiji

27. mart 2018. - Ministarstvo rudarstva i energetike objavilo je javni poziv za lokalne samouprave, a zatim će uslediti konkursi za izvođače radova i građane

solarni podkast sve sto ste zeleli da znate o solarnim panelima balkan green energy news

Solarni podkast: instaliranje solarnih panela može da smanji račun skoro 50 odsto

27. mart 2018. - Emitovana treća epizoda solarnog podkasta Sve što ste želeli da znate o solarnim panelima, a niste imali koga da pitate

procesing 23 medjunarodni kongres o procesing industriji

36. Međunarodni kongres o procesnoj industriji – Procesing ‘23. održava se 1. i 2. juna u Šapcu

27. mart 2018. - Cilj konferencije je inoviranje znanja inženjera u procesnoj industriji, energetici, rudarstvu, komunalnom sektoru, kao i podrška istraživačima u predstavljanju rezultata njihovih projekata