Životna sredina

Makedonska vlada i akademija nauka potpisali memorandum o održivom razvoju

Makedonska vlada i akademija nauka potpisali memorandum o odrzivom razvoju

Photo: manu.edu.mk

Objavljeno

27.03.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.03.2018.

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo ekonomije i Makedonska akademija nauka i umetnosti (MANU) potpisali su Memorandum o saradnji za održivi razvoj energetike u Makedoniji.

Memorandum su potpisali ministar ekonomije Krešnik Bekteši i predsednik MANU akademik Taki Fiti.

“Cilj Memoranduma je uspostavljanje saradnje i efikasnog institucionalnog dijaloga, uzimajući u obzir interese građana Makedonije, u cilju postizanja održivog razvoja, a u skladu sa obavezama koje je Makedonija preuzela potvrđenim međunarodnim ugovorima”, navodi se u saopštenju Ministarstva ekonomije.

Memorandum predviđa da dve institucije preduzmu zajedničke aktivnosti u analizi razvoja energetike u zemlji, povećanju udela obnovljivih izvora energije (OIE), primeni najnovije svetske prakse i modernih naučnih saznanja, kao i analizi obaveza Makedonije preuzete potvrđenim međunarodnim sporazumima u ​​oblasti energetike i emisija sa efektom staklene bašte. Saradnja se odnosi i na kompjuterske nauke i informacione tehnologije, ekonomski rast i razvoj, uključujući i modele za ubrzanje razvoja i restrukturiranja privrede.

Saradnja će se ogledati u pripremi istraživačkih projekata, organizaciji sastanaka, zajedničkih predavanja, okruglih stolova i tribina za naučnu i stručnu javnost, ali i za zainteresovane strane i širu javnost sa uključivanjem organizacija civilnog sektora i medija.

Dve institucije će predstavljati rezultate saradnje na međunarodnim i domaćim stručnim skupovima i objavljivati naučne radove u međunarodnim i domaćim časopisima.

Informacije o svemu što je urađeno i rezultatima biće objavljivane na sajtovima Ministarstva ekonomije i Makedonske akademije nauka i umetnosti.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

mini hidroelektrana maxi razaranje vladan nikolic

Izabrane najbolje karikature na konkursu Mini hidroelektrane – Maxi razaranje

15 January 2021 - U želji da skrenu pažnju javnosti na pogubne ekološke efekte izgradnje malih hidroelektrana (MHE), kao...

nacrt plana kvalitet vazduha beograd javni uvid

Grad Beograd stavio na javni uvid Nacrt plana kvaliteta vazduha

15 January 2021 - Nacrt plana, koji je pripremio Gradski zavod za javno zdravlje Beograd, može se videti na sajtu gradske uprave do 30. januara.

Albanija_zakon-klimatske promene

Albanija usvojila zakon o klimatskim promenama

14 January 2021 - Parlament Albanije je izglasao zakon o klimatskim promenama koji, između ostalog, pruža pravnu osnovu za...

Slovenija 660 miliona evra likvidnost zelenu tranziciju

Slovenija odvaja 660 miliona evra za likvidnost, zelenu tranziciju firmi

12 January 2021 - Slovenija pomaže oporavku od pandemije sa 660 miliona evra uključujući grantove. Paket za MSP, likvidnost, zelenu tranziciju i digitalizaciju