x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Makedonska vlada i akademija nauka potpisali memorandum o održivom razvoju

27.03.2018. | Komentari: 0Autor:

Photo: manu.edu.mk
Makedonska vlada i akademija nauka potpisali memorandum o održivom razvoju

Ministarstvo ekonomije i Makedonska akademija nauka i umetnosti (MANU) potpisali su Memorandum o saradnji za održivi razvoj energetike u Makedoniji.

Memorandum su potpisali ministar ekonomije Krešnik Bekteši i predsednik MANU akademik Taki Fiti.

“Cilj Memoranduma je uspostavljanje saradnje i efikasnog institucionalnog dijaloga, uzimajući u obzir interese građana Makedonije, u cilju postizanja održivog razvoja, a u skladu sa obavezama koje je Makedonija preuzela potvrđenim međunarodnim ugovorima”, navodi se u saopštenju Ministarstva ekonomije.

Memorandum predviđa da dve institucije preduzmu zajedničke aktivnosti u analizi razvoja energetike u zemlji, povećanju udela obnovljivih izvora energije (OIE), primeni najnovije svetske prakse i modernih naučnih saznanja, kao i analizi obaveza Makedonije preuzete potvrđenim međunarodnim sporazumima u ​​oblasti energetike i emisija sa efektom staklene bašte. Saradnja se odnosi i na kompjuterske nauke i informacione tehnologije, ekonomski rast i razvoj, uključujući i modele za ubrzanje razvoja i restrukturiranja privrede.

Saradnja će se ogledati u pripremi istraživačkih projekata, organizaciji sastanaka, zajedničkih predavanja, okruglih stolova i tribina za naučnu i stručnu javnost, ali i za zainteresovane strane i širu javnost sa uključivanjem organizacija civilnog sektora i medija.

Dve institucije će predstavljati rezultate saradnje na međunarodnim i domaćim stručnim skupovima i objavljivati naučne radove u međunarodnim i domaćim časopisima.

Informacije o svemu što je urađeno i rezultatima biće objavljivane na sajtovima Ministarstva ekonomije i Makedonske akademije nauka i umetnosti.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.