Električna energija

Severna Makedonija imenovala MEMO za operatora organizovanog tržišta električne energije

nemo-memo-makedonija-trziste-elektricne-energije

Slika: Unsplash

Objavljeno

14.09.2020.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

14.09.2020.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Vlada Severne Makedonije imenovala je Nacionalnog operatora za tržište električne energije – MEMO, za nominovanog operatora tržišta električne energije (eng. nominated electricity market Operator – NEMO).

Odluka je doneta na predlog Regulatorne komisije za energetiku, saopštila je makedonska vlada.

Predlog je pripremljen već neko vreme, ali je čekao da se formirana nova vlada, što se i desilo krajem avgusta.

Imenovanje nominovanog operatora tržišta električne energije moglo bi da ubrza uspostavljanje berze električne energije u Severnoj Makedoniji, ali je, pre svega važno za povezivanja tržišta između balkanskih zemalja i država EU. Krajnji cilj ovog spajanja je formiranje zajedničkog tržišta električne energije.

Severna Makedonija je u procesu osnivanja kompanije za upravljanje berzom električne energije

Zasad u regionu samo Srbija ima berzu električne energije sa dan-unapred tržištem. Prema nedavno objavljenom izveštaju Energy Transition Tracker, Severna Makedonija je u procesu uspostavljanja kompanije koja bi upravljala berzom električne energije.

Inače, u martu 2019. operatori prenosnih sistema Bugarske, Severne Makedonije i Albanije potpisali su memorandum o razumevanju kojim je predviđeno spajanje dan-unapred tržišta. Godinu dana ranije vlade Severne Makedonije i Bugarske potpisale su, takođe, memorandum o spajanju dan-unapred tržišta.

Firma MEMO počela je sa radom 1. oktobra 2019, godinu dana nakon što je formirana izdvajanjem dela aktivnosti iz makedonskog operatora prenosnog sistema MEPSO. Vladina uredba o aktivnostima operatora organizovanog tržišta, uključujući obezbeđivanje neophodnih tehničkih, kadrovskih i finansijskih uslova, usvojena je krajem oktobra 2019.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Petrol finansiranje mrezu punjaca elektricna vozila Sloveniji Hrvatskoj

Petrol obezbedio finansiranje za mrežu punjača za električna vozila u Sloveniji, Hrvatskoj

14. septembar 2020. - Slovenački Petrol planira da instalira sisteme za punjenje baterija električnih vozila na 35 lokacija na domaćem tržištu i u Hrvatskoj

koncar siemens energy hrvatska nemacka

Končar formirao zajedničku firmu sa kompanijom Siemens Energy

14. septembar 2020. - Hrvatski Končar i nemačka kompanija Siemens Energy potpisali su ugovor o osnivanju zajedničke firme Končar - Transformatorski kotlovi

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

14. septembar 2020. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

14. septembar 2020. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta