OIE

Mađarski Electron Holding planira gradnju solarnih elektrana snage 160 MW u Srbiji

Madjarski Electron Holding solarne elektrane Srbija subotica

Foto: Dieter Ludwig Scharnag

Objavljeno

08.04.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

08.04.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Mađarska kompanija Electron Holding planira da izgradi solarne elektrane ukupne snage do 160 MW u okolini Subotice.

Fotonaponska postrojenja trebalo bi da budu instalirana na parcelama zapadno i jugozapadno od Subotice, u blizini sela Šebešić i Mala Bosna.

U cilju realizacije ove investicije, Skupština grada Subotice usvojila je Odluku o izradi Plana detaljne regulacije za izgradnju solarnih elektrana ukupne snage do 160 MW u KO Donji Grad, na teritoriji grada Subotice.

Mađarska kompanija je osnovala četiri preduzeća sa sedištem u Subotici

Elektrane bi trebalo da izgradi firma Electron Energy Alpha čiji je vlasnik mađarska kompanija Electron Holding, prenela je Politika.

Inače, Electron Holding je nedavno dobio koncesiju za gradnju solarne elektrane Seline, snage 100 MW, u BiH. Ugovor o koncesiji potpisala je firma Insolar koju je snovala mađarska kompanija.

Prema podacima srpske Agencije za privredne registre, Electron Holding je u Srbiji osim firme Electron Energy Alfa, osnovao i preduzeća Electron Energy Beta, Electron Energy Gamma i Electron Energy Delta. Sve četiri su registrovane u Subotici.

Projekat instalacije solarnih elektrana predviđa i mogućnost skladištenja energije

U Odluci koju je usvojila Skupštine grada Subotice fotonaponske elektrane bi se prostirale na 164 hektara zemlje druge klase.

U okviru projekta predviđena je mogućnost izgradnje više nezavisnih solarnih elektrana sa skladištenjem električne energije na poljoprivrednom zemljištu, navodi se u Odluci.

Inače, Subotica bi trebalo da bude dom i najvećeg vetroparka – Maestrale Ring, koji bi bio među najvećim vetroelektranama na kopnu u Evropi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Petrol finansiranje mrezu punjaca elektricna vozila Sloveniji Hrvatskoj

Petrol obezbedio finansiranje za mrežu punjača za električna vozila u Sloveniji, Hrvatskoj

8. april 2024. - Slovenački Petrol planira da instalira sisteme za punjenje baterija električnih vozila na 35 lokacija na domaćem tržištu i u Hrvatskoj

koncar siemens energy hrvatska nemacka

Končar formirao zajedničku firmu sa kompanijom Siemens Energy

8. april 2024. - Hrvatski Končar i nemačka kompanija Siemens Energy potpisali su ugovor o osnivanju zajedničke firme Končar - Transformatorski kotlovi

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

8. april 2024. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

8. april 2024. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta