x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Mađarski klaster za mobilnost Zala i srpska asocijacija za EV potpisali memorandum o saradnji

16.10.2019. | Komentari: 0Autor:

;

U sklopu posete profesora beogradskog, novosadskog i niškog univerziteta mađarskom Klasteru za mobilnost Zala (Connected and Automated Mobility Cluster of Zala) potpisan je sporazum o saradnji ovog klastera i srpske Nacionalne asocijacije za autonomna i električna vozila (NAAEV).

U organizaciji NAAEV-a, tim sastavljen od 16 eminentnih stručnjaka tehničkih fakulteta sa beogradskog, novosadskog i niškog univerziteta, kao i predstavnika Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, bio je u radnoj poseti Univerzitetu tehnologije i ekonomije Budimpešte (Budapest University of Technology and Economics), klasteru za mobilnost Zala i Automobilskom poligonu Zala (Automotive Proving Ground-ZALAZONE).

Potpisivanjem Memoranduma o razumevanju u vezi sa naučnom, tehničkom i komercijalnom saradnjom između mađarskog Klastera za mobilnost Zala i NAAEV-a stvorene su konkretne pretpostavke za direktnu saradnju između članica dve organizacije, saopštio je NAAEV.

Električna i autonomna mobilnost, e-infrastruktura i 5G komunikacijama bile su glavne teme razgovora srpskih i mađarskih stručnjaka

U toku dvodnevnih razgovora između srpskih i mađarskih stručnjaka fokus su, kako je navedeno, bili projekti u vezi sa električnom i autonomnom mobilnošću, e-infrastrukturom i 5G komunikacijama.

Suština je bila u razmeni iskustva i novih ideja, a pre svega u sagledavanju mogućnosti saradnje na bilateralnim i multinacionalnim projektima iz ovih oblasti, koji su finansirani iz različitih evropskih fondova, u okviru kojih mađarska strana ima respektabilna iskustva. Definisani su zajednički interesi i postavljene osnove za dalju saradnju, naveo je NAAEV.

Klaster Zala osnovale su firme iz sektora informacionih tehnologija, elektronike, vazduhoplovstva i motornih vozila

Mađarski klaster Zala osnovale su firme iz sektora informacionih tehnologija, elektronike, vazduhoplovstva i motornih vozila januara 2018. s ciljem institucionalnog povezivanja istraživačkih, razvojnih i inovativnih kapaciteta u oblasti pametnih transportnih sistema.

Test staza Zalaegerszeg ili Automobilski poligon Zala je namenjen za konvencionalna, električna i autonomna vozila. Projekat je pokrenula mađarska vlada 2016. godine, a prva faza je otvorena u julu ove godine. Ideja je da se uspostavi sistem za proveru širokog spektra vozila i komunikacionih tehnologija i omogući testiranje na više nivoa od prototipa do razvoja serijskih proizvoda.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.