Mobilnost

Mađarski klaster za mobilnost Zala i srpska asocijacija za EV potpisali memorandum o saradnji

Zala

Slika: Pixabay

Objavljeno

16.10.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.10.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

U sklopu posete profesora beogradskog, novosadskog i niškog univerziteta mađarskom Klasteru za mobilnost Zala (Connected and Automated Mobility Cluster of Zala) potpisan je sporazum o saradnji ovog klastera i srpske Nacionalne asocijacije za autonomna i električna vozila (NAAEV).

U organizaciji NAAEV-a, tim sastavljen od 16 eminentnih stručnjaka tehničkih fakulteta sa beogradskog, novosadskog i niškog univerziteta, kao i predstavnika Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, bio je u radnoj poseti Univerzitetu tehnologije i ekonomije Budimpešte (Budapest University of Technology and Economics), klasteru za mobilnost Zala i Automobilskom poligonu Zala (Automotive Proving Ground-ZALAZONE).

Potpisivanjem Memoranduma o razumevanju u vezi sa naučnom, tehničkom i komercijalnom saradnjom između mađarskog Klastera za mobilnost Zala i NAAEV-a stvorene su konkretne pretpostavke za direktnu saradnju između članica dve organizacije, saopštio je NAAEV.

Električna i autonomna mobilnost, e-infrastruktura i 5G komunikacijama bile su glavne teme razgovora srpskih i mađarskih stručnjaka

U toku dvodnevnih razgovora između srpskih i mađarskih stručnjaka fokus su, kako je navedeno, bili projekti u vezi sa električnom i autonomnom mobilnošću, e-infrastrukturom i 5G komunikacijama.

Suština je bila u razmeni iskustva i novih ideja, a pre svega u sagledavanju mogućnosti saradnje na bilateralnim i multinacionalnim projektima iz ovih oblasti, koji su finansirani iz različitih evropskih fondova, u okviru kojih mađarska strana ima respektabilna iskustva. Definisani su zajednički interesi i postavljene osnove za dalju saradnju, naveo je NAAEV.

Klaster Zala osnovale su firme iz sektora informacionih tehnologija, elektronike, vazduhoplovstva i motornih vozila

Mađarski klaster Zala osnovale su firme iz sektora informacionih tehnologija, elektronike, vazduhoplovstva i motornih vozila januara 2018. s ciljem institucionalnog povezivanja istraživačkih, razvojnih i inovativnih kapaciteta u oblasti pametnih transportnih sistema.

Test staza Zalaegerszeg ili Automobilski poligon Zala je namenjen za konvencionalna, električna i autonomna vozila. Projekat je pokrenula mađarska vlada 2016. godine, a prva faza je otvorena u julu ove godine. Ideja je da se uspostavi sistem za proveru širokog spektra vozila i komunikacionih tehnologija i omogući testiranje na više nivoa od prototipa do razvoja serijskih proizvoda.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategija niskougljenicnog razvoja srbije

Usvojena Strategija niskougljeničnog razvoja Republike Srbije za period od 2023. do 2030. sa projekcijama do 2050.

16. oktobar 2019. - Strategija predviđa da se Akcioni plan za njeno sprovođenje u periodu 2024- 2030. usvoji u roku od godinu dana

Svetski dan bicikla

Svetski dan bicikla – nosioca održive urbane mobilnosti

16. oktobar 2019. - Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija iz 2018, za Svetski dan bicikla je proglašen 3. jun.

Kalifornija uvela pravilo napredne čiste flote kako bi postigla nula odsto emisija transportnog sektora

Kalifornija će zabraniti kamione s motorima sa unutrašnjim sagorevanjem

16. oktobar 2019. - Kalifornija je uvela obavezu postepenog prelaska teretnih vozila srednje i teške kategorije na tehnologiju sa nula emisija

Grčka i Slovenija biće deo jedne od najvećih evropskih mreža za punjenje električnih vozila

16. oktobar 2019. - Italijanska kompanija trenutno ima više od 15.000 punjača za električne automobile, a plan je da udvostruči svoju mrežu do 2026.