Mobilnost

Mađarski klaster za mobilnost Zala i srpska asocijacija za EV potpisali memorandum o saradnji

Zala

Slika: Pixabay

Objavljeno

16.10.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.10.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

U sklopu posete profesora beogradskog, novosadskog i niškog univerziteta mađarskom Klasteru za mobilnost Zala (Connected and Automated Mobility Cluster of Zala) potpisan je sporazum o saradnji ovog klastera i srpske Nacionalne asocijacije za autonomna i električna vozila (NAAEV).

U organizaciji NAAEV-a, tim sastavljen od 16 eminentnih stručnjaka tehničkih fakulteta sa beogradskog, novosadskog i niškog univerziteta, kao i predstavnika Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, bio je u radnoj poseti Univerzitetu tehnologije i ekonomije Budimpešte (Budapest University of Technology and Economics), klasteru za mobilnost Zala i Automobilskom poligonu Zala (Automotive Proving Ground-ZALAZONE).

Potpisivanjem Memoranduma o razumevanju u vezi sa naučnom, tehničkom i komercijalnom saradnjom između mađarskog Klastera za mobilnost Zala i NAAEV-a stvorene su konkretne pretpostavke za direktnu saradnju između članica dve organizacije, saopštio je NAAEV.

Električna i autonomna mobilnost, e-infrastruktura i 5G komunikacijama bile su glavne teme razgovora srpskih i mađarskih stručnjaka

U toku dvodnevnih razgovora između srpskih i mađarskih stručnjaka fokus su, kako je navedeno, bili projekti u vezi sa električnom i autonomnom mobilnošću, e-infrastrukturom i 5G komunikacijama.

Suština je bila u razmeni iskustva i novih ideja, a pre svega u sagledavanju mogućnosti saradnje na bilateralnim i multinacionalnim projektima iz ovih oblasti, koji su finansirani iz različitih evropskih fondova, u okviru kojih mađarska strana ima respektabilna iskustva. Definisani su zajednički interesi i postavljene osnove za dalju saradnju, naveo je NAAEV.

Klaster Zala osnovale su firme iz sektora informacionih tehnologija, elektronike, vazduhoplovstva i motornih vozila

Mađarski klaster Zala osnovale su firme iz sektora informacionih tehnologija, elektronike, vazduhoplovstva i motornih vozila januara 2018. s ciljem institucionalnog povezivanja istraživačkih, razvojnih i inovativnih kapaciteta u oblasti pametnih transportnih sistema.

Test staza Zalaegerszeg ili Automobilski poligon Zala je namenjen za konvencionalna, električna i autonomna vozila. Projekat je pokrenula mađarska vlada 2016. godine, a prva faza je otvorena u julu ove godine. Ideja je da se uspostavi sistem za proveru širokog spektra vozila i komunikacionih tehnologija i omogući testiranje na više nivoa od prototipa do razvoja serijskih proizvoda.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zapadni Balkan spreman da modernizuje zeleznicu Buducnost je na sinama

Zapadni Balkan spreman da modernizuje železnicu – Budućnost je na šinama

13 септембра 2021 - Zemlje Zapadnog Balkana su se dogovorile da transformišu i prošire železnicu i uvedu ekspresne međugradske linije i tako doprinesu održivoj mobilnosti

Massive-Attack_Climate-report

Massive Attack za smanjenje emisija CO2 tokom turneja i koncerata

10 септембра 2021 - Massive Attack radi na koncepciji turneja i koncerata sa što manjim emisijama CO2 za celu muzičku industriju, a testiraće rešenja na svojoj turneji.

Rekordna koncentracija litijuma geotermalnoj vodi Engleskoj

Rekordna koncentracija litijuma nađena u geotermalnoj vodi u Engleskoj

02 септембра 2021 - U vodi koju koristi prva geotermalna elektrana u Velikoj Britaniji ima litijuma za proizvodnju do 1.500 tona godišnje bez zagađivanja i ispuštanja CO2

grad Evropsko priznanje planiranje odrzive urbane mobilnosti

Prijavite se za Evropsku nagradu za planiranje održive urbane mobilnosti

19 августа 2021 - Lokalne vlasti mogu da se do kraja oktobra uključe u konkurs za Evropsko priznanje za planiranje održive urbane mobilnosti – SUMP Award