Energetska kriza

Lideri EU se složili u načelu da ograniče skokove cena gasa

Lideri EU u nacelu ogranice skokove cena gasa

Foto: European Union

Objavljeno

21.10.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

21.10.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Evropski savet je, u opštim crtama, izašao sa paketom mera neophodnim za ublažavanje energetske krize i tako ostavio mnogo posla nadležnim ministarstvima zemalja članica i Evropskoj komisiji. Najvažnija inicijativa je da se „ograniče epizode kada su cene gasa previsoke“, a efekat eventualnog limita za cene gasa za proizvodnju električne energije treba da se analizira.

Šefovi vlada i država članica Evropske unije ostvarili su skroman napredak na sastanku u Briselu u naporima da dogovore zajednički pristup u borbi protiv energetske krize i reformisanju tržišta energenata. Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel priznao je da je to „krajnje ozbiljna, teška, kompleksna tema“ i naveo da treba da „sazri“ da bi mogao da se uredi „veoma snažan okvir“.

Posle nekoliko meseci pregovora, više se ne razmatra limitiranje veleprodajnih cena gasa a odustajanju je verovatno doprinela činjenica da su one pale za skoro dve trećine otkad su krajem avgusta dostigle istorijske rekorde. Predložena opcija je „privremeni dinamični koridor za cene prirodnog gasa pri transakcijama“.

Nemački kancelar Olaf Šolc je nazvao zaključke „dobrim signalom solidarnosti“.

Mehanizam za korekcije na tržištu treba da ublaži oštre uspone cena

Lopta je ponovo vraćena ministrima i ministarkama energetike, koji se nalaze već 25. oktobra, i Evropskoj komisiji. Evropski savet je saopštio da od njih hitno očekuje „konkretne odluke“ o pomenutom ograničavanju raspona cena i „privremenom okviru EU za ograničavanje cena gasa za proizvodnju električne energije, uz analizu troškova i dobiti“.

Predsednik Francuske Emanuel Makron istakao je da će lideri zemalja ponovo morati da razgovaraju o ovom pitanju ukoliko ministri ne nađu zajednički jezik.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen objasnila je da novi „mehanizam za korekcije na tržištu“ treba da „ograniči epizode kada su cene gasa previsoke“. Po njenom mišljenju, zaključcima je obezbeđena „veoma dobra i čvrsta mapa puta za nastavak rada“, u vidu „strateških smernica“ za sastavljanje predloga.

Električni miksevi država članica EU se razlikuju, pa treba proučiti efekat eventualnog ograničavanja cena gasa za proizvodnju električne energije

„Analiziraćemo finansijske posledice po one zemlje u kojima gas ima velik udeo u proizvodnji električne energije odnosno šta će se desiti ukoliko uvedemo limit za gas da bismo smanjili uticaj gasa na cenu električne energije“, kazala je novinarima Fon der Lajen. Naglasila je i da će kompanije moći da osnivaju konzorcijume za zajedničku kupovinu gasa da bi se „povećala zajednička snaga na tržištu“.

Lideri i liderke EU su se dogovorili da u okviru te platforme postave obavezujući cilj na 15 odsto potreba za skladištenje prirodnog gasa. Što se tiče ostalih inicijativa, usvojene su bez mnogo pojedinosti.

Za cene gasa treba da se uvede dopunsko referentno merilo jer ono postojeće, koje se ravna prema holandskom čvorištu TTF, najvećim delom oslikava stanje na polju gasa iz cevovoda, a sada raste udeo uvezenog tečnog prirodnog gasa, dodala je Fon der Lajen.

Premijer Slovenije Robert Golob izjavio je pred sastanka da Evropski savet treba da uputi „veoma jasnu i odlučnu poruku“ o merama neophodnim za nastupajuću zimu i naredne dve. „Treba da razdvojimo te dve mere i postupke, inače nećemo biti spremni da podržimo svoju industriju i svoja domaćinstva“, podvukao je.

Zabrinutost zbog izvoženja subvencionisane struje

Evropskoj uniji je potreban i „dobro uravnotežen i zajednički pristup“ koji bi se odredio nakon analize tokova električne energije u zemlje u susedstvu tog 27-članog bloka, napomenula je Fon der Lajen. Na primer, Velika Britanija nema takav limit za cene gasa za elektrane, koji podrazumeva subvencije.

Francuska, Španija i Portugal su odlučili da rade na projektu podmorskog cevovoda za gas i vodonik između Barselone i Marselja

Lideri EU su pozvali na donošenje mera solidarnosti za slučaj poremećaja u isporukama gasa na nacionalnom, regionalnom i nivou unije, usled nedostatka bilateralnih sporazuma o solidarnosti.

Pored toga, Francuska, Španija i Portugal su se dogovorili da postave cevovod ispod mora od Barselone do Marselja kojim bi se prenosili gas i vodonik. Tim projektom su zamenili predlog za gasovod MidCat, koji je trebalo da ide preko Pirineja, budući da se Francuska izjasnila protiv njega.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Petrol finansiranje mrezu punjaca elektricna vozila Sloveniji Hrvatskoj

Petrol obezbedio finansiranje za mrežu punjača za električna vozila u Sloveniji, Hrvatskoj

21. oktobar 2022. - Slovenački Petrol planira da instalira sisteme za punjenje baterija električnih vozila na 35 lokacija na domaćem tržištu i u Hrvatskoj

koncar siemens energy hrvatska nemacka

Končar formirao zajedničku firmu sa kompanijom Siemens Energy

21. oktobar 2022. - Hrvatski Končar i nemačka kompanija Siemens Energy potpisali su ugovor o osnivanju zajedničke firme Končar - Transformatorski kotlovi

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

21. oktobar 2022. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

21. oktobar 2022. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta