OIE

Kvota za zelene sertifikate u Rumuniji smanjena za trećinu

Photo: Pixabay

Objavljeno

10.01.2017.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

10.01.2017.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Obavezna kvota za kupovinu zelenih sertifikata za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora u Rumuniji smanjena je odlukom vlade za oko trećinu.

Kvota će u 2017. godini biti 8,3 odsto od finalne bruto potrošnje, dok je u 2016. iznosila 12,5 odsto. Odluka će stupiti na snagu nakon što nova Vlada Rumunije, gde su 11. decembra održani parlamentarni izbori, odobri hitnu uredbu o izmenama i dopunama Zakona 220 iz 2008. godine o obnovljivim izvorima. Prema sadašnjem zakonu kvota bi se drugačije računala i iznosila 18 odsto.

Promena je sprovedena prema preporuci Nacionalne regulacione agencije (ANRE), i ne bi trebalo da se odrazi na cenu električne energije, rekli su zvaničnici Ministarstva energetike. Prema računici ANRE, održavanje kvote na starom nivou u ovoj godini povećalo bi cenu energije za oko 17 rumunskih leja (3,74 evra) po MWh.

Mali proizvođači električne energije u Rumuniji protive se izmenama Zakona iz 2008. jer navodno favorizuju velike međunarodne kompanije,  dok diskriminišu proizvođače solarne energije jer će oni nastaviti da dobijaju samo dva umesto četiri zelena sertifikata do kraja 2024.

Zabrinutost oko smanjenja kvota izrazila su i druga udruženja proizvođača zelene energije – Udruženje za energiju vetra (RWEA), Organizacija proizvođača energije iz obnovljivih izvora (PATRES) i Udruženje fotonaponske industrije (RPIA), prema pisanju portala Business Review.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

10. januar 2017. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

10. januar 2017. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

10. januar 2017. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

vetroparkovi prikljucak na mrezu eu windeurope izvestaj

WindEurope: Vetroparkovi snage 500 GW čekaju priključak na mrežu

10. januar 2017. - Pristup mreži je zamenio procedure za dobijanje dozvola kao usko grlo broj jedan za izgradnju vetroelektrana.