OIE

Kurs o solarnoj energiji od 6. do 8. oktobra u Pirotu i na Staroj planini

Kurs Solartehnika narodu stiže u Pirot i na Staru planinu

Foto: Elektropionir

Objavljeno

29.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Povodom puštanja u rad prvih zadružnih elektrana na Staroj planini, Energetska zadruga Elektropionir priređuje šesto, specijalno izdanje kursa Solartehnika narodu. Ovaj kurs će biti održan od 6. do 8. oktobra 2023. godine, u Pirotu i staroplaninskim selima Dojkinci i Temska.

Kurs Solartehnika narodu otvoren je za sve građane i građanke koji su zainteresovani za otkrivanje mogućnosti proizvodnje energije iz solarnih panela. Ovo je prilika da se svi zainteresovani upoznaju sa mogućnostima proizvodnje energije iz solarnih panela, kako kroz zadrugu, tako i samostalno, na krovovima svojih domaćinstava, navode organizatori iz Elektropionira.

Polaznici će biti upoznati sa konceptom energetskih zadruga i načinima uključivanja građana u proizvodnju energije putem zadružnih ulaganja

Kurs će započeti u Pirotu 6. oktobra, gde će polaznici biti upoznati sa konceptom energetskih zadruga i načinima uključivanja građana u proizvodnju energije kroz zadružne načine ulaganja, navode organizatori.

Druga dva dana kursa će se održati u Dojkincima i Temskoj, gde će članovi Elektropionira govoriti o značaju uspešno realizovanog projekta Solarna Stara.

Učesnici će takođe imati priliku da dobiju pomoć pri određivanju veličine svoje solarne elektrane, prilagođene njihovoj potrošnji i položaju krova.

Paralelno sa kursom za odrasle, organizovan je i program za najmlađe, gde će deca kroz eksperimente i igre naučiti o obnovljivim izvorima energije.

Projekti zadružnih elektrana bi se mogli primeniti i u drugim lokalnim zajednicama

Pomenuti projekat Solarna Stara je zahvaljujući donacijama građana omogućio izgradnju dve zadružne elektrane od po pet kilovata, koje se nalaze na krovovima zgrade Mesne zajednice Temska i Doma kulture Dojkinci. Sav prihod od prodaje električne energije iz ovih elektrana u narednih 25 godina biće doniran mesnim zajednicama u ova dva starpoplaninska sela.

Promene u sferi održive energije nisu rezervisane isključivo za velike investitore

Zadruga Elektropionir nastoji da pokaže da svaki pojedinac može biti pokretač pozitivnih promena u sferi održive energije i da, kako navode, ta pozicija nije rezervisana isključivo za velike investitore. 

Projekti zadružnih elektrana, poput ovoga na Staroj planini, su modeli koji bi se mogli primeniti i u drugim lokalnim zajednicama u Srbiji, smatraju u Elektropioniru.

Do sada je kurs Solartehnika narodu je pohađalo gotovo 250 učesnika iz cele Srbije. Šesto izdanje kursa Elektropionir je organizovao u saradnji sa Gradom Pirotom i Mesnim zajednicama Dojkinci i Temska.

Učešće na kursu je besplatno i otvoreno za sve zainteresovane građane.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

BEF2024-GlavniVizual-840x430-SRP

Beogradski energetski forum 2024 – lideri energetske tranzicije okupljaju se 13-14. maja u Beogradu

29. septembar 2023. - Beogradski energetski forum 2024 biće domaćin 13. i 14. maja liderima održive energetske tranzicije u...

IFC kredit najvece kogenerativno postrojenje biomasu Srbiji

IFC odobrio kredit za najveće kogenerativno postrojenje na biomasu u Srbiji

29. septembar 2023. - IFC je omogućio proizvođaču papira Drenik ND da ugovori pozajmice od ukupno 106 miliona evra, iz kojeg će finansirati izgradnju CHP pogona

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

29. septembar 2023. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme

Severnomakedonski ESM milijardu evra dekarbonizaciju

Viktor Andonov učestvuje na konferenciji BEF 2024 i poručuje: ESM investira milijardu evra u dekarbonizaciju

29. septembar 2023. - Jedan od učesnika na Beogradskom energetskom forumu (BEF 2024) biće ESM-ov direktor za razvoj i investicije Viktor Andonov