OIE

Kurs o solarnoj energiji od 6. do 8. oktobra u Pirotu i na Staroj planini

Kurs Solartehnika narodu stiže u Pirot i na Staru planinu

Foto: Elektropionir

Objavljeno

29.09.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

29.09.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Povodom puštanja u rad prvih zadružnih elektrana na Staroj planini, Energetska zadruga Elektropionir priređuje šesto, specijalno izdanje kursa Solartehnika narodu. Ovaj kurs će biti održan od 6. do 8. oktobra 2023. godine, u Pirotu i staroplaninskim selima Dojkinci i Temska.

Kurs Solartehnika narodu otvoren je za sve građane i građanke koji su zainteresovani za otkrivanje mogućnosti proizvodnje energije iz solarnih panela. Ovo je prilika da se svi zainteresovani upoznaju sa mogućnostima proizvodnje energije iz solarnih panela, kako kroz zadrugu, tako i samostalno, na krovovima svojih domaćinstava, navode organizatori iz Elektropionira.

Polaznici će biti upoznati sa konceptom energetskih zadruga i načinima uključivanja građana u proizvodnju energije putem zadružnih ulaganja

Kurs će započeti u Pirotu 6. oktobra, gde će polaznici biti upoznati sa konceptom energetskih zadruga i načinima uključivanja građana u proizvodnju energije kroz zadružne načine ulaganja, navode organizatori.

Druga dva dana kursa će se održati u Dojkincima i Temskoj, gde će članovi Elektropionira govoriti o značaju uspešno realizovanog projekta Solarna Stara.

Učesnici će takođe imati priliku da dobiju pomoć pri određivanju veličine svoje solarne elektrane, prilagođene njihovoj potrošnji i položaju krova.

Paralelno sa kursom za odrasle, organizovan je i program za najmlađe, gde će deca kroz eksperimente i igre naučiti o obnovljivim izvorima energije.

Projekti zadružnih elektrana bi se mogli primeniti i u drugim lokalnim zajednicama

Pomenuti projekat Solarna Stara je zahvaljujući donacijama građana omogućio izgradnju dve zadružne elektrane od po pet kilovata, koje se nalaze na krovovima zgrade Mesne zajednice Temska i Doma kulture Dojkinci. Sav prihod od prodaje električne energije iz ovih elektrana u narednih 25 godina biće doniran mesnim zajednicama u ova dva starpoplaninska sela.

Promene u sferi održive energije nisu rezervisane isključivo za velike investitore

Zadruga Elektropionir nastoji da pokaže da svaki pojedinac može biti pokretač pozitivnih promena u sferi održive energije i da, kako navode, ta pozicija nije rezervisana isključivo za velike investitore. 

Projekti zadružnih elektrana, poput ovoga na Staroj planini, su modeli koji bi se mogli primeniti i u drugim lokalnim zajednicama u Srbiji, smatraju u Elektropioniru.

Do sada je kurs Solartehnika narodu je pohađalo gotovo 250 učesnika iz cele Srbije. Šesto izdanje kursa Elektropionir je organizovao u saradnji sa Gradom Pirotom i Mesnim zajednicama Dojkinci i Temska.

Učešće na kursu je besplatno i otvoreno za sve zainteresovane građane.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

29. septembar 2023. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

29. septembar 2023. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

vetroparkovi prikljucak na mrezu eu windeurope izvestaj

WindEurope: Vetroparkovi snage 500 GW čekaju priključak na mrežu

29. septembar 2023. - Pristup mreži je zamenio procedure za dobijanje dozvola kao usko grlo broj jedan za izgradnju vetroelektrana.

hrvatska punionice elektricna vozila hgk

Hrvatska će u punjače za električna vozila uložiti 200 miliona evra

29. septembar 2023. - Uredba o uvođenju infrastrukture za alternativna goriva stupila je na snagu 13. aprila u EU i donosi brojne obaveze za Hrvatsku