Životna sredina

Kupujte jelke sa busenom!

Foto: Pixabay

Objavljeno

24.12.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.12.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

JKP Zelenilo-Beograd apeluje na građane da kupuju jelke sa busenom, jer time utiču na zaštitu životne sredine i doprinose sprečavanju seče mladih stabala četinara.

JKP Zelenilo-Beograd za novogodišnje i božićne praznike prodaje jelke sa busenom u rasadnicima u Ul. Vojvode Stepe br. 405 i Ul. Marije Bursać bb u Zemunu, kao i u svojoj cvećari na Kanarevom brdu, navodi se u saopštenju preduzeća.

Cena jelke sa busenom, u zavisnosti od visine (1,4 – 2,5 m), po ceni od 1.300 i 2.500 dinara.

Za one sugrađane koji žele dodatno da ukrase svoj dom, nekoga obraduju ili nemaju dovoljno prostora za jelku, Zelenilo-Beograd će u cvećari na Kanarevom brdu praviti posebne stone novogodišnje aranžmane po želji i afinitetima kupca.

Prilikom ukrašavanja jelke sa busenom posebno treba voditi računa o kićenju njenog vrha, kako se ne bi polomio ili oštetio. Jedan od mogućih načina da se sačuva vrh jeste da se uz vrh postavi olovka, pa tek onda ukras. Jelku takođe ne treba postaviti blizu grejnog tela.

Tokom praznika potrebno je da se busen jelke zaliva vodom sobne temperature kako bi se održala umerena vlažnost supstrata.

Posle praznika jelka sa busenom može se vratiti prirodi. Drvo ne treba odmah iznositi napolje na mesto sadnje, već je potrebno obezbediti period prilagođavanja. Najbolje bi bilo da se jelka ostavi nekoliko dana u hodniku, a potom da se posadi u odgovarajućim uslovima – kada zemlja nije zamrznuta, odnosno kada spoljna temperatura nije ispod nule.

Ukoliko se jelka sadi u dvorište, imajte na umu da će ona u narednim godinama izrasti u visoko drvo, pa zato pažljivo treba odabrati mesto za sadnju. Takođe, vodite računa da sadnicu ne zasadite suviše blizu objekta, a ukoliko nemate adekvatno mesto za sadnju, jelku možete doneti u rasadnike Zelenila, kako bi je radnici preduzeća posadili na unapred planiranim površinama u gradu, navodi se u saopštenju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U zemljama EU baci se više hrane nego što se uveze

U zemljama EU baci se više hrane nego što se uveze

23 септембра 2022 - U trenutku kada 33 miliona građana Evropske unije ne može da priušti dovoljno obroka, u...

Evropski parlament povecanje ciljeva obnovljive izvore stednju energije

Evropski parlament glasao za povećanje cilja za obnovljive izvore za 2030. na 45 odsto

17 септембра 2022 - Evropski parlament je podržao revizije direktiva o obnovljivoj energiji i energetskoj efikasnosti i predložio da se ciljevi povećaju

SEOS zahteva obustavu geoloških istraživanja i preispitivanje dozvola rudarskih kompanija

SEOS zahteva obustavu geoloških istraživanja i preispitivanje dozvola rudarskih kompanija

14 септембра 2022 - Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) traži od Ministarstva rudarstva i energetike da do 1. novembra...

Bar ce proizvoditi energiju iz otpada mozura

Bar će proizvoditi energiju iz otpada

12 септембра 2022 - Opštini Bar predstavila je Studiju izvodljivosti za pretvaranja biogasa u električnu energiju na sanitarnoj regionalnoj deponiji Možura