Električna energija

KOSTT i Elektrosever postigli dogovor o snabdevanju potrošača na severu Kosova*

KOSTT i Elektrosever postigli dogovor o snabdevanju potrosaca na severu Kosova

Foto: Photomat from Pixabay

Objavljeno

21.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Operator prenosnog sistema Kosova* KOSTT i firma Elektrosever, koja snabdeva Srbe na Kosovu* i u vlasništvu je Elektroprivrede Srbije (EPS), uz posredovanje Evropske unije, potpisali su tehničke sporazume kojima se sprovodi Mapa puta za sprovođenje sporazuma o električnoj energiji između Kosova* i Srbije.

Licenciranje kompanije Elektrosever na Kosovu* bilo je predviđeno sporazumom Kosova* i Srbije o energetici, koji je potpisan 2013. godine, ali je dogovor ili Mapa puta za njegovu implementaciju, kao i sporazuma iz 2015, dogovorena juna ove godine, prenela je Radio slobodna Evropa.

Tada je EU saopštila da će Elektrosever, firma u vlasništvu Srbije osnovana na Kosovu* i prema kosovskom zakonu, početi da snabdeva strujom potrošače u četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na severu: Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok.

Dogovoreno je da Elektrosever za sto dana ispuni uslove da posluje na Kosovu*, ali to nije uradio za 116 dana

Mapa puta je predviđala i da Elektrosever potpiše tehnički ugovor sa preduzećem za distribuciju električne energije na Kosovu* KEDS, kao i sa operatorom KOSTT.

EU je sada saopštila da su KOSTT i Elektrosever završili potpisivanje tehničkih standardnih sporazuma, a istog dana kada se to i desilo, u utorak, Elektrosever je i obezbedio bazu podataka kupaca.

EU je, kako se navodi, pre toga obaveštena da je Kosovo* pokrenulo konsultacije od 15 dana uz pomoć EU u skladu sa članom 8. Mape puta. To je urađeno jer je Elektrosever, kako se navodi, imao 100 dana da ispuni uslove koji bi mu omogućili da posluje na tržištu Kosova*, ali to nije uradio ni posle 116 dana.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

21. oktobar 2022. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

21. oktobar 2022. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

21. oktobar 2022. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

21. oktobar 2022. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.