Energetska efikasnost

Kosovo* dobilo pet miliona evra za kreditiranje energetske efikasnosti u domaćinstvima

Slika: Mesut Toker from Pixabay

Objavljeno

16.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je kreditnu liniju od pet miliona evra za Raiffeisen Bank Kosovo u okviru Programa za finansiranje zelene ekonomije (GEFF).

Raiffeisen banka će novac iz kreditne linije odobravati u vidu pozajamica domaćinstvima za ulaganje u mere energetske efikasnosti, kao što su ugradnja izolacije, zamena prozora, instaliranje toplotnih pumpi i postavljanje solarnih panela. Nakon uspešnog završetka projekata, vlasnici kuća imaće pravo na povraćaj sredstava u iznosu do 20 odsto, saopštio je EBRD.

Kreditna linija odobrena banci na Kosovu* deo je većeg Programa za finansiranja zelene ekonomije (GEFF) za Zapadni Balkan, vrednog 135 miliona evra, koji podržava energetski efikasna rešenja u cilju razvoja zelene i održive ekonomije. Program sufinansiraju Evropska unija, Investicioni okvir za Zapadni Balkan i austrijsko Savezno ministarstvo finansija.

Zahvaljujući programu GEFF više od 8.000 domaćinstava na Zapadnom Balkanu poboljšalo je svoju energetsku efikasnost

Dosad je više od 1.000 domaćinstava na Kosovu* iskoristilo sredstva iz programa GEFF za smanjenje potrošnje energije u svojim domovima, dok je ukupno na Zapadnom Balkanu tu mogućnost iskoristilo više od 8.000 domaćinstava što je doprinelo smanjenju emisija CO2 od skoro 12.000 tona godišnje ili uklanjanju 7.270 automobila sa ulica.

GEFF se sprovodi u okviru Regionalnog programa energetske efikasnosti za Zapadni Balkan, koji finansira EU, i u partnerstvu sa Sekretarijatom Energetske zajednice.

Neil Tailor, šef EBRD-a za Kosovo*, izjavila je da Kosovo* ne može sebi da priušti da propusti mogućnost zelenog oporavka od krize. Uz podršku evropskih donatora, cilj je da podstaknemo talas energetske obnove zgrada širom zemlje i tako radimo na rešavanju problema lošeg kvaliteta vazduha i zagađenja, rekla je ona.

Robert Wright, izvršni direktor Raiffeisen banke na Kosovu*, dodao je da je ova inicijativa deo šire posvećenosti banke odgovornom bankarstvu za održivu budućnost nakon što je Raiffeisen Bank International postala prva austrijska banka koja se ranije ove godine obavezala na poštovanje principa UN-a za odgovorno bankarstvo.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

GEFF Zapadni Balkan energetska efikasnost 28. septembar 2021.

EBRD predstavlja rezultate programa za finansiranje energetske efikasnosti na Zapadnom Balkanu

21 септембра 2021 - Predstavljanje rezultata GEFF programa za Zapadni Balkan i najava daljeg finansiranja energetske efikasnosti u stambenom sektoru u regionu održaće se 28. septembra 2021. u online formatu.

pametna-brojila-ebrd

Srbija dobila zajam od 40 miliona evra za uvođenje pametnih brojila

15 септембра 2021 - EBRD je potpisala ugovor o zajmu od 40 miliona evra za projekat uvođenja pametnih brojila u tri grada u Srbiji.

Beograd subvencije energetska efikasnost

Beograd raspisuje konkurs za subvencije za energetsku efikasnost krajem oktobra

14 септембра 2021 - Subvencionisanje energetske efikasnosti predviđa da Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalne samouprave obezbede 50 odsto investicije.

Sarajevo subvencije zamena peci kotolova na ugalj

Sarajevo obezbedilo 1,5 miliona evra za subvencije za zamenu peći i kotlova na ugalj

13 септембра 2021 - Sredstva će biti dovoljna da 500 domaćinstva pređe na čistiji način zagrevanja svojih domova i veliki napredak u odnosu na prvu akciju.