Energetska efikasnost

Kosovo* dobilo pet miliona evra za kreditiranje energetske efikasnosti u domaćinstvima

Slika: Mesut Toker from Pixabay

Objavljeno

16.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je kreditnu liniju od pet miliona evra za Raiffeisen Bank Kosovo u okviru Programa za finansiranje zelene ekonomije (GEFF).

Raiffeisen banka će novac iz kreditne linije odobravati u vidu pozajamica domaćinstvima za ulaganje u mere energetske efikasnosti, kao što su ugradnja izolacije, zamena prozora, instaliranje toplotnih pumpi i postavljanje solarnih panela. Nakon uspešnog završetka projekata, vlasnici kuća imaće pravo na povraćaj sredstava u iznosu do 20 odsto, saopštio je EBRD.

Kreditna linija odobrena banci na Kosovu* deo je većeg Programa za finansiranja zelene ekonomije (GEFF) za Zapadni Balkan, vrednog 135 miliona evra, koji podržava energetski efikasna rešenja u cilju razvoja zelene i održive ekonomije. Program sufinansiraju Evropska unija, Investicioni okvir za Zapadni Balkan i austrijsko Savezno ministarstvo finansija.

Zahvaljujući programu GEFF više od 8.000 domaćinstava na Zapadnom Balkanu poboljšalo je svoju energetsku efikasnost

Dosad je više od 1.000 domaćinstava na Kosovu* iskoristilo sredstva iz programa GEFF za smanjenje potrošnje energije u svojim domovima, dok je ukupno na Zapadnom Balkanu tu mogućnost iskoristilo više od 8.000 domaćinstava što je doprinelo smanjenju emisija CO2 od skoro 12.000 tona godišnje ili uklanjanju 7.270 automobila sa ulica.

GEFF se sprovodi u okviru Regionalnog programa energetske efikasnosti za Zapadni Balkan, koji finansira EU, i u partnerstvu sa Sekretarijatom Energetske zajednice.

Neil Tailor, šef EBRD-a za Kosovo*, izjavila je da Kosovo* ne može sebi da priušti da propusti mogućnost zelenog oporavka od krize. Uz podršku evropskih donatora, cilj je da podstaknemo talas energetske obnove zgrada širom zemlje i tako radimo na rešavanju problema lošeg kvaliteta vazduha i zagađenja, rekla je ona.

Robert Wright, izvršni direktor Raiffeisen banke na Kosovu*, dodao je da je ova inicijativa deo šire posvećenosti banke odgovornom bankarstvu za održivu budućnost nakon što je Raiffeisen Bank International postala prva austrijska banka koja se ranije ove godine obavezala na poštovanje principa UN-a za odgovorno bankarstvo.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Požar na deponiji: Da li nam je neodgovornost došla na naplatu

Požari na deponijama: Neodgovornost došla na naplatu

16. jul 2021. - Požar koji je izbio u Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko je poslednji poziv na otrežnjenje, kažu Gojkan Stojinović i Kristina Cvejanov, eksperti za upravljanje otpadom

slovenia necp targets

Slovenija potvrdila napuštanje uglja 2033. u ažuriranom NEKP-u

16. jul 2021. - Slovenija je pripremila ažuriranu verziju nacionalnog energetskog i klimatskog plana koji povećava sve ciljeve

gravitacija-skladistenje-energije-zgrade

Oblakoderi postaju skladišta energije uz pomoć gravitacije

16. jul 2021. - Energy Vault planira primenu inovativnog koncepta gravitacionog skladištenja energije u izuzetno visokim zgradama širom sveta

Potpuna dekarbonizija proizvodnje je strateški cilj Eliksir Grupe do 2030. godine, Matijas Predojević

Potpuna dekarbonizija proizvodnje je strateški cilj Eliksir Grupe do 2030. godine

16. jul 2021. - Na proizvodnoj lokaciji u Prahovu, koja je centar Eliksirove hemijske proizvodnje, do 2027. godine biće izgrađena četiri nova grinfield postrojenja sa potpuno novom industrijskom infrastrukturom, što su investicije vrednosti oko 300 miliona evra