Energetska efikasnost

Kosovo* dobilo pet miliona evra za kreditiranje energetske efikasnosti u domaćinstvima

Slika: Mesut Toker from Pixabay

Objavljeno

16.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je kreditnu liniju od pet miliona evra za Raiffeisen Bank Kosovo u okviru Programa za finansiranje zelene ekonomije (GEFF).

Raiffeisen banka će novac iz kreditne linije odobravati u vidu pozajamica domaćinstvima za ulaganje u mere energetske efikasnosti, kao što su ugradnja izolacije, zamena prozora, instaliranje toplotnih pumpi i postavljanje solarnih panela. Nakon uspešnog završetka projekata, vlasnici kuća imaće pravo na povraćaj sredstava u iznosu do 20 odsto, saopštio je EBRD.

Kreditna linija odobrena banci na Kosovu* deo je većeg Programa za finansiranja zelene ekonomije (GEFF) za Zapadni Balkan, vrednog 135 miliona evra, koji podržava energetski efikasna rešenja u cilju razvoja zelene i održive ekonomije. Program sufinansiraju Evropska unija, Investicioni okvir za Zapadni Balkan i austrijsko Savezno ministarstvo finansija.

Zahvaljujući programu GEFF više od 8.000 domaćinstava na Zapadnom Balkanu poboljšalo je svoju energetsku efikasnost

Dosad je više od 1.000 domaćinstava na Kosovu* iskoristilo sredstva iz programa GEFF za smanjenje potrošnje energije u svojim domovima, dok je ukupno na Zapadnom Balkanu tu mogućnost iskoristilo više od 8.000 domaćinstava što je doprinelo smanjenju emisija CO2 od skoro 12.000 tona godišnje ili uklanjanju 7.270 automobila sa ulica.

GEFF se sprovodi u okviru Regionalnog programa energetske efikasnosti za Zapadni Balkan, koji finansira EU, i u partnerstvu sa Sekretarijatom Energetske zajednice.

Neil Tailor, šef EBRD-a za Kosovo*, izjavila je da Kosovo* ne može sebi da priušti da propusti mogućnost zelenog oporavka od krize. Uz podršku evropskih donatora, cilj je da podstaknemo talas energetske obnove zgrada širom zemlje i tako radimo na rešavanju problema lošeg kvaliteta vazduha i zagađenja, rekla je ona.

Robert Wright, izvršni direktor Raiffeisen banke na Kosovu*, dodao je da je ova inicijativa deo šire posvećenosti banke odgovornom bankarstvu za održivu budućnost nakon što je Raiffeisen Bank International postala prva austrijska banka koja se ranije ove godine obavezala na poštovanje principa UN-a za odgovorno bankarstvo.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

nemacka ulaganja Srbiji najbitniji pristup struji obnovljivih izvora

Pristup struji iz obnovljivih izvora je ključan za nemačka ulaganja u Srbiji

02 октобра 2022 - Franciska Brantner iz nemačke vlade izjavila je da je zelena tranzicija zajednički cilj njene zemlje i Srbije

Dve cetiri Evropske nagrade za odrzivu energiju Jugoistocnu Evropu

Dve od četiri Evropske nagrade za održivu energiju otišle u Jugoistočnu Evropu

27 септембра 2022 - Timea Farkas iz Rumunije i energetska zajednica Minoan Energy Community s Krita su dobili Evropske nagrade za održivu energiju s još dva laureata

11 gradova opstina Srbiji cistije daljinsko grejanje

Čistije daljinsko grejanje za 11 gradova, opština u Srbiji

20 септембра 2022 - U Kragujevcu su sa 11 lokalnih samouprava potpisani memorandumi o razumevanju o projektima dekarbonizacije daljinskog grejanja

Evropski parlament povecanje ciljeva obnovljive izvore stednju energije

Evropski parlament glasao za povećanje cilja za obnovljive izvore za 2030. na 45 odsto

17 септембра 2022 - Evropski parlament je podržao revizije direktiva o obnovljivoj energiji i energetskoj efikasnosti i predložio da se ciljevi povećaju