Energetska efikasnost

Kosovo* dobilo pet miliona evra za kreditiranje energetske efikasnosti u domaćinstvima

Slika: Mesut Toker from Pixabay

Objavljeno

16.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je kreditnu liniju od pet miliona evra za Raiffeisen Bank Kosovo u okviru Programa za finansiranje zelene ekonomije (GEFF).

Raiffeisen banka će novac iz kreditne linije odobravati u vidu pozajamica domaćinstvima za ulaganje u mere energetske efikasnosti, kao što su ugradnja izolacije, zamena prozora, instaliranje toplotnih pumpi i postavljanje solarnih panela. Nakon uspešnog završetka projekata, vlasnici kuća imaće pravo na povraćaj sredstava u iznosu do 20 odsto, saopštio je EBRD.

Kreditna linija odobrena banci na Kosovu* deo je većeg Programa za finansiranja zelene ekonomije (GEFF) za Zapadni Balkan, vrednog 135 miliona evra, koji podržava energetski efikasna rešenja u cilju razvoja zelene i održive ekonomije. Program sufinansiraju Evropska unija, Investicioni okvir za Zapadni Balkan i austrijsko Savezno ministarstvo finansija.

Zahvaljujući programu GEFF više od 8.000 domaćinstava na Zapadnom Balkanu poboljšalo je svoju energetsku efikasnost

Dosad je više od 1.000 domaćinstava na Kosovu* iskoristilo sredstva iz programa GEFF za smanjenje potrošnje energije u svojim domovima, dok je ukupno na Zapadnom Balkanu tu mogućnost iskoristilo više od 8.000 domaćinstava što je doprinelo smanjenju emisija CO2 od skoro 12.000 tona godišnje ili uklanjanju 7.270 automobila sa ulica.

GEFF se sprovodi u okviru Regionalnog programa energetske efikasnosti za Zapadni Balkan, koji finansira EU, i u partnerstvu sa Sekretarijatom Energetske zajednice.

Neil Tailor, šef EBRD-a za Kosovo*, izjavila je da Kosovo* ne može sebi da priušti da propusti mogućnost zelenog oporavka od krize. Uz podršku evropskih donatora, cilj je da podstaknemo talas energetske obnove zgrada širom zemlje i tako radimo na rešavanju problema lošeg kvaliteta vazduha i zagađenja, rekla je ona.

Robert Wright, izvršni direktor Raiffeisen banke na Kosovu*, dodao je da je ova inicijativa deo šire posvećenosti banke odgovornom bankarstvu za održivu budućnost nakon što je Raiffeisen Bank International postala prva austrijska banka koja se ranije ove godine obavezala na poštovanje principa UN-a za odgovorno bankarstvo.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

16. jul 2021. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

16. jul 2021. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

16. jul 2021. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

16. jul 2021. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.