Energetska efikasnost

Kosovo* dobilo pet miliona evra za kreditiranje energetske efikasnosti u domaćinstvima

Slika: Mesut Toker from Pixabay

Objavljeno

16.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je kreditnu liniju od pet miliona evra za Raiffeisen Bank Kosovo u okviru Programa za finansiranje zelene ekonomije (GEFF).

Raiffeisen banka će novac iz kreditne linije odobravati u vidu pozajamica domaćinstvima za ulaganje u mere energetske efikasnosti, kao što su ugradnja izolacije, zamena prozora, instaliranje toplotnih pumpi i postavljanje solarnih panela. Nakon uspešnog završetka projekata, vlasnici kuća imaće pravo na povraćaj sredstava u iznosu do 20 odsto, saopštio je EBRD.

Kreditna linija odobrena banci na Kosovu* deo je većeg Programa za finansiranja zelene ekonomije (GEFF) za Zapadni Balkan, vrednog 135 miliona evra, koji podržava energetski efikasna rešenja u cilju razvoja zelene i održive ekonomije. Program sufinansiraju Evropska unija, Investicioni okvir za Zapadni Balkan i austrijsko Savezno ministarstvo finansija.

Zahvaljujući programu GEFF više od 8.000 domaćinstava na Zapadnom Balkanu poboljšalo je svoju energetsku efikasnost

Dosad je više od 1.000 domaćinstava na Kosovu* iskoristilo sredstva iz programa GEFF za smanjenje potrošnje energije u svojim domovima, dok je ukupno na Zapadnom Balkanu tu mogućnost iskoristilo više od 8.000 domaćinstava što je doprinelo smanjenju emisija CO2 od skoro 12.000 tona godišnje ili uklanjanju 7.270 automobila sa ulica.

GEFF se sprovodi u okviru Regionalnog programa energetske efikasnosti za Zapadni Balkan, koji finansira EU, i u partnerstvu sa Sekretarijatom Energetske zajednice.

Neil Tailor, šef EBRD-a za Kosovo*, izjavila je da Kosovo* ne može sebi da priušti da propusti mogućnost zelenog oporavka od krize. Uz podršku evropskih donatora, cilj je da podstaknemo talas energetske obnove zgrada širom zemlje i tako radimo na rešavanju problema lošeg kvaliteta vazduha i zagađenja, rekla je ona.

Robert Wright, izvršni direktor Raiffeisen banke na Kosovu*, dodao je da je ova inicijativa deo šire posvećenosti banke odgovornom bankarstvu za održivu budućnost nakon što je Raiffeisen Bank International postala prva austrijska banka koja se ranije ove godine obavezala na poštovanje principa UN-a za odgovorno bankarstvo.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zelena energija novu Vladu Crne Gore

Zelena energija je za novu Vladu Crne Gore glavni nosilac privrednog razvoja

30 априла 2022 - Premijer Dritan Abazović je ukazao na turizam i energetiku kao primarne sektore za privredni razvoj i obećao da će i dalje zastupati ideju ekološke države

Mihajlovic Hill strateskog partnerstva Srbije SAD

Mihajlović i Hill nagovestili potpisivanje strateškog partnerstva Srbije sa SAD

19 априла 2022 - Sporazum o strateškom partnerstvu bi olakšao zajedničke projekte, posebno u energetskom sektoru, izjavio je ambasador SAD Christopher Hill

IENE izvestaj jugoistocnu Evropu 11 maja Beogradu

IENE predstavlja najnoviji izveštaj za jugoistočnu Evropu 11. maja u Beogradu

18 априла 2022 - Energetski institutut IENE će 11. maja u PKS održati prezentaciju studije Pregled i perspektive energetike jugoistočne Evrope 2021/2022

Vlada Republike Srpske izmene Zakona o energetici

Vlada Republike Srpske usvojila izmene Zakona o energetici

15 априла 2022 - Izmene Zakona o energetici Republike Srpske treba da ga usklade sa novijim zakonima i Strategijom razvoja energetike