OIE

Kopač: U Evropi se sada gradi mnogo manje malih hidroelektrana nego nekada

Slika: Screenshot/Narodna skupština

Objavljeno

11.02.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.02.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Intenzitet gradnje malih hidroelektrana (MHE) u zemljama Evropske unije je mnogo manji nego nekada, ali ne bih definitivno takve projekte ni odbacio, ni podržao, izjavio je Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice (EnZ).

Kako je preneo Insajder, Janez Kopač je na pitanje o iskustvu evropskih zemalja kada je reč o MHE izjavio da se projekti na rekama uglavnom obustavljaju, kao i da je intenzitet izgradnje ovih postrojenja u Evropi mnogo manji nego u prošlim decenijama.

„Obnovljivi izvori energije (OIE) su danas pre svega vetar i sunce. Mi podržavamo OIE, ali imamo u pravnom okviru Energetske zajednice i Direktivu o uticaju na okolinu i svaki projekat mora ići kroz procenu i ako je procena negativna, onda projekta nema. Tako da ne bih definitivno ni odbacio takve projekte, niti bih ih definitivno podržao“, rekao je on posle sednice skupštinskog Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku na kojoj je predstavio Godišnji izveštaj Sekretarijata EnZ o napretku Srbije u implementaciji propisa iz oblasti energetike.

On je naveo najsvežiji primer Albanije, koja je, kako je rekao, zaustavila gradnju svih hidroelektrana (HE).

„Istina je da se tamo Direktiva o uticaju na okolinu u prošlosti nije puno poštovala“, rekao je Kopač, i dodao da ne može da komentariše situaciju u pojedinačnim projektima.

Albanska ministarka za energetiku i infrastrukturu Belinda Balkuku je izjavila pre nekoliko dana da će zaustaviti izgradnju novih HE i pokrenuti istragu o 182 dozvole izdate za izgradnju 440 postrojenja.

A, u Srbiji je krajem januara više hiljada građana iz cele Srbije na protestu “Kaži glasno NE za MHE” u Beogradu zatražilo da se odmah zaustavi gradnja MHE.

Reagovalo je i Nacionalno udruženje malih hidroelektrana koje je saopštilo da je protest politizacija nečega što ne bi trebalo da bude politika, kao i da MHE imaju najmanji uticaj na životnu sredinu od svih OIE.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

11. februar 2019. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

11. februar 2019. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

11. februar 2019. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

11. februar 2019. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine