x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Kopač: U Evropi se sada gradi mnogo manje malih hidroelektrana nego nekada

11.02.2019. | Komentari: 0Autor:

Slika: Screenshot/Narodna skupština
Kopač: U Evropi se sada gradi mnogo manje malih hidroelektrana nego nekada

Intenzitet gradnje malih hidroelektrana (MHE) u zemljama Evropske unije je mnogo manji nego nekada, ali ne bih definitivno takve projekte ni odbacio, ni podržao, izjavio je Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice (EnZ).

Kako je preneo Insajder, Janez Kopač je na pitanje o iskustvu evropskih zemalja kada je reč o MHE izjavio da se projekti na rekama uglavnom obustavljaju, kao i da je intenzitet izgradnje ovih postrojenja u Evropi mnogo manji nego u prošlim decenijama.

“Obnovljivi izvori energije (OIE) su danas pre svega vetar i sunce. Mi podržavamo OIE, ali imamo u pravnom okviru Energetske zajednice i Direktivu o uticaju na okolinu i svaki projekat mora ići kroz procenu i ako je procena negativna, onda projekta nema. Tako da ne bih definitivno ni odbacio takve projekte, niti bih ih definitivno podržao”, rekao je on posle sednice skupštinskog Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku na kojoj je predstavio Godišnji izveštaj Sekretarijata EnZ o napretku Srbije u implementaciji propisa iz oblasti energetike.

On je naveo najsvežiji primer Albanije, koja je, kako je rekao, zaustavila gradnju svih hidroelektrana (HE).

“Istina je da se tamo Direktiva o uticaju na okolinu u prošlosti nije puno poštovala”, rekao je Kopač, i dodao da ne može da komentariše situaciju u pojedinačnim projektima.

Albanska ministarka za energetiku i infrastrukturu Belinda Balkuku je izjavila pre nekoliko dana da će zaustaviti izgradnju novih HE i pokrenuti istragu o 182 dozvole izdate za izgradnju 440 postrojenja.

A, u Srbiji je krajem januara više hiljada građana iz cele Srbije na protestu “Kaži glasno NE za MHE” u Beogradu zatražilo da se odmah zaustavi gradnja MHE.

Reagovalo je i Nacionalno udruženje malih hidroelektrana koje je saopštilo da je protest politizacija nečega što ne bi trebalo da bude politika, kao i da MHE imaju najmanji uticaj na životnu sredinu od svih OIE.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.