Električna energija

Kompjuterska greška rasparčala evropsko tržište struje uz ekstremne skokove cena

Kompjuterska-greska-rasparcala-evropsko-trziste-struje-ekstremne-skokove-cena

Photo: iStock

Objavljeno

27.06.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.06.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Poremećaj na platformi najveće evropske berze električne energije EPEX Spot doveo je do raskida veza na tržištu za dan unapred i divljanja cena.

Prošlonedeljni nezapamćeni lančani reseti elektroenergetskih sistema na Zapadnom Balkanu verovatno su mogli biti sprečeni boljim vezama, kvalitetnijom opremom i usklađivanjem protokola. Situaciji je doprinela ekstremna vrućina, a skoro je u potpunosti stabilizovana za par sati. I poremećaj u digitalnom sistemu može da izazove znatnu štetu, što se pokazalo 25. juna. Naime, kompjuterska greška rasparčala inače odlično povezano evropsko tržište i izazvala ekstremne disparitete u cenama električne energije.

Najveća evropska berza struje EPEX Spot (European Power Exchange) je zbog kvara na svojoj trgovinskoj platformi za dan unapred proglasio delimično razdvajanje tržišta po državama. Nekoliko aukcija je obavljeno na nacionalnom nivou, bez mogućnosti izvoza odnosno uvoza.

Tehnička neispravnost je uticala na oblast Centralne i Zapadne Evrope (CWE) i Poljske. U ovom slučaju su profitirali operateri elektrana koje služe za pokrivanje pikova potrošnje.

Sistem spojenih kablova

Prekid u informacionim sistemima pokazao je koliki su rizici pri spojenom funkcionisanju tržišta električne energije. Svojevrstan kratak spoj doveo je do najvećeg kidanja jedinstvenog tržišta do sada. To se odrazilo na širi evropski region, uključujući Britaniju i Irsku, i izazvalo sumnju u pouzdanost sistema.

Raspon cena između Nemačke i Francuske dostigao je rekord

Nemačka je bila u deficitu, pa je veleprodajna cena u jednom trenutku dostigla 492,04 evra po megavat-satu. To je bio najviši nivo od avgusta 2022. godine, perioda kada je energetska kriza bila u jeku. Nasuprot tome, Francuska, koja je, kao i obično, raspolagala viškom iz nuklearnih elektrana, doživela je pad cene na 2,96 evra po megavat-satu.

Razlika je porasla na najveću razinu u proteklih više od deset godina. Cena se u Belgiji, na primer, survala i do 150 evra po megavat-satu ispod nule. Na austrijskom tržištu su zabeležene transakcije od po skoro 240 evra po megavat-satu.

Nije sve u fizičkim kapacitetima

EPEX Spot još nije objavio uzrok kvara. Učesnicima je svakako, na teži način, postalo jasnije koliko su nacionalna tržišta struje zavisna jedna od drugih. Interkonekcije se, dakle, ne svode samo na hardver. Stabilnost sistema elektronskog trgovanja dobija sve više na težini.

Inače, integrisano funkcionisanje berzanskog tržišta Grčke sa Italijom odnosno Bugarskom, u domenu aukcija za dan unapred, novijeg je datuma. Oblast CWE je povezana skoro deset godina.

U ovakvom sistemu, algoritam uparuje snabdevanje sa potražnjom na prekograničnom planu, pa elektroni kroz žice jure tamo gde je struja najskuplja. Pri tome je omogućeno iskorišćavanje električne energije iz vetroparkova i solarnih farmi kada je najjeftinija. U suprotnom bi ta postrojenja često morala da prekidaju isporuku u mrežu.

Divljanje cena na berzama u satnim i ostalim kratkim segmentima obično ne utiče direktno i odmah na domaćinstva. S druge strane, neki potrošači i kompanije imaju varijabilne tarife, koje se usklađuju sa EPEX Spotom i drugim jačim berzama.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Papa Franja agrosolarnim parkom Vatikan energetski nezavisnim

Papa Franja želi da agrosolarni park učini Vatikan energetski nezavisnim

27. jun 2024. - Vatikan namerava da dostigne energetsku nezavisnost izgradnjom agrosolarnog parka, objavio je papa Franja u pismu vernicima i vernicama

Crna-Gora-BiH-dogovorile-ponavljanje-ekoloske-studije-HE-Buk-Bijela

Crna Gora, BiH dogovorile ponavljanje ekološke studije za HE Buk Bijela

27. jun 2024. - Pregovori između Bosne i Hercegovine i Crne Gore o spornom projektu hidroelektrane Buk Bijela daju rezultate

Kompjuterska-greska-rasparcala-evropsko-trziste-struje-ekstremne-skokove-cena

Kompjuterska greška rasparčala evropsko tržište struje uz ekstremne skokove cena

27. jun 2024. - Poremećaj na platformi berze električne energije EPEX SPOT doveo je do raskida veza na tržištu za dan unapred i divljanja cena

Alcazar-Energy-Partners-projekat-vetroelektrane-400-megavata-Severnoj-Makedoniji

Alcazar Energy Partners pokrenuo projekat vetroelektrane od 400 megavata u Severnoj Makedoniji

27. jun 2024. - Alcazar Energy Partners zvanično kreće u investiciju u vetropark u Severnoj Makedoniji koji će imati kapacitet do 400 megavata