Mobilnost

Kompanije se pozivaju da prijave učešće u takmičenju Samo ne autom

Foto: Pixabay

Objavljeno

11.09.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.09.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Izazov pod nazivom Samo ne autom deo je globalne inicijative Dan bez automobila, koja se u svetu već dve decenije obeležava u okviru Evropske nedelje mobilnosti, a promoviše alternativna sredstva prevoza u svakodnevnoj saobraćajnoj komunikaciji.

Učešće u takmičenju Samo ne autom u Beogradu je besplatno, a kompanije i sve druge organizacije se pozivaju da prijave svoje timove zaposlenih, koji će tog dana svoja motorna vozila na putu za posao zameniti ekološki održivim sredstvima prevoza i svoje poene sakupljati tako što će se voziti biciklom, elektro biciklom, trotinetom ili rolerima ili ići pešice.

Misija kampanje Samo ne autom jeste da skrene pažnju javnosti na neophodnost čuvanja životne sredine kroz veće svakodnevno korišćenje alternativnih prevoznih sredstava, sa daleko manjom emisijom štetnih gasova.  Prijave se primaju do 17. septembra preko jednostavnog FORMULARA.

  • Način takmičenja: Ekipno
  • Broj učesnika: minimum 3 učesnika po ekipi / organizaciji
  • Broj ekipa nije ograničen
  • Trajanje takmičenja:3 dana – od 19. do 21. septembra

Takmičenje organizuju Fondacija Heinrich Böll, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Bajsologija i Ulice za bicikliste.

Podaci evropskog istraživanja iz 2015. godine pokazuju da građani evropskih zemalja gotovo 40% ukupne vožnje biciklom provedu kao prevozno sredstvo do posla, navodi se na sajtu Bajsologije. U svakodnevnom prevozu u Beogradu, 22-25% stanovnika koristi privatni automobil, 50% javni i gradski prevoz dok oko 25% njih ide pešice ili biciklom. Poređenja radi, Budimpešta (1,8 mil stanovnika) je broj gradskih biciklista uvećala 11 puta za poslednjih 20 godina. Više od dve trećine ispitanika koristi bicikl kao prevozno sredstvo do posla i nazad.

SKGO organizuje „Dan bez automobila u gradovima i opštinama“

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) će u okviru Evropske nedelje mobilnosti organizovati akciju „Dan bez automobila u gradovima i opštinama“. U tom smislu, SKGO je pozvala predsednike opština i gradonačelnike da ličnim primerom podrže akciju tako što će u petak, 21. septembra na posao doći bez automobila (pešice, javnim prevozom, biciklom).

„Cilj nam je da među lokalnim funkcionerima promovišemo koncept održive urbane mobilnosti, kao i da utičemo na podizanje svesti građana u našim gradovima i opštinama o potrebi da se u budućnosti menjaju navike u lokalnom saobraćaju, u smislu smanjenja upotrebe fosilnih goriva na račun alternativnih načina prevoza, kao što se već uveliko dešava u evropskim prestonicama“, izjavila je za Balkan Green Energy News Klara Danilović, savetnica za urbanizam, stanovanje i izgradnju u SKGO.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Prva evropska fabrika LFP baterija Subotici ElevenEs

Prva evropska fabrika LFP baterija biće izgrađena u Subotici

21 октобра 2021 - ElevenEs će proizvoditi LFP baterije za vozila i skladištenje energije u Subotici, a fabriku gradi uz pomoć sredstava EU

Srbija priprema prostor za uvodjenje alternativnih goriva u vodni saobracaj

Srbija priprema prostor za uvođenje alternativnih goriva u vodni saobraćaj

18 октобра 2021 - Agencija za upravljanje lukama priprema Studiju razvoja infrastrukture za snabdevanje brodova alternativnim gorivima.

uvoz-automobila-carina-bih-elektricna-vozila-hibridna

BiH planira da ukine carinu na uvoz automobila na električni pogon

13 октобра 2021 - Bescarinski uvoz električnih vozila i stopa od 5% na hibridna vozila bili bi na snazi do kraja 2022. godine.

ursula-von-der-leyen-plan-zapadni-balkan

EU očekuje kvalitetne projekte sa Zapadnog Balkana za investicioni plan od 9 milijardi evra

30 септембра 2021 - EU se nada da bi ukupan paket ulaganja u projekte iz Evropskog zelenog dogovora, digitalizaciju i jačanje otpornosti na Zapadnom Balkanu mogao da dostigne 30 milijardi evra.