Životna sredina

Kompanija Knauf optužena da prikriva zagađenje iz fabrike u Surdulici

Kompanija Knauf optuzena da prikriva zagadjenje iz fabrike u Surdulici

Photo: Knauf

Objavljeno

01.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Predsednik Skupštine opštine Surdulica Novica Tončev optužio je kompaniju Knauf insulation d.o.o. da manipuliše podacima o zagađenju koje proizvode njena fabrika kamene mineralne vune u toj opštini. U saopštenju izdatom krajem oktobra 2017. godine, Tončev je izrazio zabrinutost „zbog neistinitih saopštenja kompanije Knauf Insulation doo, u čijem sastavu posluje fabrika kamene mineralne vune u naselju Belo Polje“, jer se u njima manipuliše nepotupunim podacima o merenju koncentaracije štetnih materija u vazduhu i zemljištu.

U saopštenju se kaže da su opštinsko rukovodstvo i građana Surdulice upoznati sa preliminarnim rezultatima merenja koncentracije opasnih čestica koje Knauf proizvodi u vazduhu i zemljištu na teritoriji opštine i dodaje da novo istraživanje “ sprovode referentna lica ćiji nalazi su neuporedivi sa rezultatima iz aprila i jula na koje se poziva menadžment Knaufa“. Tončev nije precizirao koja referentna lica sprovode istraživanje.

Tončev je izrazio zabrinutost zbog pretnji otkazom zaposlenima u pogonu Knauf u Surdulici, ograničavanju poslovne komunikacijue i otkazivanjem ugovora sa lokalnim preduzetnicima. Zabeleženi su i slučajevi da advokati kompanije Knauf šalju preteće opomene pred utuženje građanima i akademskim stručnjacima koji javno obelodanjuju informacije o štetnim posledicama poslovanja te kompanije, dodao je Tončev.

On je pozvao menadžment kompanije Knauf da preduzme hitne mere za očuvanja životne sredine i zdravlja građana Surdulice i svoje aktivnosti uskladiti sa zakonima o zaštiti životnog okruženja.

Više od 1.600 Surduličana je sredinom oktobra 2017. potpisalo peticije u kojoj se zahteva izmeštanje pogona firme Knauf iz opštine zbog zagađenja. Organizatori peticije tvrde da je to zagađenje uzrok velikog broja slučajeva karcinoma navodeći da fabrika u naselju Belo Polje zagađuje okolinu nedozvoljenom emisijom štetnih gasova i da ispušta radioaktivne komponente, zagađuje reku Vrlu i podzemne vode otpadnom kiselinom i velikom količinom jalovine.

Knauf je angažovao laboratoriju Anahem iz Beograda da ispita kvalitet vazduha u zoni potencijalnog zagađenja. U izveštaju te laboratorije se kaže da u uzorcima nisu utvrđenje količine suspendovanih čestica, sumpor dioksida, amonijaka i formaldehida koje prelaze propisane maksimalne dozvoljene koncentracije u navedenom vremenskom period merenja.

Knauf tvrdi da je opština Surdulici 9. marta 2017. sklopila ugovor sa Institutom za zaštitu na radu ad Novi Sad, za kvartalno praćenje kvaliteta vazduha na teritoriji opštine, dodajući da rezultati tri merenja tog Instituta pokazuju da zagađenje nije prelazilo dozvoljene vrednosti.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Vazduh u Sarajevu je prosle zime bio zagadjen skoro pa uvek kada je zvanicno obavljano merenje

Vazduh u Sarajevu je prošle zime bio zagađen skoro pri svakom merenju

27 октобра 2021 - Skoro polovina štetnih PM2.5 čestica nastaje usled grejanja na drvo, pelet, ugalj, i zbog vožnje motornih vozila

Koalicija 27_izvestaj-za-poglavlje-27_2021

Koalicija 27: Građani izašli iz karantina, institucije i dalje zatvorene

26 октобра 2021 - "Građani su izašli iz karantina, životna sredina je konačno postala društvena tema u Srbiji, ali institucije su ostale zatvorene", zaključak je Izveštaja iz senke Koalicije 27 za 2021. godinu.

Njujorski startap Air Co pravi votku od ugljen dioksida

Njujorški startap Air Co. pravi votku od ugljen-dioksida

22 октобра 2021 - Air Co. iz Njujorka proizvodi alkohol i parfem od ugljen-dioksida i zelenog vodonika, a svoju votku naziva najodrživijim žestokim pićem na svetu

kelag kelkos mhe kosovo vrhovni sud zatvaranje

Kelagu na Kosovu* naloženo da skine sa mreže tri MHE

20 октобра 2021 - Vrhovni sud Kosova doneo je odluku da tri elektrane u blizini sela Dečani moraju da prestanu da rade do konačne sudske odluke