Životna sredina

Kompanija Knauf optužena da prikriva zagađenje iz fabrike u Surdulici

Kompanija Knauf optuzena da prikriva zagadjenje iz fabrike u Surdulici

Photo: Knauf

Objavljeno

01.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Predsednik Skupštine opštine Surdulica Novica Tončev optužio je kompaniju Knauf insulation d.o.o. da manipuliše podacima o zagađenju koje proizvode njena fabrika kamene mineralne vune u toj opštini. U saopštenju izdatom krajem oktobra 2017. godine, Tončev je izrazio zabrinutost „zbog neistinitih saopštenja kompanije Knauf Insulation doo, u čijem sastavu posluje fabrika kamene mineralne vune u naselju Belo Polje“, jer se u njima manipuliše nepotupunim podacima o merenju koncentaracije štetnih materija u vazduhu i zemljištu.

U saopštenju se kaže da su opštinsko rukovodstvo i građana Surdulice upoznati sa preliminarnim rezultatima merenja koncentracije opasnih čestica koje Knauf proizvodi u vazduhu i zemljištu na teritoriji opštine i dodaje da novo istraživanje “ sprovode referentna lica ćiji nalazi su neuporedivi sa rezultatima iz aprila i jula na koje se poziva menadžment Knaufa“. Tončev nije precizirao koja referentna lica sprovode istraživanje.

Tončev je izrazio zabrinutost zbog pretnji otkazom zaposlenima u pogonu Knauf u Surdulici, ograničavanju poslovne komunikacijue i otkazivanjem ugovora sa lokalnim preduzetnicima. Zabeleženi su i slučajevi da advokati kompanije Knauf šalju preteće opomene pred utuženje građanima i akademskim stručnjacima koji javno obelodanjuju informacije o štetnim posledicama poslovanja te kompanije, dodao je Tončev.

On je pozvao menadžment kompanije Knauf da preduzme hitne mere za očuvanja životne sredine i zdravlja građana Surdulice i svoje aktivnosti uskladiti sa zakonima o zaštiti životnog okruženja.

Više od 1.600 Surduličana je sredinom oktobra 2017. potpisalo peticije u kojoj se zahteva izmeštanje pogona firme Knauf iz opštine zbog zagađenja. Organizatori peticije tvrde da je to zagađenje uzrok velikog broja slučajeva karcinoma navodeći da fabrika u naselju Belo Polje zagađuje okolinu nedozvoljenom emisijom štetnih gasova i da ispušta radioaktivne komponente, zagađuje reku Vrlu i podzemne vode otpadnom kiselinom i velikom količinom jalovine.

Knauf je angažovao laboratoriju Anahem iz Beograda da ispita kvalitet vazduha u zoni potencijalnog zagađenja. U izveštaju te laboratorije se kaže da u uzorcima nisu utvrđenje količine suspendovanih čestica, sumpor dioksida, amonijaka i formaldehida koje prelaze propisane maksimalne dozvoljene koncentracije u navedenom vremenskom period merenja.

Knauf tvrdi da je opština Surdulici 9. marta 2017. sklopila ugovor sa Institutom za zaštitu na radu ad Novi Sad, za kvartalno praćenje kvaliteta vazduha na teritoriji opštine, dodajući da rezultati tri merenja tog Instituta pokazuju da zagađenje nije prelazilo dozvoljene vrednosti.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dan ekološkog duga 2024

Dan ekološkog duga 2024: Slovenija od 25. aprila živi na kredit

1. novembar 2017. - Dan ekološkog duga je godišnji pokazatelj početka našeg života preko količine resursa koje imamo u datoj godini

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

1. novembar 2017. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

1. novembar 2017. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

1. novembar 2017. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine