Životna sredina

Kojih pet gradova Jugoistočne Evrope teži nultoj emisiju CO2 do 2030?

Photo: Pixabay

Objavljeno

24.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Pet gradova u pet različitih zemalja jugoistočne Evrope deo su projekta čiji je cilj da se u njima nulta neto emisija CO2 postigne već 2030. godine, a model za finansiranje ove ambiciozne transformacije bi trebalo da bude takav da se ne povećava postojeći nivo zaduženja javnog i privatnog sektora.

Tih pet gradova su Skopje u Severnoj Makedoniji, Križevci u Hrvatskoj, Maribor u Sloveniji, Sarajevo u Bosni i Hercegovini i Niš u Srbiji.

Cilj je i da ovi gradovi 2025. godine budu “među najboljim mestima u Evropi za život, rad i posetu”

Projekat Transformativni finansijski mehanizam za zajednice jugoistočne Evrope (Transformation Financial Mechanism for Communities of South Eastern Europe) sprovodi građansko udruženje SmartUp – Social Innovation Lab iz Skopja, prestonice Severne Makedonije. Pored ostvarenja nulte neto emisije do 2030. godine, cilj je i da ovi gradovi 2025. godine budu “među najboljim mestima u Evropi za život, rad i posetu.”

Gradovi se suočavaju sa istim izazovima, poput zagađenja vazduha

Ovi gradovi se suočavaju sa istim izazovima, poput zagađenja vazduha, loše infrastrukture, neefikasnih javnih službi, odliva stanovništva i sve manjeg poverenja u institucije, ali istovremeno, oni imaju i potencijal da ostvare ovu ambicioznu viziju, kažu u SmartUp-u.

Cilj projekta je da se razviju inovativni mehanizmi finansiranja za različite aktivnosti, a potencijalne oblasti u kojima bi se primenjivao uključuju održivu urbanu mobilnost, obnovu starih i energetski neefikasnih zgrada, prelazak celih gradova na obnovljivu energiju, očuvanje i unapređenje prirode i biodiverziteta i tretman otpadnih voda.

Namera je da se razvije mehanizam finansiranja koji bi mogao da se primenjuje širom regiona

Takođe, namera je da se razvije mehanizam finansiranja koji bi mogao lako da se primenjuje i u drugim gradovima i regijama, a koji bi vremenom mogao da postane primenjiv i na nivou država i celog regiona.

Transformativni finansijski mehanizam za zajednice jugoistočne Evrope je jedan od 11 projekata u Evropi i jedan od tri u regionu koje je EIT Climate-KIC odabrao za finansiranje u sklopu Projekata odgovora na pandemiju (Pandemic Response Projects) čiji je cilj da se podstakne otvaranje novih radnih mesta i ekonomski oporavak nakon pandemije oboljenja COVID-19.

EIT Climate-KIC je zajednica znanja i inovacija, koju podržava Evropski institut za inovacije i tehnologiju i čiji je cilj da se ubrza tranzicija ka drušvu bez emisija CO2 i koje je otporno na klimatske promene. EIT Climate-KIC okuplja partnere iz poslovne i akademske zajednice, kao i iz javnog i neprofitnog sektora kako bi podržavao inovacije koje pomažu društvu da smanji svoj uticaj i prilagodi se klimatskim promenama.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

24. avgust 2020. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama

evropski sud klimatske promene ljudsko pravo zene svajcarska penzionerke

Evropski sud za ljudska prava: Zaštita od klimatskih promena je ljudsko pravo

24. avgust 2020. - Evropski sud za ljudska prava doneo je istorijsku presudu prema kojoj su vlade dužne da zaštite građane od posledica klimatskih promena

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

24. avgust 2020. - Pored ostrva Ki vest u blizini Floride, sve više riba se izvrće naglavačke i vrti u krug dok ne ugine, a naučnici još nisu pronašli zašto

zeleni krediti severna makedonija narodna banka podaci

Zeleni krediti u Severnoj Makedoniji povećani 30 odsto, ali udeo u ukupnim zajmovima zanemarljiv

24. avgust 2020. - Odobravanje zelenih kredita povećano je u Severnoj Makedoniji 2,8 puta od 2019. godine. Rast ove...