Životna sredina

Koalicija 27: javnost isključena iz procesa izmena Zakona o zaštiti životne sredine

Koalicija 27 javnost iskljucena iz procesa izmena Zakona o zastiti zivotne sredine

Foto: kokas4oka

Objavljeno

08.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Koalicija 27 pozvala je Ministarstvo zaštite životne sredine da organizuje javnu raspravu o Nacrtu zakona izmenama i dopunama Zakona o zaštiti životne sredine u skladu sa propisima i smernicama koji definišu uključivanje javnosti, kao i da ne otežava učešće zainteresovanih građana, institucija i organizacija komplikovanim procedurama i nepotpunim informacijama.

Tekući proces izmena i dopune Zakona o zaštiti životne sredine je još jedna u nizu situacija u kojima Ministarstvo zaštite životne sredine, kako se ističe, otežava učešće javnosti u donošenju odluka ključnih za dobro upravljanje životnom sredinom i za zdravu budućnost svih građana Srbije.

Javni poziv za učešće u javnoj raspravi o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti životne sredine objavljen je 2. decembra, gde je navedeno da je poziv objavljen i na na Portalu e-uprave. Međutim, u trenutku pisanja ovog saopštenja na Portalu javnog poziva nema, a rok za dostavljanje komentara i predloga teče, i ističe 21. decembra, navodi se u saopštenju.

Na sajtu Ministarstva je i dalje postavljena stara verzija nacrta izmena i dopuna Zakona

Dodatnu zabunu, dodaje se, unosi i sam način obaveštavanja o javnim raspravama na sajtu Ministarstva. Da bi se do ovih informacija došlo potrebno je dobro poznavanje sajta, jer sa glavne stranice Ministarstva nema direktnog linka ka javnim raspravama.

Na sajtu Ministarstva, u delu „Dokumenta iz oblasti zaštite životne sredine – zakoni“, nalazi se stari Nacrt izmena i dopuna Zakona, što je još jedna u nizu nejasnih informacija i pokazatelja nebrige ovog Ministarstva kada je u pitanju odnos sa javnošću i uključivanje građana u donošenje javnih politika“, izjavila je Mirjana Jovanović iz Koalicije 27.

Nije poznato kada i gde će se održati javna diskusija

Predviđena je i javna diskusija „u obliku video konferencije ili na drugi način“ bez jasno naznačenog datuma, mesta, linka i termina održavanja. U Koaliciji 27 ističu da pandemija korona virusa i poštovanje epidemioloških mera ne mogu biti izgovor za uskraćivanje sadržajne javne diskusije, ograničavanje učešća javnosti i davanje informacija samo izabranim organizacijama i institucijama.

Za mesec dana na javnu raspravu stavljeno više ključnih dokumenata

Koalicija 27 skreće pažnju da je zainteresovanoj javnosti dodatno otežano učešće u donošenju propisa i politika zaštite životne sredine time što je Ministarstvo u nepunih mesec dana na javnu raspravu stavilo nekoliko ključnih dokumenata: Nacrt Zakona o proceni uticaja na životnu sredinu, Nacrt Zakona o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu, Predlog programa zaštite vazduha i sada Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti životne sredine.

Na izradu ovih dokumenata se čekalo godinama, a sada su u veoma kratkom vremenskom rasponu stavljeni na javnu raspravu, ističu u Koaliciji 27, i dodaju da takav tempo efektivno onemogućava zainteresovanu javnost da ove dokumente razume, i da se na informisan i konstruktivan način uključi u javnu raspravu.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

8. decembar 2021. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan ekološkog duga 2024

Dan ekološkog duga 2024: Slovenija od 25. aprila živi na kredit

8. decembar 2021. - Dan ekološkog duga je godišnji pokazatelj početka našeg života preko količine resursa koje imamo u datoj godini

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

8. decembar 2021. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

8. decembar 2021. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić