Klimatske promene

Klimatske promene povećale intenzitet smrtonosnih poplava u Nemačkoj

Klimatske promene povecale intenzitet letnjih poplava u Nemackoj

Slika: analogicus from Pixabay

Objavljeno

26.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Klimatske promene povećale su intenzitet i verovatnoću padavina i kafastrofalnih poplava u Nemačkoj, Luksemburgu, Belgiji i Holandiji usled kojih su ovog leta stradale najmanje 222 osobe, pokazalo je istraživanje naučnika iz Evrope i SAD.

Eksperti iz Nemačke, Belgije, Holandije, Švajcarske, Francuske, Luksemburga, Sjedinjenih Američkh Država i Velike Britanije, okupljeni u okviru inicijative World Weather Atribution, analizirali su u kojoj meri su klimatske promene, koje su posledica ljudske aktivnosti, promenile verovatnoću i intenzitet obilnih padavina koje su izazvale velike poplave. Inicijativa se bavi vezama između ekstremnih vremenskih prilika i globalnog zagrevanja.

Oni su se fokusirali na padavine u periodu od aprila do septembra i to na lokacijama koje su bile najviše pogođene, kao što su područja Ahr-Erft u Nemačkoj i duž reke Meuse u Belgiji. Najveće padavine i poplave dogodile su se od 12. do 15. jula, kada se i desilo veliko razaranje gradova i infrastrukture, kao i stradanje ljudi.

Klimatske promene povećale su intenzitet poplava 3-19 odsto

Izveštaj otkriva da su poplave izazvane veoma obilnim padavinama tokom dva dana, činjenicom da je zemljište već prilično bilo natopljeno vodom i lokalnim hidrološkim faktorima.

Klimatske promene povećale su intenzitet poplava 3-19 odsto u poređenju sa globalnom klimom čija je temperatura bila 1,2 stepena Celzijusa niža od današnje, a takođe su povećale i verovatnoću poplava između 1,2 i devet puta, navodi se u izveštaju.

Poplave su sve učestalije

Maarten van Aalst, direktor Međunarodnog klimatskog centra Crvenog krsta i Crvenog polumeseca i profesor na Univerzitetu Tvente u Holandiji, rekao je da rezultati ukazuju na to da su takvi događaji sve učestaliji, preneo je Bloomberg Green. Toplija atmosfera zadržava više vlage, koja neće postepeno doći do zemlje u vidu slabih padavina, već ćemo imati veće padavine i duže sušne periode, objasnio je on.

Od 12. do 15. jula obilne padavine povezane sa poljem niskog pritiska nazvanim Bernd dovele su do ozbiljnih poplava, posebno u nemačkim državama Severna Rajna-Vestfalija i Rajna-Palatinat, kao i u Luksemburgu, te duž reke Meuse i nekih njenih pritoka u Belgiji i Holandiji.

Traženje načina na koji se izloženost ekstremnim vremenskim prilikama može smanjiti postaje najvažnije za smanjenje njihovog uticaja

Svi dostupni dokazi uzeti zajedno u velikoj meri potvrđuju da su klimatske promene izazvane ljudskim aktivnostima povećale verovatnoću i intenzitet padavina i poplava i da će se te promene nastaviti u klimi čija temperatura se sve brže povećava, navodi se u izveštaju.

Naučnici su istakli da će se ovakve vremenske prilike dešavati sve češće, pa je traženje načina kako se ranjivost i izloženost može smanjiti najvažnije za smanjenje budućih posledica.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

26. avgust 2021. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

26. avgust 2021. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

26. avgust 2021. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

26. avgust 2021. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama