OIE

Kineski naučnici izumeli odeću sa solarnim ćelijama za termoregulaciju tela

solarno odelo za termoregulaciju telesne temperature

Foto: Univerzitet Nankai

Objavljeno

08.01.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.01.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Solarna energija gotovo da nema granice u primeni, što pokazuje i inovacija naučnika sa Univerziteta Nankai u Kini. Napravili su termoregulaciono odelo koje energiju potrebnu za hlađenje ili zagrevanje tela dobija preko integrisanih solarnih ćelija.

Naučnici sa Univerziteta Nankai u Kini razvili su tkaninu za odeću koja obezbeđuje celodnevnu optimizaciju telesne temperature. Sistem kojeg su konstruisali Cijuen Vang i njegove kolege napravljen je od plastike – polivinila.

Savitljivi organični fotonaponski modul od sunčeve svetlosti proizvodi struju, a ona se konvertuje u grejanje ili hlađenje pomoću takođe fleksibilnog dvosmernog elektrokaloričnog uređaja. Polivinil je izolator i on povezuje solarne ćelije nameštenu spolja sa elektrokaloričnim uređajem ispod.

Kako naučnici ističu u svom radu objavljenom u časopisu Science, njihovo rešenje je idealno za ekstremne uslove poput polarne hladnoće, pustinjske vrućine ili čak svemira. Raniji napori istraživača da u odeću dodaju grejne ili rashladne elemente bili su neuspešni, jer se pokazalo da je većina takvih proizvoda previše glomazna za opštu upotrebu.

Kako funkcioniše solarno odelo

Na sunčevoj svetlosti, fotonaponski modul pretvara solarnu energiju u električnu za napajanje elektrokaloričnog uređaja za hlađenje i grejanje, a uključen je i sistem za skladištenje energije. Kako naglašavaju istraživači, elektrokalorični uređaj ima malu potrošnju, pa je energija koju prikupe mali solarni paneli u toku 12 sati dovoljna za 24 sata rada.

To znači da u toku noći odelo koristi uskladištenu energiju za održavanje telesne temperture u hladnom okruženju. Vlasnik odela može po sopstvenoj želji menjati režim grejanja i hlađenja u bilo koje vreme.

Testiranja su pokazala da panel efikasno radi pri različim intezitetima sunčeve svetlosti te da mu nije potrebno dodatno napajanje. Dalje, odeća hladi za do 10,1 stepen Celzijusa u vrućem okruženju greje za do 3,2 stepena u hladnom.

Isti naučnici su kao referencu uzeli da telo samostalno održava temperaturu kože u opsegu od 32 do 36 stepeni kada je spoljna temperatura između 22 i 28 stepeni. Solarno odelo taj opseg proširuje na između 12,5 i 37,6 stepeni Celzijusa.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

8. januar 2024. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

8. januar 2024. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

8. januar 2024. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

8. januar 2024. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.