OIE

Kineski CMC želi da gradi solarnu elektranu od 100 MW u Somboru

Kineski CMC solarnu elektranu 100 MW Somboru Sombor

Objavljeno

12.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

CMC Europe i Grad Sombor potpisali su protokol o saradnji na razvoju projekta i izgradnji solarne elektrane od 100 megavata. Kompaniju sa sedištem u Mađarskoj osnovala je kineska državna firma China National Machinery Import and Export Corp.

Grad Sombor je saopštio da će „pružiti svu moguću podršku“ kompaniji CMC Europe u razvoju projekta i izgradnji solarne elektrane na svojoj teritoriji. Predstavnik potencijalnog investitora György Paris (na slici levo) potpisao je protokol o saradnji s gradonačelnikom Antoniom Ratkovićem (desno).

U zvaničnoj objavi nije bilo reči o veličini, ali Gradsko veće je ranije navelo, kada se saglasilo s ovim potezom, da će fotonaponski pogon imati kapacitet od 100 megavata.

CMC Europe je ćerka firma državne korporacije China National Machinery Import and Export Corp, koji posluje u okviru konglomerata China General Technology Group Holding ili Genertec. Preduzeće sa sedištem u Budimpešti je u Decembru završilo izgradnju solarne elektrane od 100 megavata u Kapošvaru u Mađarskoj. Projekat je vredeo sto miliona evra.

Dve strane su o uspostavljanju saradnje razgovarale pre tri meseca, kada je delegacija iz Sombora posetila postrojenje. Svečano otvaranje održano je krajem maja, nakon početka komercijalne aktivnosti solarne elektrane.

Sombor je okružen plodnom zemljom, a ljudi koji žive u njegovoj okolini uglavnom se oslanjaju na poljoprivredu. Srbija je prošlog meseca ovlastila lokalne samouprave da putem tendera izdaju u zakup poljoprivredno zemljište nižeg kvaliteta za podizanje solarnih farmi i vetroparkova.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EMBER: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

Ember: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

12. avgust 2021. - Udeo struje iz vetroelektrana i solarnih parkova je prošle godine u EU prvi put prestigao gasne elektrane

mostar solarna elektrana kordic

Grad Mostar želi da instalira solarnu elektranu za sopstvenu potrošnju

12. avgust 2021. - Samo pre par nedelja Sarajevo je najavilo nešto slično -  javno preduzeće za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora

ZEZ Sunce: Solarne elektrane u vlasništvu građana

ZEZ Sunce: Solarne elektrane u vlasništvu građana

12. avgust 2021. - Zelena energetska zadruga osnovala je prošle nedelje Evropsku zadrugu ZEZ Sunce, sa ciljem da se...

hrvatska energetska odobrenja elektrane javni pozivi

Hrvatska objavila javne pozive za gradnju 250 MW iz obnovljivih izvora

12. avgust 2021. - Javni pozivi odnose se na dodelu energetskog odobrenja za gradnju 14 solarnih elektrana i jednog vetroparka