OIE

Kineski CMC želi da gradi solarnu elektranu od 100 MW u Somboru

Kineski CMC solarnu elektranu 100 MW Somboru Sombor

Objavljeno

12.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

CMC Europe i Grad Sombor potpisali su protokol o saradnji na razvoju projekta i izgradnji solarne elektrane od 100 megavata. Kompaniju sa sedištem u Mađarskoj osnovala je kineska državna firma China National Machinery Import and Export Corp.

Grad Sombor je saopštio da će „pružiti svu moguću podršku“ kompaniji CMC Europe u razvoju projekta i izgradnji solarne elektrane na svojoj teritoriji. Predstavnik potencijalnog investitora György Paris (na slici levo) potpisao je protokol o saradnji s gradonačelnikom Antoniom Ratkovićem (desno).

U zvaničnoj objavi nije bilo reči o veličini, ali Gradsko veće je ranije navelo, kada se saglasilo s ovim potezom, da će fotonaponski pogon imati kapacitet od 100 megavata.

CMC Europe je ćerka firma državne korporacije China National Machinery Import and Export Corp, koji posluje u okviru konglomerata China General Technology Group Holding ili Genertec. Preduzeće sa sedištem u Budimpešti je u Decembru završilo izgradnju solarne elektrane od 100 megavata u Kapošvaru u Mađarskoj. Projekat je vredeo sto miliona evra.

Dve strane su o uspostavljanju saradnje razgovarale pre tri meseca, kada je delegacija iz Sombora posetila postrojenje. Svečano otvaranje održano je krajem maja, nakon početka komercijalne aktivnosti solarne elektrane.

Sombor je okružen plodnom zemljom, a ljudi koji žive u njegovoj okolini uglavnom se oslanjaju na poljoprivredu. Srbija je prošlog meseca ovlastila lokalne samouprave da putem tendera izdaju u zakup poljoprivredno zemljište nižeg kvaliteta za podizanje solarnih farmi i vetroparkova.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

barselona turisticka taksa solar paneli

Barselona će prihode od turističke takse investirati u solarne panele na školama

12. avgust 2021. - Gradske vlasti tako žele da poprave uslove za decu u školama, ali i da odobrovolje one starije koji nisu baš oduševljeni najezdom turista

lopare litijum peticija protest

Opština Lopare traži da Republika Srpska odustane od litijuma

12. avgust 2021. - Rado Savić, načelnik Opštine, predao je Narodnoj skupštini RS peticiju sa potpisom 3.711 građanina protiv otvaranja rudnika na Majevici

EIB-kreditira-izgradnju-vetroelektrane-Vlasic-u-Bosni

EIB kreditira izgradnju vetroelektrane Vlašić u Bosni

12. avgust 2021. - Ogranak Evropske investicione banke EIB Global odobrio je 36 miliona evra za izgradnju vetroelektrane Vlašić kod Travnika

Djedovic Dedovic Lezimo na milijardama od strateskih mineralnih sirovina

Đedović: Ležimo na milijardama od strateških mineralnih sirovina

12. avgust 2021. - Korišćenje strateških mineralnih sirovina mora da bude u najboljem interesu privrede, poručila je ministarka Dubravka Đedović Handanović