OIE

KESH usvojio plan za upravljanje klimatskim rizicima

Foto: Pixabay

Objavljeno

27.12.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.12.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Albanska državna energetska kompanija KESH, čija proizvodnja skoro u potpunosti zavisi od hidroelektrana (HE), usvojila je svoj prvi plan za upravljanje klimatskim rizicima. Plan se zasniva na strateškom pristupu izazovima koje donose rast temperature i sve veće oscilacije hidroloških uslova.

KESH upravlja kaskadom hidroelektrana kapaciteta 1.350 MW na reci Drim, a izazovi sa kojima se susreće zbog klimatskih promena i oscilacija zahtevaće značajne investicije u kratkom i srednjem roku, saopšteno je.

Plan za upravljanje klimatskim rizicima sadrži listu strukturnih i drugih mera za prilagođavanje, koje će KESH sprovesti sa ciljem ublažavanja klimatskih rizika, ali i da bi iskoristio mogućnosti koje donose klimatske promene.

Usvajanjem ovog plana KESH postaje jedan od prvih evropskih operatora hidroelektrana koji se hvataju u koštac sa rizicima klimatskih promena i klimatskih oscilacija kroz formalizovan i strateški pristup.

Rad na planu se odvijao u okviru programa jačanja kapaciteta finansiran od strane austrijskog fonda DRIVE, koji sprovodi kompanija za inženjering i projektni menadžment Pöyry, zajedno sa KWO, švajcarskim operatorom hidroelektrana.

Usvajanje plana je predviđeno ugovorom o kreditu od 218 miliona evra koji je KESH dobio od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za restrukturiranje i transformaciju u modernog proizvođača električne energije na tržištu koje se postepeno otvara, saopštio je EBRD.

Agron Hetoja, izvršni direktor KESH-a, izjavio je: „Sticanje znanja na polju upravljanja hidroelektranama otpornim na klimatske promene je ključni element naše strategije da održimo i dalje razvijamo poziciju jednog od vodećih proizvođača električne energije u regionu Zapadnog Balkana“.

Prema ranijim izveštajima, KESH planira da izgradi plutajuću solarnu elektranu, kojom želi da doprinese diverzifikaciji svog energetskog miksa. Plutajuća solarna elektrana bila bi izgrađena na akumulaciji Vau i Dejes, koja je deo HE Vau i Dejes, jedne od tri hidroelektrane u kaskadi na reci Drim.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Energetska tranzicija razvojna sansa EPCG Crnu Goru

Energetska tranzicija je razvojna šansa za EPCG, celu Crnu Goru

27. decembar 2018. - Energetska tranzicija se pokazala kao razvojna šansa za Crnu Goru, naveli su glavni govornici na Simpozijumu energetike EPCG Net 2023

aukcije srbija maksimalna cena premije

Vlada Srbije odredila maksimalnu cenu na aukcijama za premije za vetar i solar

27. decembar 2018. - U isto vreme su donete i nove uredbe o balansnoj odgovornosti i premiji i fid-in tarifi, što sve predstavlja pripremu za prve aukcije u Srbiji

Srbija sprema aukcije za 50 MW solara

Srbija sprema aukcije za 50 MW solara, usvojene uredbe o balansiranju i premiji i fid-in tarifi

27. decembar 2018. - Vlada Srbije odredila je kvotu za solar i definisala pravila u vezi sa balansiranjem i premijama i fid-in tarifama

Zakon o energetici izmene vlada srbije

Srbija menja Zakon o energetici: osniva se Republička komisija za energetske mreže

27. decembar 2018. - Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o energetici kojim se usklađuje nacionalno zakonodavstvo sa propisima EU