OIE

KESH usvojio plan za upravljanje klimatskim rizicima

Foto: Pixabay

Objavljeno

27.12.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.12.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Albanska državna energetska kompanija KESH, čija proizvodnja skoro u potpunosti zavisi od hidroelektrana (HE), usvojila je svoj prvi plan za upravljanje klimatskim rizicima. Plan se zasniva na strateškom pristupu izazovima koje donose rast temperature i sve veće oscilacije hidroloških uslova.

KESH upravlja kaskadom hidroelektrana kapaciteta 1.350 MW na reci Drim, a izazovi sa kojima se susreće zbog klimatskih promena i oscilacija zahtevaće značajne investicije u kratkom i srednjem roku, saopšteno je.

Plan za upravljanje klimatskim rizicima sadrži listu strukturnih i drugih mera za prilagođavanje, koje će KESH sprovesti sa ciljem ublažavanja klimatskih rizika, ali i da bi iskoristio mogućnosti koje donose klimatske promene.

Usvajanjem ovog plana KESH postaje jedan od prvih evropskih operatora hidroelektrana koji se hvataju u koštac sa rizicima klimatskih promena i klimatskih oscilacija kroz formalizovan i strateški pristup.

Rad na planu se odvijao u okviru programa jačanja kapaciteta finansiran od strane austrijskog fonda DRIVE, koji sprovodi kompanija za inženjering i projektni menadžment Pöyry, zajedno sa KWO, švajcarskim operatorom hidroelektrana.

Usvajanje plana je predviđeno ugovorom o kreditu od 218 miliona evra koji je KESH dobio od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za restrukturiranje i transformaciju u modernog proizvođača električne energije na tržištu koje se postepeno otvara, saopštio je EBRD.

Agron Hetoja, izvršni direktor KESH-a, izjavio je: „Sticanje znanja na polju upravljanja hidroelektranama otpornim na klimatske promene je ključni element naše strategije da održimo i dalje razvijamo poziciju jednog od vodećih proizvođača električne energije u regionu Zapadnog Balkana“.

Prema ranijim izveštajima, KESH planira da izgradi plutajuću solarnu elektranu, kojom želi da doprinese diverzifikaciji svog energetskog miksa. Plutajuća solarna elektrana bila bi izgrađena na akumulaciji Vau i Dejes, koja je deo HE Vau i Dejes, jedne od tri hidroelektrane u kaskadi na reci Drim.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

27. decembar 2018. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

27. decembar 2018. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

27. decembar 2018. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

27. decembar 2018. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.