Električna energija

KEDS u digitalizaciju distributivne mreže ulaže 4 miliona evra

Slika: KEDS

Objavljeno

16.10.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

16.10.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Kompanija KEDS, operator distributivnog sistema (ODS) Kosova*, pokrenula je projekat vredan 4 miliona evra za digitalizaciju distributivne mreže koristeći SCADA sistem, opremljen najsavremenijom tehnologijom.

Projekat digitalizacije obezbediće digitalni monitoring i kontrolu mreže iz centralne kancelarije kompanije u Prištini, saopštio je KEDS.

Projekat će, kako je navedeno, smanjiti i skratiti nestašice električne energije. U slučaju kvarova na mreži potrošači će ostajati bez snabdevanja električnom energijom mnogo kraće, jer digitalizacija omogućava veću efikasnost i skraćivanje vremena za otklanjanje kvarova.

Osim smanjenja restrikcija i efikasnijeg rada, koji će biti osigurani u okviru projekta, smanjiće se i gubici u mreži. A, sve to će povećati kvalitet i sigurnost usluga koje kompanija pruža kupcima, i obezbediti stabilniji napon, saopštio je KEDS.

Monitoring mreža preko računara, tableta ili mobilnih telefona će, takođe, biti moguć, kao i  isključivanje sa mreže u slučaju bilo kakvih neočekivanih događaja izazvanih spoljnim faktorima.

Projekat je inicijalno uključio 20 podstanica širom Kosova*, sa planom da se proširi na celokupnu distributivnu mrežu, naveo je KEDS.

Kompanija, takođe, nastavlja sa investicijama u postrojenja na srednjem i niskom naponu.

U septembru je KEDS saopštio da postavlja nove dalekovode od 20 kV i modernizuje postojeće od 10 kV i 20 kV, kako bi smanjio gubitke u mreži i poboljšao sigurnost snabdevanja električnom energijom.

KEDS upravlja mrežom koja je duga više od 20.000 kilometara i ima oko 7.500 trafostanica. Operator distributivnog sistema na Kosovu snabdeva oko 485.000 potrošača.

Vlasnici KEDS-a, koji je zvanično počeo da radi 2013. godine, su turske kompanije Calik Holding i Limak Holding.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

slovenija zeleznica solarne elektrane prozjumeri

Slovenija postavlja solarne elektrane pored pruga kako bi domaćinstva u zgradama postala prozjumeri

16. oktobar 2018. - Posle lokacija pored auto-puteva, Slovenija namerava da za solarne elektrane iskoristi i zemljište koje je u vlasništvu Slovenskih železnica

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan do 2030. godine

16. oktobar 2018. - Srbija se uskladila sa vizijom Evrope, izjavila je ministarka Đedović Handanović nakon što je vlada usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan

Energetski koridor Istok Zapad Turske Crne Gore

Energetski koridor Istok-Zapad proći će od Turske do Crne Gore

16. oktobar 2018. - Bugarski ESO je od SAD dobio grant za studiju za Energetski koridor Istok-Zapad između Turske i Crne Gore, uz moguće povezivanje sa Italijom

strategija razvoja energetike srbije do 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

16. oktobar 2018. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu