Električna energija

KEDS u digitalizaciju distributivne mreže ulaže 4 miliona evra

Slika: KEDS

Objavljeno

16.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanija KEDS, operator distributivnog sistema (ODS) Kosova*, pokrenula je projekat vredan 4 miliona evra za digitalizaciju distributivne mreže koristeći SCADA sistem, opremljen najsavremenijom tehnologijom.

Projekat digitalizacije obezbediće digitalni monitoring i kontrolu mreže iz centralne kancelarije kompanije u Prištini, saopštio je KEDS.

Projekat će, kako je navedeno, smanjiti i skratiti nestašice električne energije. U slučaju kvarova na mreži potrošači će ostajati bez snabdevanja električnom energijom mnogo kraće, jer digitalizacija omogućava veću efikasnost i skraćivanje vremena za otklanjanje kvarova.

Osim smanjenja restrikcija i efikasnijeg rada, koji će biti osigurani u okviru projekta, smanjiće se i gubici u mreži. A, sve to će povećati kvalitet i sigurnost usluga koje kompanija pruža kupcima, i obezbediti stabilniji napon, saopštio je KEDS.

Monitoring mreža preko računara, tableta ili mobilnih telefona će, takođe, biti moguć, kao i  isključivanje sa mreže u slučaju bilo kakvih neočekivanih događaja izazvanih spoljnim faktorima.

Projekat je inicijalno uključio 20 podstanica širom Kosova*, sa planom da se proširi na celokupnu distributivnu mrežu, naveo je KEDS.

Kompanija, takođe, nastavlja sa investicijama u postrojenja na srednjem i niskom naponu.

U septembru je KEDS saopštio da postavlja nove dalekovode od 20 kV i modernizuje postojeće od 10 kV i 20 kV, kako bi smanjio gubitke u mreži i poboljšao sigurnost snabdevanja električnom energijom.

KEDS upravlja mrežom koja je duga više od 20.000 kilometara i ima oko 7.500 trafostanica. Operator distributivnog sistema na Kosovu snabdeva oko 485.000 potrošača.

Vlasnici KEDS-a, koji je zvanično počeo da radi 2013. godine, su turske kompanije Calik Holding i Limak Holding.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

16. oktobar 2018. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

16. oktobar 2018. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

16. oktobar 2018. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

16. oktobar 2018. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora