x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

KEDS u digitalizaciju distributivne mreže ulaže 4 miliona evra

16.10.2018. | Komentari: 0Autor:

Slika: KEDS
KEDS u digitalizaciju distributivne mreže ulaže 4 miliona evra

Kompanija KEDS, operator distributivnog sistema (ODS) Kosova*, pokrenula je projekat vredan 4 miliona evra za digitalizaciju distributivne mreže koristeći SCADA sistem, opremljen najsavremenijom tehnologijom.

Projekat digitalizacije obezbediće digitalni monitoring i kontrolu mreže iz centralne kancelarije kompanije u Prištini, saopštio je KEDS.

Projekat će, kako je navedeno, smanjiti i skratiti nestašice električne energije. U slučaju kvarova na mreži potrošači će ostajati bez snabdevanja električnom energijom mnogo kraće, jer digitalizacija omogućava veću efikasnost i skraćivanje vremena za otklanjanje kvarova.

Osim smanjenja restrikcija i efikasnijeg rada, koji će biti osigurani u okviru projekta, smanjiće se i gubici u mreži. A, sve to će povećati kvalitet i sigurnost usluga koje kompanija pruža kupcima, i obezbediti stabilniji napon, saopštio je KEDS.

Monitoring mreža preko računara, tableta ili mobilnih telefona će, takođe, biti moguć, kao i  isključivanje sa mreže u slučaju bilo kakvih neočekivanih događaja izazvanih spoljnim faktorima.

Projekat je inicijalno uključio 20 podstanica širom Kosova*, sa planom da se proširi na celokupnu distributivnu mrežu, naveo je KEDS.

Kompanija, takođe, nastavlja sa investicijama u postrojenja na srednjem i niskom naponu.

U septembru je KEDS saopštio da postavlja nove dalekovode od 20 kV i modernizuje postojeće od 10 kV i 20 kV, kako bi smanjio gubitke u mreži i poboljšao sigurnost snabdevanja električnom energijom.

KEDS upravlja mrežom koja je duga više od 20.000 kilometara i ima oko 7.500 trafostanica. Operator distributivnog sistema na Kosovu snabdeva oko 485.000 potrošača.

Vlasnici KEDS-a, koji je zvanično počeo da radi 2013. godine, su turske kompanije Calik Holding i Limak Holding.

( * Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.)

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.