Električna energija

KEDS u digitalizaciju distributivne mreže ulaže 4 miliona evra

Slika: KEDS

Objavljeno

16.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanija KEDS, operator distributivnog sistema (ODS) Kosova*, pokrenula je projekat vredan 4 miliona evra za digitalizaciju distributivne mreže koristeći SCADA sistem, opremljen najsavremenijom tehnologijom.

Projekat digitalizacije obezbediće digitalni monitoring i kontrolu mreže iz centralne kancelarije kompanije u Prištini, saopštio je KEDS.

Projekat će, kako je navedeno, smanjiti i skratiti nestašice električne energije. U slučaju kvarova na mreži potrošači će ostajati bez snabdevanja električnom energijom mnogo kraće, jer digitalizacija omogućava veću efikasnost i skraćivanje vremena za otklanjanje kvarova.

Osim smanjenja restrikcija i efikasnijeg rada, koji će biti osigurani u okviru projekta, smanjiće se i gubici u mreži. A, sve to će povećati kvalitet i sigurnost usluga koje kompanija pruža kupcima, i obezbediti stabilniji napon, saopštio je KEDS.

Monitoring mreža preko računara, tableta ili mobilnih telefona će, takođe, biti moguć, kao i  isključivanje sa mreže u slučaju bilo kakvih neočekivanih događaja izazvanih spoljnim faktorima.

Projekat je inicijalno uključio 20 podstanica širom Kosova*, sa planom da se proširi na celokupnu distributivnu mrežu, naveo je KEDS.

Kompanija, takođe, nastavlja sa investicijama u postrojenja na srednjem i niskom naponu.

U septembru je KEDS saopštio da postavlja nove dalekovode od 20 kV i modernizuje postojeće od 10 kV i 20 kV, kako bi smanjio gubitke u mreži i poboljšao sigurnost snabdevanja električnom energijom.

KEDS upravlja mrežom koja je duga više od 20.000 kilometara i ima oko 7.500 trafostanica. Operator distributivnog sistema na Kosovu snabdeva oko 485.000 potrošača.

Vlasnici KEDS-a, koji je zvanično počeo da radi 2013. godine, su turske kompanije Calik Holding i Limak Holding.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

16. oktobar 2018. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

16. oktobar 2018. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

16. oktobar 2018. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

16. oktobar 2018. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.