Električna energija

KEDS uvodi dalekovode od 20 kV za manje gubitke na mreži i veću sigurnost snabdevanja

Foto: KEDS

Objavljeno

10.09.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.09.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Operator distributivnog sistema KEDS gradi nove dalekovode nazivnog napona od 20 kV i transformiše postojeće dalekovode od 10 kV u 20 kV, kako bi smanjio gubitke na mreži i povećao sigurnost snabdevanja električnom energijom na Kosovu*, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu KEDS-a.

Prema saopštenju, dalekovodi od 20 kV se postavljaju na Kosovu* po prvi put, a taj proces će transformisati elektrodistributivnu mrežu u korist građana Kosova*. Nekoliko takvih dalekovoda je već završeno ili su blizu završetka.

Dalekovod od 20 kV od Skenderaja (Srbice) do Rudnika će snabdevati električnom energijom dobar deo sela Drenica. KEDS je postavio više od 600 stubova,  jednu novu trafostanicu, 12 rekonstruisanih trafostanica i 19 popravljenih, što znači da se renovira kompletna mreža visokog napona od Skenderaja do Rudnika, navodi se na sajtu kompanije.

Osim dalekovoda Rudnik, KEDS je izgradio i dalekovod u Drenici od 20 kV, koji je sada završen, kao i u Lipljanu, gde su radovi pri kraju. Slični radovi će biti započeti i u drugim zonama, navodi KEDS.

Prve intervencije su upravo urađene na najproblematičnijim linijama, čiji nedostaci su često bili posledica eksternih faktora, naročito onih atmosferskih, pošto je njihovo nasleđeno stanje bilo loše. Istovremeno, ni napon nije bio na najboljem nivou, objašnjava se u saopštenju.

Nakon završetka radova na ovim lokacijama, direktne koristi će imati hiljade potrošača, dodaje se u saopštenju.

KEDS je akcionarsko društvo u vlasništvu turskih kompanija Çalik Holding i Limak, a posluje na celoj teritoriji Kosova*.

KEDS ima ekskluzivnost distribucije električne energije, a njena mreža uključuje linije srednjeg napona od 35 kV, 10 kV i 6 kV i linije niskog napona od 0,4 kV, kao i više od 485.000 individualnih brojila potrošača, navodi se na sajtu.

KEDS je osnovan 2009. godine, a počeo je sa radom u maju 2013. godine, nakon što je izdvojena iz energetske kompanije KEK, navodi se na sajtu.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

10. septembar 2018. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

10. septembar 2018. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

10. septembar 2018. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije

hrvatska hrote aukcije natjecaj vetar solar

HROTE raspisao aukcije za dodelu premija za elektrane snage 607 MW

10. septembar 2018. - Hrvatski operator tržišta energije raspisao je javni poziv za dostavu ponuda i dodelu premija za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane