Električna energija

Kanton u BiH će mapirati lokacije pogodne za solarne elektrane

HNK želi da mapira lokacije za solarne elektrane

Photo: Zsuzsa Bóka from Pixabay

Objavljeno

08.03.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.03.2023.

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo graditeljstva i prostornog planiranja Hercegovačko-neretvanskog kantona raspisalo je tender za izradu studije o pogodnosti prostora za gradnju solarnih elektrana. Dokument treba da obuhvati teritorije svih jedinica lokalne samouprave.

Procenjena vrednost izrade studije iznosi 40.000 konvertibilnih maraka (20.400 evra) bez poreza na dodatu vrednost. Period trajanja ugovora je 90 dana, a rok za podnošenje ponuda je do 27. aprila.

U opisu zadatka navodi se da je potrebno izvršiti analizu prostornih aspekata na teritorijama svih jedinica lokalne samouprave u kantonu, kako bi bile predložene potencijalne lokacije za izgradnju fotonaponskih postrojenja. Analiza treba da obuhvati procenu energetskog potencijala, prostorne karakteristike, prostornoplanske i aspekte životne sredine – prenosi eKapija.

Zaštita životne sredine i solarne elektrane

Pored navedenog, u odabiru pogodnih mesta mora da se uzme u obzir zaštita prirodnih vrednosti i arhitektonskog nasleđa. Ova stavka je posebno važna, budući da se sve češće javlja otpor lokalnog stanovništva i ekoloških organizacija protiv realizacije nekih projekata za proizvodnju zelene energije, zbog opasnosti od narušavanja životne sredine. Pri pronalaženju lokacija s velikim potencijalom za solarne i vetroelektrane, treba prvenstveno odabirati degradirano zemljište, kako bi se izbegao negativan uticaj i kako se ne bi zauzimalo plodno poljoprivredno zemljište.

Biodiverzitet, energetika i proizvodnja hrane i vode su povezani – aktivnosti u jednoj delatnosti utiču na ostale

Neksus pristup se nudi kao najbolje rešenje jer omogućava model međusektorske saradnje, na primer u energetici i poljoprivredi. Biodiverzitet, energetika i proizvodnja hrane i vode su povezani, jer aktivnosti u jednoj delatnosti utiču na ostale i u interesu je svih zainteresovanih strana da stvaraju mehanizme koji štite životnu sredinu i omogućavaju istovremene ljudske i poslovne aktivnosti.

Šta sve studija treba da sadrži

U Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona kažu da izvođač treba da sistematizuje i pripremi prikupljene podatke za dalju analizu u formi geografskog informacionog sistema i u obliku standardizovanih tematskih karti. Obrađeni podaci treba da budu deo analitičkog modela koji sadrži prednosti, slabosti i pogodnosti prostora za izgradnju solarnih elektrana na području opština i gradova.

Postoji pretpostavka da će konačni rezultat studije biti prostorno usitnjena i nekonzistentna mreža predloženih lokacija i da će njihov broj biti velik, stoji u javnom pozivu.

Studija mora da sadrži i procenu potrebnih prostornih resursa za razvoj solarnih postrojenja, navedeno je u pozivu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Energetska tranzicija razvojna sansa EPCG Crnu Goru

Energetska tranzicija je razvojna šansa za EPCG, celu Crnu Goru

8. mart 2023. - Energetska tranzicija se pokazala kao razvojna šansa za Crnu Goru, naveli su glavni govornici na Simpozijumu energetike EPCG Net 2023

aukcije srbija maksimalna cena premije

Vlada Srbije odredila maksimalnu cenu na aukcijama za premije za vetar i solar

8. mart 2023. - U isto vreme su donete i nove uredbe o balansnoj odgovornosti i premiji i fid-in tarifi, što sve predstavlja pripremu za prve aukcije u Srbiji

Srbija sprema aukcije za 50 MW solara

Srbija sprema aukcije za 50 MW solara, usvojene uredbe o balansiranju i premiji i fid-in tarifi

8. mart 2023. - Vlada Srbije odredila je kvotu za solar i definisala pravila u vezi sa balansiranjem i premijama i fid-in tarifama

Zakon o energetici izmene vlada srbije

Srbija menja Zakon o energetici: osniva se Republička komisija za energetske mreže

8. mart 2023. - Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o energetici kojim se usklađuje nacionalno zakonodavstvo sa propisima EU