Električna energija

Kako se Kina sprema za posledice koje klimatske promene izazivaju u proizvodnji struje

Kako se Kina sprema za posledice koje klimatske promene izazivaju u proizvodnji struje

Foto: iStock

Objavljeno

19.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Moćna kineska privreda se prošlog leta suočila sa restrikcijama, jer je proizvodnja električne energije u hidroelektranama zbog suše bila drastično smanjena, a potrošnja je zbog visokih temperatura povećana. Nestašice zbog visokih temperatura izazvanih klimatskim promenama prete većini sveta. Ova situacija planere energetskih sistema stavlja pred dilemu kako održati energetsku bezbednost i redovno snabdevanje.

Leta 2022. su se isušili neki delovi reke Jangce, što je smanjilo mogućnost proizvodnje električne energije iz hidroelektrana. Istovremeno, toplotni talas je izazvao skok potražnje za električnom energijom, prvenstveno za potrebe hlađenja.

Kombinacija suše i velike potrošnje struje dovela je do zatvaranja fabrika u Sičuanu, a industrijska proizvodnja je bila ograničena i u Junanu. Privrede obe provincije u velikoj meri zavise od hidroenergije. Od 120 gigavata kapaciteta u Sičuanu, čak 94 gigavata čine hidroelektrane.

Po svemu sudeći, situacija ni ove godine neće biti bolja, prenosi Bloomberg. Kinu je ponovo zahvatio toplotni talas. U aprilu su zabeležene rekordno visoke temperature za taj mesec.

Hidroenergetski sektor u Kini i ove godine ugrožen

Hidroenergetski sektor će se i ove godine suočiti sa izazovom jer je verovatno da će se javiti klimatski fenomen El Ninjo. Prema nalazima finansijskog konglomerata Citigroup, za period od maja zaključno sa julom šanse su 90 odsto, pa su gotovo izvesni novi toplotni talasi. Ta banka je već snizila rejting kompanije China Yangtze Power zbog slabije iskorišćenosti hidroenergetskih kapaciteta i pretpostavke da će padavine biti niske.

Gradovi istočne Kine će se nastupajućeg leta verovatno suočiti sa nestašicama struje tokom vršnog perioda u toku dana, kao i centralni i južni delovi zemlje, piše Shanghai Securities News.

Sičuan je najavio da će izgraditi flotu novih elektrana na gas

Ipak, odgovor Kine je bio brz, kažu Majk Tomas i Dejvid Fišman iz konsultantske kuće Lantau Group. Krajem prošle godine, Sičuan je najavio izgradnju grupe elektrana na gas i dalekovode koji će pokrajinu povezati sa susednim regionalnim mrežama. U Guangdungu, koji se oslanja na uvoz struje iz hidroelektrana u Junanu, zvaničnici su odobrili instaliranje još 17 gigavata u elektranama na ugalj.

Za preduzete mere je potrebno vreme. Na pitanje da li će kineski pristup u zaštiti mreže od budućih poremećaja biti uspešan, Tomas i Fišman odgovaraju da verovatno hoće.

Kina ne odustaje od obnovljivih izvora energije

I pored vanrednih mera, uzrokovanih klimatskim promenama, Kina ne odustaje od obnovljivih izvora energije i cilja da najkasnije 2060. postane ugljenično neutralna. Nedavno je kineska državna novinska agencija Sinhua objavila da nefosilni izvori čine 50,9 odsto ukupnog instalisanog elektroenergetskog kapaciteta.

Kina je već prva u svetu po stopi izgradnje elektrana na obnovljive izvore. Vlada u Pekingu sada želi da napravi ogroman korak dalje i da pustinju Gobi iskoristi za pravljenje centra za proizvodnju zelene energije svetskih razmera.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

19. jun 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

19. jun 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

19. jun 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

19. jun 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji