Električna energija

Kako do statusa energetski ugroženog kupca u Srbiji u tri koraka

Kako do statusa energetski ugrozenog kupca u Srbiji u tri koraka

Foto: iStock

Objavljeno

22.02.2023.

Država

Podeli

Objavljeno

22.02.2023.

Država

Podeli

Ministarstvo rudarstva i energetike pozvalo je građane Srbije da provere da li ispunjavaju uslove za dobijanje subvencija za plaćanje računa za struju, prirodni gas i grejanje.

„Apelujem na građane da provere da li ispunjavaju uslove za sticanje statusa energetski ugroženog kupca ili putem platforme https://form.jotform.com/231352578641357  ili u gradu i opštini u kojoј žive“, rekla je ministarka Dubravka Đedović Handanović.

Preko ovog linka građani takođe mogu da dobiju i zahtev za sticanje statusa energetski ugroženog kupca i spisak lokalnih samouprava.

Da podsetimo, Srbija je pripremila četiri milijarde dinara za subvencionisanje najsiromašnijih građana da plate račune za struju, prirodni gas i toplotnu energiju. To je dovoljno za 190.000 domaćinstava, ali se do nedavno prijavilo manje od 60.500, što je manje i od prošlogodišnjih oko 68.000.

Đedović Handanović: Moguće smanjenje mesečnog računa od 40 do 60 odsto

Ministarka je ponovila da građani mogu dobiti mesečno umanjenje računa za električnu energiju i gas i do 50 odsto, dok su popusti za grejanje od 40 do 60 odsto, u zavisnosti od broja članova domaćinstva.

Korisnici socijalne pomoći, dečijeg dodatka, uvećanog dodatka za pomoć i negu drugog lica ne moraju da ponovo dostavljaju potvrde o prihodima, već je potrebno samo da predaju jedan papir na kojem biraju za koji vid energije žele da ostvare popust, rekla je Đedović Handanović.

Građani bi u roku od mesec dana trebalo da dobiju rešenje i ostvare pravo na umanjenje računa

Seoska domaćinstva mogu, takođe, da ostvare ovo pravo bez obzira na broj stambenih jedinica, jer se, kako re rekla, gledaju pre svega prihodi, a olakšicama su obuhvaćeni i građani kritičnog zdravstvenog stanja kojima bi isključenje električne energije ugrozilo život.

Ukoliko je dostavljena dokumentacija kompletna, građani će u roku od mesec dana dobiti rešenje i ostvariti pravo na umanjenje računa, uveravaju u Ministarstvu.

Balkan Green Energy News donosi detaljan vodič kako ostvari pravo na ove podsticaje.

Da podsetimo, Vlada Srbije je krajem prošle godine usvojila novu Uredbu o energetski ugroženom kupcu, sa ciljem da poveća broj građana koji primaju subvencije za plaćanje računa za strju, prirodni gas i grejanje.

Osnovni uslovi i važne informacije

Za početak važno je napomenuti da se čitava procedura u vezi sa sticanjem statusa energetski ugroženog kupca sprovodi u lokalnim samoupravama, pa su one ujedno i prava adresa za sva pitanja koja građani imaju.

Osnovni uslovi:

  • mesečni prihodi domaćinstva ispod određene granice,
  • posedovanje samo jedne stambene jedinice, sa izuzetkom seoskih domaćinstava kod kojih se gledaju pre svega prihodi.

Granica za mesečne prihode (ulaze sva primanja i prihodi pojedinca i porodice koji su utvrđeni u skladu sa propisom kojim se reguliše ostvarivanje prava na novčanu socijalnu pomoć):

  • za domaćinstva sa jednim članom do 21.074,68 dinara;
  • za domaćinstva sa dva člana do 33.402,13 dinara;
  • za domaćinstva sa tri člana do 45.729,58 dinara;
  • za domaćinstva sa četiri člana do 58.057,03 dinara;
  • za domaćinstva sa pet članova do 70.384,48 dinara;
  • za domaćinstva sa šest članova do 82.711,93 dinara;
  • za domaćinstva sa više od šest članova za svakog dodatnog člana dodaje se: 12.327.

Umanjenje mesečnih obaveza zavisi od broja članova domaćinstva: 

  1. za električnu energiju za sve mesece od 120 kWh do 250 kWh,
  2. za prirodni gas za januar, februar, mart, oktobar, novembar i decembar od 359 kWh do 770 kWh,
  3. za toplotnu energiju za svaki mesec za koji se ispostavlja račun 40-60 odsto.

Važne informacije:

  • građani kritičnog zdravstvenog stanja ne moraju da ispunjavaju nijedan od uslova koji su propisani,
  • rešenje o sticanju statusa energetski ugroženog kupca donosi se sa rokom važenja najduže do kraja kalendarske godine, a za građane kritičnog zdravstvenog stanja rešenje važi dve godine,
  • može se ostvari samo pravo na umanjenje jednog od tri računa – ili za struju, ili za gas, ili za grejanje,
  • građani koji imaju dugove za plaćanje računa mogu da dobiju status ugroženog kupca,
  • prijave se primaju tokom cele godine.

1.Korak: zahtev za sticanje statusa energetski ugroženog kupca

Spisak tražene dokumentacije utvrđen je u zahtevu za sticanje statusa energetski ugroženog kupca, odnosno zahteva za sticanje statusa energetski ugroženog kupca zbog zdravstvenog stanja, koji se može pronaći i preuzeti sa sajta Ministarstva, kao i sa sajtova jedinica lokalnih samouprava.

Građani štampane zahteve mogu preuzeti i u lokalnim samoupravama.

2.Korak – pribavljanje dokumentacije

Postojeći korisnici socijalne pomoći, dečijeg dodatka, primaoci uvećanog dodatka za pomoć i negu drugog lica predaju samo zahtev na kojem biraju koji popust žele da dobiju.

Ostali građani moraju da dostave:

  • Dokaz o ukupnim mesečnim primanjima i prihodima podnosioca zahteva i članova domaćinstva u mesecu koji prethodi mesecu podnošenja zahteva (ček od penzije, potvrda poslodavca i dr.),
  • Dokaz o pravnom osnovu korišćenja nepokretnosti ukoliko račun ne glasi na podnosioca zahteva (kupoprodajni ugovor, ugovor o zakupu stana, ostavinsko rešenje),
  • Poslednji račun za struju, gas ili grejanje.

Važno je reći, kako kažu u Ministarstvu, da dokumenta kojima potvrđuju svoje pravo da ostvare status, a koje organi javne uprave imaju, građani ne moraju da dostave, već će to uraditi ti organi.

3.Korak – odgovor lokalne samouprave

U roku od 30 dana od podnošenja zahteva, lokalna samouprava, na osnovu činjenica utvrđenih u postupku, donosi rešenje o statusu ugroženog kupca.

Ministarstvo: lokalne samouprave moraju da urade svoj deo posla

Na pitanje kako objašnjavaju da je dosad status ugroženog kupca dobilo samo 55.000 građana, u Ministarstvu podsećaju da je Uredba o energetski ugroženom kupcu stupila na snagu 17. decembra.

Broj od oko 55.500 je, dodaju, rezultat ostvaren nakon prvih mesec dana primene Uredbe, dok građani imaju pravo da konkurišu za status ugroženog kupca tokom cele godine.

Očekujemo povećanje broja prijavljenih u narednim mesecima

„Očekujemo da će se broj građana povećavati u narednim mesecima i da će se približavati projektovanom broju za koji su u budžetu obezbeđena sredstva, a to je oko 190.000“, dodaju u Ministarstvu.

Upitani ko je zadužen da informiše i motiviše građane da se prijave, u Ministarstvu kažu da su donošenjem nove Uredbe i obezbeđivanjem više novca za pomoć, stvorili glavne preduslove da olakšice stignu do što većeg broja građana.

Međutim, u praksi se pokazalo da je podjednako važno da i lokalne samouprave urade svoj deo posla na informisanju građana, da im omoguće da što lakše ostvaruju ovo prava, da ih niko ne vraća iz bilo kog razloga, i da se ne susreću sa bilo čime što bi ih odvratilo od ostvarivanja ovog statusa ukoliko na njega imaju pravo, ističu u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Komentara: (2)
Milorad Ilija Pupavac / 01.12.2023.

Kome predati i koju dokumentaciju od SO opstine sam dobijo resenje o ostvarivanju Pravo zasticenog energedskog kupca za elektricnu energiju u visini od 1000rsd… Hvala

Šmigic ljubiša / 21.02.2024.

Poz status ugrozenog kupca 2 clana primanja 17hiljada mesecno obratio sam se lokalnoj samupravi vec 3 meseca nema odgovora sta dalje i kome poz

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

22. februar 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

22. februar 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

22. februar 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

22. februar 2023. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV