Električna energija

Kako do statusa energetski ugroženog kupca u Srbiji u tri koraka

Kako do statusa energetski ugrozenog kupca u Srbiji u tri koraka

Foto: iStock

Objavljeno

22.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Srbija je pripremila četiri milijarde dinara za subvencionisanje najsiromašnijih građana da plate račune za struju, prirodni gas i toplotnu energiju. To je dovoljno za 190.000 domaćinstava, ali se zasad prijavilo samo 55.500, što je manje i od prošlogodišnjih oko 68.000.

Ministarstvo rudarstva i energetike je još jednom pozvalo građane da se u lokalnim samoupravama prijave za dobijanje pomoći za plaćanje računa, a Balkan Green Energy News donosi detaljan vodič kako ostvari pravo na ove podsticaje.

Da podsetimo, Vlada Srbije je krajem prošle godine usvojila novu Uredbu o energetski ugroženom kupcu, sa ciljem da poveća broj građana koji primaju subvencije za plaćanje računa za strju, prirodni gas i grejanje.

Osnovni uslovi i važne informacije

Za početak važno je napomenuti da se čitava procedura u vezi sa sticanjem statusa energetski ugroženog kupca sprovodi u lokalnim samoupravama, pa su one ujedno i prava adresa za sva pitanja koja građani imaju.

Osnovni uslovi:

 • mesečni prihodi domaćinstva ispod određene granice,
 • posedovanje samo jedne stambene jedinice, sa izuzetkom seoskih domaćinstava kod kojih se gledaju pre svega prihodi.

Granica za mesečne prihode (ulaze sva primanja i prihodi pojedinca i porodice koji su utvrđeni u skladu sa propisom kojim se reguliše ostvarivanje prava na novčanu socijalnu pomoć):

 • za domaćinstva sa jednim članom do 21.074,68 dinara;
 • za domaćinstva sa dva člana do 33.402,13 dinara;
 • za domaćinstva sa tri člana do 45.729,58 dinara;
 • za domaćinstva sa četiri člana do 58.057,03 dinara;
 • za domaćinstva sa pet članova do 70.384,48 dinara;
 • za domaćinstva sa šest članova do 82.711,93 dinara;
 • za domaćinstva sa više od šest članova za svakog dodatnog člana dodaje se: 12.327.

Umanjenje mesečnih obaveza zavisi od broja članova domaćinstva: 

 1. za električnu energiju za sve mesece od 120 kWh do 250 kWh,
 2. za prirodni gas za januar, februar, mart, oktobar, novembar i decembar od 359 kWh do 770 kWh,
 3. za toplotnu energiju za svaki mesec za koji se ispostavlja račun 40-60 odsto.

Važne informacije:

 • građani kritičnog zdravstvenog stanja ne moraju da ispunjavaju nijedan od uslova koji su propisani,
 • rešenje o sticanju statusa energetski ugroženog kupca donosi se sa rokom važenja najduže do kraja kalendarske godine, a za građane kritičnog zdravstvenog stanja rešenje važi dve godine,
 • može se ostvari samo pravo na umanjenje jednog od tri računa – ili za struju, ili za gas, ili za grejanje,
 • građani koji imaju dugove za plaćanje računa mogu da dobiju status ugroženog kupca,
 • prijave se primaju tokom cele godine.

1.Korak: zahtev za sticanje statusa energetski ugroženog kupca

Spisak tražene dokumentacije utvrđen je u zahtevu za sticanje statusa energetski ugroženog kupca, odnosno zahteva za sticanje statusa energetski ugroženog kupca zbog zdravstvenog stanja, koji se može pronaći i preuzeti sa sajta Ministarstva, kao i sa sajtova jedinica lokalnih samouprava.

Građani štampane zahteve mogu preuzeti i u lokalnim samoupravama.

2.Korak – pribavljanje dokumentacije

Postojeći korisnici socijalne pomoći, dečijeg dodatka, primaoci uvećanog dodatka za pomoć i negu drugog lica predaju samo zahtev na kojem biraju koji popust žele da dobiju.

Ostali građani moraju da dostave:

 • Dokaz o ukupnim mesečnim primanjima i prihodima podnosioca zahteva i članova domaćinstva u mesecu koji prethodi mesecu podnošenja zahteva (ček od penzije, potvrda poslodavca i dr.),
 • Dokaz o pravnom osnovu korišćenja nepokretnosti ukoliko račun ne glasi na podnosioca zahteva (kupoprodajni ugovor, ugovor o zakupu stana, ostavinsko rešenje),
 • Poslednji račun za struju, gas ili grejanje.

Važno je reći, kako kažu u Ministarstvu, da dokumenta kojima potvrđuju svoje pravo da ostvare status, a koje organi javne uprave imaju, građani ne moraju da dostave, već će to uraditi ti organi.

3.Korak – odgovor lokalne samouprave

U roku od 30 dana od podnošenja zahteva, lokalna samouprava, na osnovu činjenica utvrđenih u postupku, donosi rešenje o statusu ugroženog kupca.

Ministarstvo: lokalne samouprave moraju da urade svoj deo posla

Na pitanje kako objašnjavaju da je dosad status ugroženog kupca dobilo samo 55.000 građana, u Ministarstvu podsećaju da je Uredba o energetski ugroženom kupcu stupila na snagu 17. decembra.

Broj od oko 55.500 je, dodaju, rezultat ostvaren nakon prvih mesec dana primene Uredbe, dok građani imaju pravo da konkurišu za status ugroženog kupca tokom cele godine.

Očekujemo povećanje broja prijavljenih u narednim mesecima

„Očekujemo da će se broj građana povećavati u narednim mesecima i da će se približavati projektovanom broju za koji su u budžetu obezbeđena sredstva, a to je oko 190.000“, dodaju u Ministarstvu.

Upitani ko je zadužen da informiše i motiviše građane da se prijave, u Ministarstvu kažu da su donošenjem nove Uredbe i obezbeđivanjem više novca za pomoć, stvorili glavne preduslove da olakšice stignu do što većeg broja građana.

Međutim, u praksi se pokazalo da je podjednako važno da i lokalne samouprave urade svoj deo posla na informisanju građana, da im omoguće da što lakše ostvaruju ovo prava, da ih niko ne vraća iz bilo kog razloga, i da se ne susreću sa bilo čime što bi ih odvratilo od ostvarivanja ovog statusa ukoliko na njega imaju pravo, ističu u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Energetska tranzicija razvojna sansa EPCG Crnu Goru

Energetska tranzicija je razvojna šansa za EPCG, celu Crnu Goru

22. februar 2023. - Energetska tranzicija se pokazala kao razvojna šansa za Crnu Goru, naveli su glavni govornici na Simpozijumu energetike EPCG Net 2023

aukcije srbija maksimalna cena premije

Vlada Srbije odredila maksimalnu cenu na aukcijama za premije za vetar i solar

22. februar 2023. - U isto vreme su donete i nove uredbe o balansnoj odgovornosti i premiji i fid-in tarifi, što sve predstavlja pripremu za prve aukcije u Srbiji

Srbija sprema aukcije za 50 MW solara

Srbija sprema aukcije za 50 MW solara, usvojene uredbe o balansiranju i premiji i fid-in tarifi

22. februar 2023. - Vlada Srbije odredila je kvotu za solar i definisala pravila u vezi sa balansiranjem i premijama i fid-in tarifama

Zakon o energetici izmene vlada srbije

Srbija menja Zakon o energetici: osniva se Republička komisija za energetske mreže

22. februar 2023. - Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o energetici kojim se usklađuje nacionalno zakonodavstvo sa propisima EU