Klimatske promene

Jul 2021. je najtopliji mesec ikada

Jul 2021. je najtopliji mesec ikada

Slika: NOAA

Objavljeno

18.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Kombinovana temperatura kopna i površine okeana u julu ove godine bila je 0,93 stepena Celzijusa iznad proseka za XX vek od 15,8 stepeni, pa je ovaj mesec dobio titulu najtoplijeg ikada, saopštila je Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA), koja je deo Ministarstva trgovine SAD.

Podaci za jul govore da je velika verovatnoća da će 2021. godina biti svrstana među deset najtoplijih godina na planeti, a podaci se beleže u poslednje 142 godine. Ovo je još jedan neoboriv dokaz da klimatske promene donose globalno zagrevanje.

Apeli stručnjaka da se nešto preduzme skoro da su svakodnevni, pa je tako 550 naučnika okupljenih u grupi Znanstvenici za klimu – Hrvatska od države zatražilo da se uvede vanredno stanje posle dramatičnog izveštaja Međuvladinog panela za klimatske promene (IPCC).

Profesor Fizičkog fakulteta u Beogradu Vladimir Đurđević izjavio je da je prosečna temperatura u jugoistočnoj Evropi u poslednjih pet godina već nešto više od 2,5 stepena Celzijusa veća nego što je bila krajem devetnaestog veka te da to pokazuje da raste brže od globalnog proseka, koji je oko 1,2 stepena.

jul 2021 najtopliji mesec prosecne temperature globalno zagrevanje

Američka Nacionalna uprava za okeane i atmosferu saopštila je da je temperatura u julu ove godine bila 0,93 stepena Celzijusa iznad proseka za XX vek od 15,4 stepena, što je 0,01 stepen više od dosadašnjeg rekorda iz jula 2016, koji je potom izjednačen 2019. i 2020.

Na severnoj hemisferi temperatura površine zemlje bila je najviša ikada zabeležena u julu – 1,54 stepena iznad proseka, što je premašilo prethodni rekord postavljen 2012.

Regionalni rekordi:

  • Azija je imala najtopliji jul u istoriji, čime je oborila rekord iz 2010;
  • Evropa je imala drugi najtopliji jul u istoriji, čime je izjednačen rekord iz jula 2010, a na prom mestu je i dalje jul 2018;
  • Severna Amerika, Južna Amerika, Afrika i Okeanija su zabeležile jul koji je među deset najtoplijih.

 

Jul 2021. godine je najtopliji mesec ikada

Rick Spinrad, šef američke Nacionalne uprave za okeane i atmosferu, izjavio je da je jul obično najtopliji mesec u godini u svetu, ali jul 2021. nadmašio sve rekorde. Novi rekord oslikava uznemirujući put na kojem je svet zbog klimatskih promena, istakao je on.

I on je podsetio na najnoviji izveštaj Međuvladinog panela za klimatske promene i istakao da su u njemu naučnici iz celog sveta dali najnoviju procenu načina na koje se klima menja.

To je otrežnjujući izvještaj, koji otkriva da aktivnosti ljudi nedvosmisleno izazivaju klimatske promene i potvrđuje da su posledice široko rasprostranjene i brzo se intenziviraju, istakao je Spinrad.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

18. avgust 2021. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

18. avgust 2021. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama

evropski sud klimatske promene ljudsko pravo zene svajcarska penzionerke

Evropski sud za ljudska prava: Zaštita od klimatskih promena je ljudsko pravo

18. avgust 2021. - Evropski sud za ljudska prava doneo je istorijsku presudu prema kojoj su vlade dužne da zaštite građane od posledica klimatskih promena

zeleni krediti severna makedonija narodna banka podaci

Zeleni krediti u Severnoj Makedoniji povećani 30 odsto, ali udeo u ukupnim zajmovima zanemarljiv

18. avgust 2021. - Narodna banka je objavila podatke o zelenim kreditima za četvrti kvartal 2023, u kojem je zabeležen rast od pet odsto, dok je na godišnjem nivou rast 29,1 odsto