Klimatske promene

Jul 2021. je najtopliji mesec ikada

Jul 2021. je najtopliji mesec ikada

Slika: NOAA

Objavljeno

18.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Kombinovana temperatura kopna i površine okeana u julu ove godine bila je 0,93 stepena Celzijusa iznad proseka za XX vek od 15,8 stepeni, pa je ovaj mesec dobio titulu najtoplijeg ikada, saopštila je Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA), koja je deo Ministarstva trgovine SAD.

Podaci za jul govore da je velika verovatnoća da će 2021. godina biti svrstana među deset najtoplijih godina na planeti, a podaci se beleže u poslednje 142 godine. Ovo je još jedan neoboriv dokaz da klimatske promene donose globalno zagrevanje.

Apeli stručnjaka da se nešto preduzme skoro da su svakodnevni, pa je tako 550 naučnika okupljenih u grupi Znanstvenici za klimu – Hrvatska od države zatražilo da se uvede vanredno stanje posle dramatičnog izveštaja Međuvladinog panela za klimatske promene (IPCC).

Profesor Fizičkog fakulteta u Beogradu Vladimir Đurđević izjavio je da je prosečna temperatura u jugoistočnoj Evropi u poslednjih pet godina već nešto više od 2,5 stepena Celzijusa veća nego što je bila krajem devetnaestog veka te da to pokazuje da raste brže od globalnog proseka, koji je oko 1,2 stepena.

jul 2021 najtopliji mesec prosecne temperature globalno zagrevanje

Američka Nacionalna uprava za okeane i atmosferu saopštila je da je temperatura u julu ove godine bila 0,93 stepena Celzijusa iznad proseka za XX vek od 15,4 stepena, što je 0,01 stepen više od dosadašnjeg rekorda iz jula 2016, koji je potom izjednačen 2019. i 2020.

Na severnoj hemisferi temperatura površine zemlje bila je najviša ikada zabeležena u julu – 1,54 stepena iznad proseka, što je premašilo prethodni rekord postavljen 2012.

Regionalni rekordi:

  • Azija je imala najtopliji jul u istoriji, čime je oborila rekord iz 2010;
  • Evropa je imala drugi najtopliji jul u istoriji, čime je izjednačen rekord iz jula 2010, a na prom mestu je i dalje jul 2018;
  • Severna Amerika, Južna Amerika, Afrika i Okeanija su zabeležile jul koji je među deset najtoplijih.

 

Jul 2021. godine je najtopliji mesec ikada

Rick Spinrad, šef američke Nacionalne uprave za okeane i atmosferu, izjavio je da je jul obično najtopliji mesec u godini u svetu, ali jul 2021. nadmašio sve rekorde. Novi rekord oslikava uznemirujući put na kojem je svet zbog klimatskih promena, istakao je on.

I on je podsetio na najnoviji izveštaj Međuvladinog panela za klimatske promene i istakao da su u njemu naučnici iz celog sveta dali najnoviju procenu načina na koje se klima menja.

To je otrežnjujući izvještaj, koji otkriva da aktivnosti ljudi nedvosmisleno izazivaju klimatske promene i potvrđuje da su posledice široko rasprostranjene i brzo se intenziviraju, istakao je Spinrad.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Gutereš: Globalni energetski sistem je slomljen, fosilna goriva su ćorsokak

Gutereš: Globalni energetski sistem je slomljen, fosilna goriva su ćorsokak

19 маја 2022 - Globalni energetski sistem je slomljen i približava nas klimatskoj katastrofi, dok su fosilna goriva ćorsokak,...

Kako razlikovati zeleni vodonik od plavog, sivog ili ruzicastog evo definicije H2 iz obnovljivih izvora

Kako razlikovati zeleni vodonik od plavog, sivog ili ružičastog: ovo je standard za zeleni H2

19 маја 2022 - Organizacija za zeleni vodonik objavila je Standard za zeleni vodonik kojim je definisala šta se smatra zelenim vodonikom

Vecina zemalja Zapadnog Balkana pravi prve konkretne poteze za oporezivanje CO2

Koje zemlje Zapadnog Balkana se pripremaju za uvođenje poreza na CO2

18 маја 2022 - Tako ubrzavaju dekarbonizaciju, ali i izbegavaju plaćanje prekogranične takse na CO2, čije je uvođenje za 2026. najavila EU

Serbia-national-consultation-Stokholm+50

Uključite se u konsultacije u okviru incijative Stokholm+50

11 маја 2022 - Na onlajn platformi SparkBlue, do 20. maja, svi zainteresovani imaju priliku da se direktno uključe...