Klimatske promene

Jul 2021. je najtopliji mesec ikada

Jul 2021. je najtopliji mesec ikada

Slika: NOAA

Objavljeno

18.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Kombinovana temperatura kopna i površine okeana u julu ove godine bila je 0,93 stepena Celzijusa iznad proseka za XX vek od 15,8 stepeni, pa je ovaj mesec dobio titulu najtoplijeg ikada, saopštila je Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA), koja je deo Ministarstva trgovine SAD.

Podaci za jul govore da je velika verovatnoća da će 2021. godina biti svrstana među deset najtoplijih godina na planeti, a podaci se beleže u poslednje 142 godine. Ovo je još jedan neoboriv dokaz da klimatske promene donose globalno zagrevanje.

Apeli stručnjaka da se nešto preduzme skoro da su svakodnevni, pa je tako 550 naučnika okupljenih u grupi Znanstvenici za klimu – Hrvatska od države zatražilo da se uvede vanredno stanje posle dramatičnog izveštaja Međuvladinog panela za klimatske promene (IPCC).

Profesor Fizičkog fakulteta u Beogradu Vladimir Đurđević izjavio je da je prosečna temperatura u jugoistočnoj Evropi u poslednjih pet godina već nešto više od 2,5 stepena Celzijusa veća nego što je bila krajem devetnaestog veka te da to pokazuje da raste brže od globalnog proseka, koji je oko 1,2 stepena.

jul 2021 najtopliji mesec prosecne temperature globalno zagrevanje

Američka Nacionalna uprava za okeane i atmosferu saopštila je da je temperatura u julu ove godine bila 0,93 stepena Celzijusa iznad proseka za XX vek od 15,4 stepena, što je 0,01 stepen više od dosadašnjeg rekorda iz jula 2016, koji je potom izjednačen 2019. i 2020.

Na severnoj hemisferi temperatura površine zemlje bila je najviša ikada zabeležena u julu – 1,54 stepena iznad proseka, što je premašilo prethodni rekord postavljen 2012.

Regionalni rekordi:

  • Azija je imala najtopliji jul u istoriji, čime je oborila rekord iz 2010;
  • Evropa je imala drugi najtopliji jul u istoriji, čime je izjednačen rekord iz jula 2010, a na prom mestu je i dalje jul 2018;
  • Severna Amerika, Južna Amerika, Afrika i Okeanija su zabeležile jul koji je među deset najtoplijih.

 

Jul 2021. godine je najtopliji mesec ikada

Rick Spinrad, šef američke Nacionalne uprave za okeane i atmosferu, izjavio je da je jul obično najtopliji mesec u godini u svetu, ali jul 2021. nadmašio sve rekorde. Novi rekord oslikava uznemirujući put na kojem je svet zbog klimatskih promena, istakao je on.

I on je podsetio na najnoviji izveštaj Međuvladinog panela za klimatske promene i istakao da su u njemu naučnici iz celog sveta dali najnoviju procenu načina na koje se klima menja.

To je otrežnjujući izvještaj, koji otkriva da aktivnosti ljudi nedvosmisleno izazivaju klimatske promene i potvrđuje da su posledice široko rasprostranjene i brzo se intenziviraju, istakao je Spinrad.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EBRD EU Austrija 360 stabala zeleniji Beograd

EBRD, EU i Austrija donirali 360 sadnica stabala za zeleniji Beograd

03 децембра 2021 - EBRD, EU i Austrija su podržali sadnju 360 stabala u Beogradu, od ukupno hiljadu širom Zapadnog Balkana

Resalta akreditovana za usluge za smanjenje emisija ugljenika

Resalta akreditovana za usluge za smanjenje emisija ugljenika

03 децембра 2021 - Resalta se pridružila akreditovanoj mreži organizacije CDP za pružanje usluga za smanjenje emisija ugljenika u osam zemalja

Ne-to.-0- konferencija RES Fondacija

Gledajte UŽIVO konferenciju RES Fondacije Grejanje na 0!

02 децембра 2021 - Ne to. 0! Grejanje na 0! je druga godišnja konferencija RES Fondacije na temu balkanskog vazduha “između dve vatre”. Gledajte uživo na našem portalu.

Postepeno ukidanje upotrebe uglja neto emisija nulu cist vazduh

Postepeno ukidanje upotrebe uglja neophodno za obaranje neto emisija na nulu i čist vazduh

02 децембра 2021 - RES fondacija održava drugu godišnju konferenciju u Srbiji o balkanskom vazduhu između dve vatre i energetskoj tranziciji