Životna sredina

Jul 2019. najtopliji mesec na planeti otkako se vrše merenja

Jul-2019-najtopliji-mesec-na-planeti

Foto: NOAA

Objavljeno

16.08.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.08.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Protekli jul bio je najtopliji mesec na planeti otkako se vrše merenja, saopštila je Američka nacionalna administracija za okeane i atmosferu (NOAA). Rekordna zabeležena toplota dovela je i do smanjenja polarnih ledenih kapa na istorijske minimume.

Prosečna globalna temperatura u julu bila je za 0,95 stepeni Celzijusa iznad prosečne temperature od 15,8 stepeni u 20. veku, što jul 2019. čini najtoplijim julom u poslednjih 140 godina, navode naučnici Centra za informacije o životnoj sredini NOAA. Prethodni najtopliji jul izmeren je 2016. godine.

Devet od 10 najviših prosečnih globalnih temperatura u julu zabeleženo je od 2005. godine, pri čemu su poslednjih 5 godina bile najtoplije. Prošli mesec je takođe bio i uzastopno 43. jul i 415. mesec sa natprosečnom globalnom temperaturom.

U periodu januar-jul zabeležena je globalna temperatura za 0,95 stepeni viša od prosečne temperature od 13,8 stepeni u 20. veku, što ovaj period čini drugi najtopliji period godine ikad izmeren. Najtopliji je izmeren 2017. godine. Ove godine je period januar-jul bio najtopliji period godine ikad zabeležen u delovima Severne i Južne Amerike, Azije, Australije, Novog Zelanda, južnom delu Afrike, delovima zapadnog Pacifika, zapadnog Indijskog okeana i Atlantskog okeana.

Druge važne činjenice

Foto: NOAA

Rekordno nizak nivo leda u moru: prosečan nivo leda u Arktičkom okeanu otopio se do rekordno niskog nivoa u julu, na 19,8% ispod prosečnog nivoa. Prethodni istorijski minimum zabeležen je u julu 2012. godine.

Prosečna pokrivenost Arktičkog okeana ledom bila je za 14,3% niža od proseka u periodu 1981-2010. godina, što ga čini najmanjim u julu otkako su počela merenja pre 41 godine.

Bilo je i hladnijih predela: delovi Skandinavije i zapadne i istočne Rusije zabeležili su temperature za 1,5 stepen ispod proseka.

Posledice globalnog zagrevanja

U prošlogodišnjem Specijalnom izveštaju o globalnom zagrevanju od 1,5°C, Međunarodni panel za klimatske promene (IPCC), vodeće svetsko telo za procenu naučnih podataka vezanih za klimatske promene, nabraja koje bi se sve posledice globalnog zagrevanja mogle izbeći ako bi se globalno zagrevanje ograničilo na 1,5°C umesto na 2°C ili više.

Na primer, rast nivoa mora bio bi 10 cm niži uz globalno zagrevanje od 1.5°C nego uz globalno zagrevanje od 2°C. Verovatnoća potpunog otopljavanja leda u Severnom ledenom okeanu leti bi se svela na jednom tokom jednog veka ako bi se globalno zagrevanje ograničilo na 1,5°C, dok bi se led u najhladnijem okeanu na planeti uz zagrevanje od 2°C ili više verovatno potpuno topio leti bar jednom tokom jedne decenije. Uz globalno zagrevanje od 1,5°C, koralni grebeni bi se smanjili za 70%-90%, dok bi skoro sasvim nestali (više od 99%) uz zagrevanje od 2°C.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Portugal projekat litijuma EU sirovine baterije

Portugal će otkazati projekat litijuma, dok se EU muči da nabavi sirovine za baterije

05 May 2021 - Veliki projekat eksploatacije litijuma u Portugalu verovatno će biti obustavljen, ali druga firma već radi u istom području. EU želi stabilno snabdevanje neškodljivo po prirodu.

crna gora nekp prestanak koriscenja uglja zdravko krivokapic

Krivokapić: Crna Gora će u NEKP-u odrediti rok za prestanak korišćenja uglja

03 May 2021 - Premijer je istakao da klimatska neutralnost do 2030. nije realna, kao i da bi momentalno gašenje TE Pljevlja izazvalo brojne probleme.

Jestiva folija od algi zamena za plasticnu foliju za pakovanje hrane

Jestiva folija od algi zamenjuje plastičnu foliju za pakovanje hrane

30 April 2021 - Nova folija je zasnovana na dobro poznatom prirodnom biopolimeru natrijum alginatu - jedinjenju koje se nalazi u ćelijama smeđih algi.

Ponovo aktuelan plan spalionice otpada Nisu

Ponovo aktuelan plan za izgradnju spalionice otpada u Nišu

29 April 2021 - Srbija pregovara s partnerima iz Kine i Evrope o izgradnji spalionice otpada u Nišu vredne sto miliona evra, vraćajući u život plan star čitavu deceniju