OIE

Javni poziv za koncesiju za solarnu elektranu od 25 MW u BiH

Javni poziv koncesiju solarnu elektranu Posusju BiH

Foto: Michael Schwarzenberger from Pixabay

Objavljeno

11.11.2021.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

11.11.2021.

Komentari

comments icon

0

Podeli

U Čitluku kod Posušja na zapadu Hercegovine u planu je izgradnja solarne elektrane od 25 megavata, a investicija je procenjena na 16,6 miliona evra.

Vlada Županije zapadnohercegovačke (Zapadnohercegovačkog kantona) raspisala je javni konkurs za dodelu tridesetogodišnje koncesije za izgradnju i korišćenje fotonaponske elektrane u Čitluku u opštini Posušje. Predviđena izlazna snaga je 25 megavata.

Površina na lokaciji Starka, udaljenoj 3,4 kilometra od Posušja, kod granice sa Hrvatskom, iznosi 28,4 hektara. Zemljište se vodi kao šuma šeste klase. Procenjena vrednost investicije je 32,5 miliona konvertibilnih maraka ili 16,6 miliona evra.

Kantonalna vlada je saopštila da je predviđeno priključivanje na prenosnu mrežu napona 110 kilovolti. Investitor je obavezan da reši imovinsko-pravne dozvole pre ulaska u posed i da pribavi dozvole.

Izabrana kompanija će na ime koncesije plaćati najmanje dva odsto godišnjeg bruto prihoda od električne energije

Ponuđači s ponudom treba da pošalju bankarsku garanciju istog iznosa i rokom važenja 60 dana. Jednokratna koncesiona naknada mora da iznosi najmanje jedan odsto procenjene vrednosti investicije, a izabrana kompanija će plaćati najmanje dva odsto godišnjeg bruto prihoda od električne energije.

Vlada je u septembru nagovestila da će koncesiju dodeliti privrednom društvu Astera iz Posušja, a Nezavisni operator sistema u Bosni i Hercegovini (NOS BiH) ima njen projekat od 25 megavata na spisku podnetih zahteva za priključenje na mrežu.

Otvaranje ponuda je zakazano za 10. decembar u Posušju. Elektroprivreda HZ HB u istoj opštini namerava da podigne vetroelektranu Poklečani.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EMS najavio novi krug prijava za priključak na mrežu – rok 1.avgust

11. novembar 2021. - Elektromreža Srbije najavila je novi interval za izradu studija priključenja elektroenergetskih postrojenja na prenosnu mrežu

Lancana havarija Balkanu 21 juna prekidima dva dalekovoda ENTSO-E

Lančana havarija na Balkanu 21. juna počela je prekidima na dva dalekovoda – ENTSO-E

11. novembar 2021. - ENTSO-E je objavio da se regionalni kolaps u snabdevanju strujom 21. juna dogodio po iskakanju dva dalekovoda za 13 minuta

Petrol finansiranje mrezu punjaca elektricna vozila Sloveniji Hrvatskoj

Petrol obezbedio finansiranje za mrežu punjača za električna vozila u Sloveniji, Hrvatskoj

11. novembar 2021. - Slovenački Petrol planira da instalira sisteme za punjenje baterija električnih vozila na 35 lokacija na domaćem tržištu i u Hrvatskoj

koncar siemens energy hrvatska nemacka

Končar formirao zajedničku firmu sa kompanijom Siemens Energy

11. novembar 2021. - Hrvatski Končar i nemačka kompanija Siemens Energy potpisali su ugovor o osnivanju zajedničke firme Končar - Transformatorski kotlovi