Životna sredina

Javne ustanove i domaćinstva prelaze na čistije energente za grejanje u 46 mesta u Srbiji  

Foto: David Karich from Pixabay

Objavljeno

28.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

U okviru mera za smanjenje zagađenja vazduha Srbija će investirati 220 miliona dinara za prelazak kotlarnica u 27 javnih ustanova na ekološki prihvatljivije energente, kao i dodatnih skoro 100 miliona dinara da to isto urade domaćinstva u 19 opština.

Sredstva su podeljena na dva konkursa koja je raspisalo Ministarstvo zaštite životne sredine, a zanimljivo je da sav raspoloživ novac za domaćinstva nije raspodeljen jer nije bilo dovoljno validnih prijava lokalnih samouprava, pa je ostalo nepotrošeno 70 miliona dinara.

Većina javnih ustanova će preći na prirodni gas, a izuzetak su Vranje, koje će Osnovnu školu Branislav Nušić u Rataju prebaciti na pelet, zatim Sokobanja gde će se školski objekti grejati na geotermalnu vodu i Lebane sa instalacijom toplotne pumpe u dečijem vrtiću.

Rešiće se problem najvećeg zagađivača vazduha u Nišu

Ugovore o dodeli sredstava potpisala je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović sa predstavnicima 46 lokalnih samouprava. Ona je izjavila da će veliki projekti biti sprovedeni u gradovima koji beleže prekoračenje propisane granične vrednosti zagađujućih materija u vazduhu.

Tako se u Valjevu subvencioniše zamena i rekonstrukcija kotlarnice u kasarni Vojvoda Živojin Mišić, u Nišu konverzija energenta u kotlarnici Univerziteta, a u Užicu izgradnju gasne kontejnerske kotlarnice u Narodnom pozorištu. Kotlarnice će biti promenjene i školama, vrtićima, domovima zdravlja.

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković rekao je da će kotlarnica u kasarni preći na daljinski sistem grejanja, i dodao da je lokalnoj samoupravi važno da ugasi sve kotlarnice koje koriste fosilna goriva i prebace ih na ekološki prihvatljive energente.

Kotlarnica u Rektoratu niškog Univerziteta je, prema rečima gradonačelnice Dragana Sotirovski, najveći zagađivač vazduha u ovom gradu, pa bi njena zamena trebalo da popravi kvalitet vazduha.

Miljanović: Kao da je Kula dobila 100.000 stabala

srbija zagadjenje vazduha kotlarnice ministarstvo
Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Niš će dobiti i najviše novca za prelazak domaćinstava na ekološki prihvatljivija goriva – 15 miliona dinara, dok će po osam miliona dinara dobiti. Novi Pazar, Požega, Čačak, Kraljevo i Kragujevac.

Na konkurs je pristiglo 25 prijava, ali šest su odbijene jer nisu ispunjavale uslove. Gradovi i opštine koje su dobile novac sada bi trebalo da raspišu konkurse za prijavljivanje građana.

Predsednik opštine Kula Damjan Miljanović izjavio je da će ove godine 50 domaćinstava zameniti kotlove, što znači da će, računajući i prethodnu godinu, u saradnji sa Ministarstvom ukupno 300 kotlova u individualnim kućama i 15 kotlarnica u javnom sektoru koristiti čistije energente.

„Za zaštitu životne sredine to znači 1.200 tona CO2 manje u vazduhu i ako uzmemo da jedno drvo kompenzuje 12 kilograma CO2 to znači 100.000 stabala za jednu malu opštinu kao što je Kula. Cilj je da sve javne ustanove, a ostale su samo još tri na našoj teritoriji, pređu na gas kao ekološki prihvatljiv energent“, rekao je Miljanović.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U Valjevu 50 godina zagađen vazduh, građani pokrenuli inicijativu za zamenu energenata u Krušiku

U Valjevu vazduh zagađen 50 godina, građani traže da Krušik pređe na čistije energente

28. april 2023. - Udruženje građana iRevolucija iz Valjeva sakuplja potpise za izradu projekta zamene energenata u Krušiku čistijim rešenjima

barselona turisticka taksa solar paneli

Barselona će prihode od turističke takse investirati u solarne panele na školama

28. april 2023. - Gradske vlasti tako žele da poprave uslove za decu u školama, ali i da odobrovolje one starije koji nisu baš oduševljeni najezdom turista

lopare litijum peticija protest

Opština Lopare traži da Republika Srpska odustane od litijuma

28. april 2023. - Rado Savić, načelnik Opštine, predao je Narodnoj skupštini RS peticiju sa potpisom 3.711 građanina protiv otvaranja rudnika na Majevici

U regionu raste broj mesta sa prekomerno zagađenim vazduhom

U regionu raste broj mesta sa prekomerno zagađenim vazduhom

28. april 2023. - Novom Pazaru i Strumici, ovogodišnjim prvacima u dostizanju zakonskog limita od 35 dana sa koncentaracijom štetnih PM10 čestica većom od 50 mikrograma po kubnom metru, pridružilo se još 16 gradova iz regiona