OIE

Izraelski Nofar Energy gradi solarni park od 26 MW u opštini Ada

Izraelski Nofar Energy solarni park 26 MW Ada

Foto: Kev from Pixabay

Objavljeno

28.05.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

28.05.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Nofar Energy je postavio kamen temeljac za solarni park of 26 megavata u opštini Ada. Činiće ga dve celine, povezane na distributivnu mrežu. Vrednost projekta je procenjena na 25 miliona evra. Kompanija je saopštila da će ga dovršiti pre kraja godine.

Suvlasnik najveće solarne elektrane u Rumuniji otpočeo je građevinske radove u susednoj Srbiji na fotonaponskom postrojenju od 26 megavata maksimalne snage odnosno pika. Investitor, Nofar Energy, odabrao je parcelu u Utrinama u opštini Ada.

Solarni park je podeljen na dve celine. Obe su od Elektrodistribucije Srbije (EDS) dobile odobrenje za priključak od po 9,999 megavata. Inače, pik je najviša snaga koju sami solarni paneli mogu da dostignu. Oni proizvode jednosmernu struju, a inverteri je prebacuju u naizmeničnu, za isporuku u elektroenergetski sistem.ž

U celoj zemlji još nema nijednog fotonaponskog pogona sa samostalnom vezom sa prenosnim, visokonaponskim sistemom. Dve celine u izgradnji se prostiru na po 15 hektara u okviru parcele od 116 hektara, na kojoj se planira širenje solarnog parka. Nofar Energy je projekte pokrenuo preko svojih firmi Forest Energy i Energia Solis.

U Srbiji sada ima preko stotinu megavata solara

Treba pomenuti i da je kod Smedereva pre par dana puštena u rad solarna elektrana s priključkom takođe neznatno slabijim od 10 megavata. Savetnik za obnovljive izvore energije Rade Mrdak iz Ministarstva rudarstva i energetike izjavio je da je ukupni kapacitet solarnih elektrana u Srbiji sa Saraorcima premašio stotinu megavata. Procenio je i da će još pet pogona zbirne snage 30 megavata početi s radom pre kraja godine.

Osnivač kompanije Nofar Energy Ofer Janaj kazao je da ovakvi projekti zavise od države, koja izrađuje propise, banaka i investitora. Ovaj postupak u Srbiji ide glatko i brzo i, ukoliko se nastavi, ona bi mogla da prestigne Rumuniju, tvrdi taj predstavnik investitora.

Nofar Energy izabrao tursku firmu Girişim Elektrik da izgradi solarnu elektranu

Očekuje se da će solarni park Ada1 i Ada2 proizvoditi 33,2 gigavat-sata godišnje, objavio je Nofar Energy. Otkrio je i da projekat košta 25 miliona evra. Izvođač je turska kompanija Girişim Elektrik. Nofar, osnovan 2011, saopštio je da razvija nekoliko velikih projekata od ukupno 270 megavata.

Ta izraelska firma je navela da razvija i gradi i vetroelektrane i sisteme za skladištenje energije i upravlja njima. Aktivna je u Izraelu, Sjedinjenim Državama, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Španiji, Rumuniji, Poljskoj, Italiji, Grčkoj i Srbiji.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je u martu kredit sa prioritetom u isplati vredan 55 miliona evra Nofar Energyjevim projektnim preduzećima u Rumuniji. Njime se finansiraju dva fotonaponska projekta u okrugu Đurđu na jugoistoku zemlje.

RTG Solar Energy radi na poduhvatu Iepurești od 169 megavata. Druga solarna elektrana, Ghimpați, formalno je pod firmom Solis Imperium. Planirana je da ima 146 megavata. Nofar je ranije preuzeo jedan projekat od 255 megavata u komuni Korbij Mari u okrugu Dambovica.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

slovenija zeleznica solarne elektrane prozjumeri

Slovenija postavlja solarne elektrane pored pruga kako bi domaćinstva u zgradama postala prozjumeri

28. maj 2024. - Posle lokacija pored auto-puteva, Slovenija namerava da za solarne elektrane iskoristi i zemljište koje je u vlasništvu Slovenskih železnica

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan 2030

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan do 2030. godine

28. maj 2024. - Srbija se uskladila sa vizijom Evrope, izjavila je ministarka Đedović Handanović nakon što je vlada usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan

Energetski koridor Istok Zapad Turske Crne Gore

Energetski koridor Istok-Zapad proći će od Turske do Crne Gore

28. maj 2024. - Bugarski ESO je od SAD dobio grant za studiju za Energetski koridor Istok-Zapad između Turske i Crne Gore, uz moguće povezivanje sa Italijom

strategija razvoja energetike srbije 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

28. maj 2024. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu