OIE

Izraelski Nofar Energy gradi solarni park od 26 MW u opštini Ada

Izraelski Nofar Energy solarni park 26 MW Ada

Foto: Kev from Pixabay

Objavljeno

28.05.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.05.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Nofar Energy je postavio kamen temeljac za solarni park of 26 megavata u opštini Ada. Činiće ga dve celine, povezane na distributivnu mrežu. Vrednost projekta je procenjena na 25 miliona evra. Kompanija je saopštila da će ga dovršiti pre kraja godine.

Suvlasnik najveće solarne elektrane u Rumuniji otpočeo je građevinske radove u susednoj Srbiji na fotonaponskom postrojenju od 26 megavata maksimalne snage odnosno pika. Investitor, Nofar Energy, odabrao je parcelu u Utrinama u opštini Ada.

Solarni park je podeljen na dve celine. Obe su od Elektrodistribucije Srbije (EDS) dobile odobrenje za priključak od po 9,999 megavata. Inače, pik je najviša snaga koju sami solarni paneli mogu da dostignu. Oni proizvode jednosmernu struju, a inverteri je prebacuju u naizmeničnu, za isporuku u elektroenergetski sistem.ž

U celoj zemlji još nema nijednog fotonaponskog pogona sa samostalnom vezom sa prenosnim, visokonaponskim sistemom. Dve celine u izgradnji se prostiru na po 15 hektara u okviru parcele od 116 hektara, na kojoj se planira širenje solarnog parka. Nofar Energy je projekte pokrenuo preko svojih firmi Forest Energy i Energia Solis.

U Srbiji sada ima preko stotinu megavata solara

Treba pomenuti i da je kod Smedereva pre par dana puštena u rad solarna elektrana s priključkom takođe neznatno slabijim od 10 megavata. Savetnik za obnovljive izvore energije Rade Mrdak iz Ministarstva rudarstva i energetike izjavio je da je ukupni kapacitet solarnih elektrana u Srbiji sa Saraorcima premašio stotinu megavata. Procenio je i da će još pet pogona zbirne snage 30 megavata početi s radom pre kraja godine.

Osnivač kompanije Nofar Energy Ofer Janaj kazao je da ovakvi projekti zavise od države, koja izrađuje propise, banaka i investitora. Ovaj postupak u Srbiji ide glatko i brzo i, ukoliko se nastavi, ona bi mogla da prestigne Rumuniju, tvrdi taj predstavnik investitora.

Nofar Energy izabrao tursku firmu Girişim Elektrik da izgradi solarnu elektranu

Očekuje se da će solarni park Ada1 i Ada2 proizvoditi 33,2 gigavat-sata godišnje, objavio je Nofar Energy. Otkrio je i da projekat košta 25 miliona evra. Izvođač je turska kompanija Girişim Elektrik. Nofar, osnovan 2011, saopštio je da razvija nekoliko velikih projekata od ukupno 270 megavata.

Ta izraelska firma je navela da razvija i gradi i vetroelektrane i sisteme za skladištenje energije i upravlja njima. Aktivna je u Izraelu, Sjedinjenim Državama, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Španiji, Rumuniji, Poljskoj, Italiji, Grčkoj i Srbiji.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je u martu kredit sa prioritetom u isplati vredan 55 miliona evra Nofar Energyjevim projektnim preduzećima u Rumuniji. Njime se finansiraju dva fotonaponska projekta u okrugu Đurđu na jugoistoku zemlje.

RTG Solar Energy radi na poduhvatu Iepurești od 169 megavata. Druga solarna elektrana, Ghimpați, formalno je pod firmom Solis Imperium. Planirana je da ima 146 megavata. Nofar je ranije preuzeo jedan projekat od 255 megavata u komuni Korbij Mari u okrugu Dambovica.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

evropa baterije skladistenje energije rekord

Baterije za skladištenje energije iz solara duplirane treću godinu zaredom

28. maj 2024. - Evropska unija instalirala je 17,2 GWh novih  baterijskih sistema za skladištenje energije (eng. BESS) iz solarnih elektrana u 2023.

severna makedonija premijer hristijan mickoski mef

Mickoski: Novi veliki vetropark davaće petinu proizvodnje struje u zemlji

28. maj 2024. - Mandatar za sastav nove Vlade Hristijan Mickoski izjavio je da će energetska tranzicija biti skup i dug proces

Požar na deponiji: Da li nam je neodgovornost došla na naplatu

Požari na deponijama: Neodgovornost došla na naplatu

28. maj 2024. - Požar koji je izbio u Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko je poslednji poziv na otrežnjenje, kažu Gojkan Stojinović i Kristina Cvejanov, eksperti za upravljanje otpadom

GGF vetropark Bogoslovec model investiranje zelenu energiju Balkanu

GGF-ov vetropark Bogoslovec je model za investiranje u zelenu energiju na Balkanu

28. maj 2024. - BNB kompani i Fond za zeleni razvoj (GGF) su proslavili otvaranje svoje vetroelektrane Bogoslovec