OIE

Izraelska kompanija Enlight kupila treći vetropark na Balkanu

Izraelska kompanija Enlight kupila treci vetropark na Balkanu

Photo: Pixabay

Objavljeno

19.03.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

19.03.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Enlight Renewable Energy iz Izraela kupio je prava na projekat vetroelektrane od 105 MW na Kosovu*, saopštila je ova kompanija.

Projekat je, prema tvrdnjama firme Enlight, u odmakloj fazi razvoja. Očekuje se da će građevinski radovi početi iduće godine, a proizvodnja električne energije 2020. godine. Investicija se procenjuje na 140-180 miliona evra.

Ovo je treća vetroelektrane izraelske kompanije na Balkanu. Enlight trenutno gradi vetropark od 49 MW Lukovac u Hrvatskoj i vetropark Kovačica u Srbiji od 104,5 MW.

„Kompanija saopštava da je završila pregovore i potpisala sporazum o kupovini prava u projektu proizvodnje energije iz vetra na Kosovu*. Prodavcima će odmah biti uplaćeno milion evra za 50 odsto akcija“, navodi se u saopštenju kompanije objavljenom na sajtu Berze u Tel Avivu.

Zemljište za vetroelektranu, koja će imati 27 turbina, je, kako se navodi, već kupljeno, a pribavljena je i većina dozvola.

Projekat je u proceduri za dobijanje državnih subvencija u vidu fid-in tarifa, koje je odobrilo Kosovo*. Vetroelektrane imaju pravo na 85 evra po MW u trajanju od 12 godina.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

19. mart 2018. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

19. mart 2018. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

19. mart 2018. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

vetroparkovi prikljucak na mrezu eu windeurope izvestaj

WindEurope: Vetroparkovi snage 500 GW čekaju priključak na mrežu

19. mart 2018. - Pristup mreži je zamenio procedure za dobijanje dozvola kao usko grlo broj jedan za izgradnju vetroelektrana.