OIE

Izmene Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije u Srbiji na javnoj raspravi

izmene zakona o koriscenju obnovljivih izvora energije srbija ems balansiranje

Foto: EMS

Objavljeno

23.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo rudarstva i energetike pripremilo je nacrt izmena Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije kojima se menjaju pravila o balansiranju elektrana na zelenu energiju, kao i uslovi za prioritetan pristup mreži i priključenje na prenosnu mrežu. Reč je o izmenama koje sa nestrpljenjem očekuje veliki broj investitora, kako oni koji žele da dobiju podsticaje na najavljenim aukcijama, tako i oni koji svoje projekte žele da sprovedu po tržišnim principima, bez pomoći države.

Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije počela je u subotu i trajaće do 9. februara.

Ministarstvo rudarstva i energetike je navelo da su glavni ciljevi izmena Zakona da se stvore što bolji uslovi za održavanje aukcija, kao i da se osigura da elektroenergetski sistem ne bude ugrožen usled masovne integracije varijabilnih obnovljivih izvora energije, kao što su solarne elektrane ili vetroparkovi.

Ministarstvo je podsetilo da postoje zahevi za priključenje solarnih parkova i vetroelektrana snage 17.000 MW, što je više nego duplo od trenutno instalisanih kapaciteta u Srbiji od 8.000 MW.

Balansna odgovornost samo za elektrane koje dobijaju podsticaje

Jedna od glavnih izmena je da će Elektroprivreda Srbije (EPS) balansnu odgovornost preuzimati samo za elektrane koje dobijaju podsticaje – tržišne premije i fid-in tarife. U sadašnjem Zakonu EPS je balansiranje trebalo da obavlja za sve elektrane.

Novina je i da će proizvođači iz obnovljivih izvora energije koji dobijaju tržišne premije morati da EPS-u plaćaju novčani iznos u fiksnom procentu od ponuđene cene na aukciji po svakom proizvedenom MWh, kao i da mu po ceni na dan-unapred tržištu plaćaju pozitivnu razliku između prodate električne energije koju je prijavio garantovanom snabdevaču i proizvedene električne energije u MWh.

Njihova obaveza je i da savesno prognoziraju proizvodnju električne energije.

Ministarstvo smatra da će na ovaj način stvoriti uslovi za sprovođenje aukcija, podstaći ulaganje u nove elektrane i zaštititi EPS i krajnje kupce od neumereno visokih troškova integracije obnovljivih izvora u sistem.

Inače, Nacrtom se predlaže i da Ministarstvo preuzme od Agencije za energetiku (AERS) određivanje početnih cena na aukcijama.

Pravo prioritetnog preuzimanja energije samo za male elektrane

Nacrtom izmena ograničava se pravo prioritetnog preuzimanja struje od strane operatora sistema odnosno Elektromreže Srbije (EMS) i Elektrodistribucije Srbije (EDS) za sve proizvođače energije iz obnovljvih izvora, pa i kupce-proizvođače ili prozjumere.

To pravo će, prema Nacrtu, imati samo mala postrojenja do 400 kW, a od 1. januara 2026. do 200 kW.

U Ministarstvu smatraju da sadašnje rešenje, u situaciji kada postoje zahtevi za priključenje elektrana snage 17 GW može ugroziti sigurnosti rada elektroenergetskog sistema, pa bi koncept prozjumera trebalo ograničiti na distributivni nivo. Zato se Nacrtom predlaže da se snaga elektrana prozjumera ograniči na 10 MW.

Ograničenje od 400 odnosno 200 kW za sve proizvođače zelene energije je, kako dodaju, u skladu sa evropskim propisima sa kojima bi Srbija trebalo da se usaglasi.

EMS može da traži od investitora da obezbedi baterije kao uslov za priključenje na mrežu

Ukoliko EMS proceni da bi priključenje nove elektrane na varijabilne obnovljive izvore energije moglo da ugrozi siguran rad elektroenergetskog sistema, onda od investitora može kao uslov za priključenje tražiti obezbeđenje novog kapaciteta u Srbiji koji može pruži sistemske usluge regulacije frekvencije.

Ti kapaciteti mogu biti konvencionalni izvori, ali i skladišta električne energije, odnosno upravljivi izvori energije, navodi se u Nacrtu.

Ministarstvo smatra da će se na ovaj način obezbediti zaštitni mehanizam od ugrožavanja sigurnosti rada sistema u slučaju masovne integracije varijabilnih obnovljivih izvora energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

23. januar 2023. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

23. januar 2023. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

23. januar 2023. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Slovenacki HSE plutajucu solarnu elektranu Termoelektrarne sostanj

Slovenački HSE će postaviti veliku plutajuću solarnu elektranu pored Termoelektrarne Šoštanj

23. januar 2023. - HSE je objavio da će na Družmirskom jezeru do svoje elektrane na ugalj TEŠ instalirati plutajuću solarnu elektranu