Životna sredina

Izabrano pet projekata na konkursu za smanjenje zagađenosti vazduha u Makedoniji

Izabrano pet projekata na konkursu za smanjenje zagađenosti vazduha u Makedoniji

Photo: fitr.mk

Objavljeno

05.02.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.02.2018.

Komentari

0

Podeli

Pet firmi iz Makedonije odabrano je da radi na rešavanju zagađenja vazduh u urbanim sredinama u toj zemlji na konkursu pod nazivom O2 Izazov, saopštio je Fond za inovacije i tehnološki razvoj Makedonije.

Najbolja rešenja ponudile su firme Eco Solar iz Štipa, Bizifiaj iz Bitolja, Technology Park iz Tetova, Technoben Nova iz Prilepa i Venito Komerc iz Kavadaraca.

Konkurs je raspisan krajem oktobra 2017. godine organizovali su ga Fond za inovacije i tehnološki razvoj, Ministarstvo za životnu sredinu i prostorno planiranje, nekoliko nevladinih organizacija i gradske vlasti Skoplja, saopštio je Fond.

Od svih kompanija koje su ponudile rešenja izabrano je deset firmi iz Makedonije koje su javno predstavile svoje projekte za smanjivanje nivoa zagađenja vazduha u urbanim sredinama širom zemlje da bi onda komisija sastavljen od stručnjaka odabrala pet pobedničkih kompanija koje treba da sprovedu svoje ponuđene projekte.

Prvih deset odabranih kompanija su predstavile projekte kojima bi se smanjilo zagađenje u oblastima energetike, grejanja, saobraćaja i građevinarstva.

Komisija je u obrazloženju precizirala da je firma Eco Solar ponudila rešenje za proizvodnju kolektora za grejanje solarnom energijom koji bi dopunjavao postojeće sisteme grejanja. Kompanija Bizifiaj je predložila proizvodnju tečnosti od polimera koja apsorbuje štetne materije kada se nanese na puteve i druge površine.

Rešenje koje je ponudila kompanija Technology Park podrazumeva razvoj investicionog modela za zamenu zastarelih sistema grejanja u domaćinstvima. Firma Technoben Nova je predložila proizvodnju sistema za prečišćavanje gasova iz industrijskih postrojenja, a kompanija Venito Komerc planira da radi na razvoju električnog bicikla za urbane sredine i punjačkih stanica za baterije.

Fond za inovacije i tehnološki razvoj Makedonije je saopštio da su odabrane kompanije za svoja rešenja tražila 50% više novca nego što je previđeno konkursom, dodajući da neće odustati od implementacije svih tih rešenja već da će Fond obezbediti dodatna sredstva posle razgovora sa predstavnicima firmi čiji projekti su odabrani na konkursu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

probni rad sistema odsumporavanje TENT A

Kreće probni rad sistema za odsumporavanje u TENT-u A

5. februar 2018. - Odsumporavanje dimnih gasova u TENT-u A najveći je ekološki projekat u termoelektranama u Evropi, kaže ministarka Đedović Handanović

Međunarodni dan šuma 2024: šume i inovacije, nova rešenja za bolji svet

Međunarodni dan šuma 2024 – Šume i inovacije: nova rešenja za bolji svet

5. februar 2018. - Međunarodni dan šuma 2024. obeležiće inovacije. One nam mogu pomoći da obnovimo, zaštitimo i koristimo naše šume na održiv način.

EU-Zakonu-o-kriticnim-sirovinama-propise-zastiti-stanovnistva-prirode

EU u Zakonu o kritičnim sirovinama olabavila propise o zaštiti stanovništva, prirode

5. februar 2018. - S idejom o strateškoj autonomiji, EU je usvojila Zakon o kritičnim sirovinama, ali posle velikog zastoja u poslednjoj fazi

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

5. februar 2018. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja