OIE

Italijanski Enel počeo da gradi najveću vetroelektranu u Grčkoj

Slika: Enel

Objavljeno

08.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Italijanski Enel, preko svoje grčke filijale za obnovljive izvore energije Enel Green Power Hellas (EGPH), počeo je izgradnju vetroelektrane Kafireas na južnom delu grčkog ostrva Evija. To postrojenje će, kada bude izgrađeno, biti najveća vetroelektrana u Grčkoj sa ukupnim instalisanim kapacitetom od 154 MW.

Enel će u izgradnju Kafireasa uložiti oko 300 miliona evra, a očekuje se da će postrojenje početi sa radom u prvom tromesečju 2019. godine. Projekat je podržan ugovorom o otkupu električne energije koji je na 20 godina sklopljen sa grčkim operatorom tržišta električne energije LAGIE.

Kafireas, koji će imati interkonekciju visokog napona (150kV) sa kopnom sa nadzemnim, podmorskim i podzemnim kablovima, moći će da generiše blizu 483 GWh struje godišnje, što odgovara godišnjim potrebama oko 129.000 Grka, saopštio je Enel.

Projekat će omogućiti da se izbegnu emisije od gotovo 433.000 tona CO2 godišnje.

Novi vetropark će biti izgrađen u opštini Karistos, gde EGPH već ima dve vetroelektrane, jednu kapaciteta 7,5 MW, a drugu kapaciteta 9 MW.

Kompanija je vlasnik i operater više postrojenja za obnovljivu energiju u Grčkoj, koja koriste  hidro, solarnu i energiju vetra, sa ukupnim instalisanim kapacitetom od 308 MW.

„Početak izgradnje Kafireasa označava novi korak za poslovanje Enela u Grčkoj, gde imamo desetogodišnje iskustvo u sektoru obnovljivih izvora energije“, rekao je Antonio Kamisekra (Cammisecra), direktor Enelovog ogranka za obnovljive izvore energije Enel Green Power.

On je rekao da ovaj projekat pokazuje da Enel nije samo posvećen obezbeđivanju zelene i održive energije u Grčkoj, već i promovisanju socijalnog i ekonomskog razvoja lokalnih zajednica kroz pristupa zajedničkih vrednosti.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EMBER: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

Ember: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

8. jul 2017. - Udeo struje iz vetroelektrana i solarnih parkova je prošle godine u EU prvi put prestigao gasne elektrane

mostar solarna elektrana kordic

Grad Mostar želi da instalira solarnu elektranu za sopstvenu potrošnju

8. jul 2017. - Samo pre par nedelja Sarajevo je najavilo nešto slično -  javno preduzeće za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora

ZEZ Sunce: Solarne elektrane u vlasništvu građana

ZEZ Sunce: Solarne elektrane u vlasništvu građana

8. jul 2017. - Zelena energetska zadruga osnovala je prošle nedelje Evropsku zadrugu ZEZ Sunce, sa ciljem da se...

hrvatska energetska odobrenja elektrane javni pozivi

Hrvatska objavila javne pozive za gradnju 250 MW iz obnovljivih izvora

8. jul 2017. - Javni pozivi odnose se na dodelu energetskog odobrenja za gradnju 14 solarnih elektrana i jednog vetroparka