UNECE Globalno partnerstvo za vodu radionica rodna ravnopravnost sliv reke Drine 23.jun 2021.
OIE

Italijanski Enel počeo da gradi najveću vetroelektranu u Grčkoj

Slika: Enel

Objavljeno

08.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Italijanski Enel, preko svoje grčke filijale za obnovljive izvore energije Enel Green Power Hellas (EGPH), počeo je izgradnju vetroelektrane Kafireas na južnom delu grčkog ostrva Evija. To postrojenje će, kada bude izgrađeno, biti najveća vetroelektrana u Grčkoj sa ukupnim instalisanim kapacitetom od 154 MW.

Enel će u izgradnju Kafireasa uložiti oko 300 miliona evra, a očekuje se da će postrojenje početi sa radom u prvom tromesečju 2019. godine. Projekat je podržan ugovorom o otkupu električne energije koji je na 20 godina sklopljen sa grčkim operatorom tržišta električne energije LAGIE.

Kafireas, koji će imati interkonekciju visokog napona (150kV) sa kopnom sa nadzemnim, podmorskim i podzemnim kablovima, moći će da generiše blizu 483 GWh struje godišnje, što odgovara godišnjim potrebama oko 129.000 Grka, saopštio je Enel.

Projekat će omogućiti da se izbegnu emisije od gotovo 433.000 tona CO2 godišnje.

Novi vetropark će biti izgrađen u opštini Karistos, gde EGPH već ima dve vetroelektrane, jednu kapaciteta 7,5 MW, a drugu kapaciteta 9 MW.

Kompanija je vlasnik i operater više postrojenja za obnovljivu energiju u Grčkoj, koja koriste  hidro, solarnu i energiju vetra, sa ukupnim instalisanim kapacitetom od 308 MW.

“Početak izgradnje Kafireasa označava novi korak za poslovanje Enela u Grčkoj, gde imamo desetogodišnje iskustvo u sektoru obnovljivih izvora energije”, rekao je Antonio Kamisekra (Cammisecra), direktor Enelovog ogranka za obnovljive izvore energije Enel Green Power.

On je rekao da ovaj projekat pokazuje da Enel nije samo posvećen obezbeđivanju zelene i održive energije u Grčkoj, već i promovisanju socijalnog i ekonomskog razvoja lokalnih zajednica kroz pristupa zajedničkih vrednosti.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

GEN-I ce instalirati solarne elektrane snage 1 GW do 2030.

GEN-I će instalirati solarne elektrane snage 1 GW do 2030.

11 June 2021 - Slovenačka državna energetska kompanija pripremila je strateški razvojni plan od milijardu evra kako bi ubrzala dekarbonizaciju Slovenije.

Elektroprivreda Republike Srpske namerava da bude prodavac balansne energije u regionu luka petrovic

Luka Petrović: ERS namerava da bude prodavac balansne energije u regionu

11 June 2021 - Elektroprivreda Republike Srpske planira da gradi hidroelektrane i solarne elektrane, dok će vetroparkovi biti u drugom planu.

EU smernice drzavnu pomoc klimu energetiku zivotnu sredinu

EU menja smernice za državnu pomoć za klimu, energetiku, životnu sredinu

10 June 2021 - EU revidira pravila za državnu pomoć uz predlog za uvođenje nadmetanja za dobijanje podrške i da države mogu da pokriju do sto odsto nedostajućih troškova

Grcka povezivanje 6 GW obnovljivih izvora strujnu mrezu

Grčka na putu da ove godine odobri povezivanje 6 GW iz obnovljivih izvora na strujnu mrežu

09 June 2021 - Admie procenio da će ove godine odobriti povezivanje 6 GW na mrežu iz budućih zelenih elektrana, od 10 GW, koliko Grčka planira do kraja decenije