OIE

Italijanski Enel počeo da gradi najveću vetroelektranu u Grčkoj

Slika: Enel

Objavljeno

08.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Italijanski Enel, preko svoje grčke filijale za obnovljive izvore energije Enel Green Power Hellas (EGPH), počeo je izgradnju vetroelektrane Kafireas na južnom delu grčkog ostrva Evija. To postrojenje će, kada bude izgrađeno, biti najveća vetroelektrana u Grčkoj sa ukupnim instalisanim kapacitetom od 154 MW.

Enel će u izgradnju Kafireasa uložiti oko 300 miliona evra, a očekuje se da će postrojenje početi sa radom u prvom tromesečju 2019. godine. Projekat je podržan ugovorom o otkupu električne energije koji je na 20 godina sklopljen sa grčkim operatorom tržišta električne energije LAGIE.

Kafireas, koji će imati interkonekciju visokog napona (150kV) sa kopnom sa nadzemnim, podmorskim i podzemnim kablovima, moći će da generiše blizu 483 GWh struje godišnje, što odgovara godišnjim potrebama oko 129.000 Grka, saopštio je Enel.

Projekat će omogućiti da se izbegnu emisije od gotovo 433.000 tona CO2 godišnje.

Novi vetropark će biti izgrađen u opštini Karistos, gde EGPH već ima dve vetroelektrane, jednu kapaciteta 7,5 MW, a drugu kapaciteta 9 MW.

Kompanija je vlasnik i operater više postrojenja za obnovljivu energiju u Grčkoj, koja koriste  hidro, solarnu i energiju vetra, sa ukupnim instalisanim kapacitetom od 308 MW.

„Početak izgradnje Kafireasa označava novi korak za poslovanje Enela u Grčkoj, gde imamo desetogodišnje iskustvo u sektoru obnovljivih izvora energije“, rekao je Antonio Kamisekra (Cammisecra), direktor Enelovog ogranka za obnovljive izvore energije Enel Green Power.

On je rekao da ovaj projekat pokazuje da Enel nije samo posvećen obezbeđivanju zelene i održive energije u Grčkoj, već i promovisanju socijalnog i ekonomskog razvoja lokalnih zajednica kroz pristupa zajedničkih vrednosti.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EPS solarnu elektranu lokaciji Kolubaru B

Na lokaciji planiranoj za Kolubaru B EPS želi da izgradi solarnu elektranu

20 октобра 2021 - EPS je raspisao poziv za istraživanje lokacije za termoelektranu Kolubara B radi mogućnosti postavljanja solarne elektrane

Tuzla dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

Tuzla će dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

20 октобра 2021 - Tuzla namerava da do 2040. spusti emisije iz grejanja na četiri odsto sadašnjeg obima putem desumporizacije, uvođenja obnovljivih izvora i širenja mreže

coldplay-turneja-emisije-co2

Coldplay smanjuje emisije CO2 na svetskoj turneji uz pomoć kinetičke energije publike

15 октобра 2021 - Bend će koristiti solarne panele, biogorivo, mobilnu punjivu bateriju, kao i specijalni pod kojim će se kinetička energija koju proizvode pokreti publike pretvarati u struju za nastup.

EPS najavio investicije u zelenu energiju

EPS najavio investicije u zelenu energiju

15 октобра 2021 - EPS namerava da do kraja decenije instalira solarne elektrane ukupne snage 240 megavata i još 100 megavata u vetroparkovima