Električna energija

Italijanska kompanija A2A prodaje akcije u EPCG

Slika: EPCG

Objavljeno

03.06.2017.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

03.06.2017.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Italijanska kompanija A2A odlučila je da proda svoj udeo u Elektroprivredi Crne Gore (EPCG), saopštio je crnogorski premijer Duško Marković. On je rekao da vlada očekuje zvanično obaveštenje o odluci da bi odlučila da li da ona otkupi akcije ili ne po pravu preče kupovine.

Italijanska kompanija je strateški partner Vlade Crne Gore sa pravom upravljanja EPCG od 2009. godine kada je za 430 miliona evra kupila paket akcija koji nije većinski. Ugovor sa vladom Crne Gore je istekao 2015. a sredinom 2016. je usvojen novi ugovor koji omogućava A2A da izađe iz EPCG uz uslov da vlada ima pravo preče kupovine akcija po ceni od 250 milion evra, koje bi isplatila u sedam godišnjih rata.

Stav crnogorske Vlade je da želi da nastavi partnerstvo jer smatra da je ugovor sa italijanskom kompanijom strateški važan za energetsku nezavisnost zemlje.

Skupština Crne Gore je početkom marta ove godine usvojila aneks akcionarskog ugovora sa A2A o daljem upravljanju EPCG koji daje italijanskoj kompaniji priliku da se do 30. juna izjasni o namerama u vezi sa prodajom akcija.

Osnovne stavke novog aneksa ugovora su definisanje načina izlaska A2A iz EPCG i garancije da se neće odustati od izgradnje drugog bloka Termoelektrane Pljevlja. Premijer Marković je novinarima rekao da je definitivno jasno da će se izgraditi drugi bloka Termoelektrane Pljevlja, dodajući da se još vodi dijalog sa mogućim investitorima.

Izvršni direktor A2A Valerio Kamerano je izjavio ranije da će ta italijanska kompanija razmotriti povlačenje iz EPCG ukoliko Vlada Crne Gore ne reši probleme oko investicija, isplate dividendi i u vezi sa upravljanjem elektroprivredom.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Drugi grcki LNG terminal pocinje s radom 1 oktobra

Drugi grčki LNG terminal počinje s radom 1. oktobra

3. jun 2017. - Nakon polugodišnjeg kašnjenja, LNG terminal Alexandroupolis u Grčkoj je spreman da 1. oktobra bude pušten u rad

ephzhb solar hodovo javna nabavka

EPHZHB traži izvođača za gradnju prve faze solarne elektrane u Hodovu

3. jun 2017. - Lokacija na kojoj će biti izgrađena solarna elektrana u vlasništvu najmanje od tri državne elektroprivrede u BiH je poslovna zona Hodovo

Kod Livna izgradnja vetroparka Siroka draga 125 4 MW

Kod Livna počinje izgradnja vetroparka Široka draga od 125,4 MW

3. jun 2017. - Imres Smart Greenergy je potpisao ugovor sa izvođačem za svoj projekat vetroelektrane Široka draga u Hercegovini

crna gora gasovod lng terminal sahmanovic

Šahmanović: Gasovod IAP i LNG terminal su strateški projekti za Crnu Goru

3. jun 2017. - Izgradnja terminala za tečni prirodni gas i Jadransko-jonskog gasovoda su strateški projekti, poručio je ministar Admir Šahmanović