Životna sredina

Inženjer Nikola Tošić dobitnik stipendije Marija Kiri za istraživanje o ekološkom betonu

Nikola-Tosic-dobitnik-stipendije-Marija-Kiri-ekoloski-beton

Slika: Gradnja.rs

Objavljeno

10.06.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.06.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Nikola Tošić, docent Građevinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, dobio je stipendiju Marija Kiri za svoj projekat istraživanja mikroarmiranih betona sa recikliranim i otpadnim materijalima, koji omogućavaju upotrebu manje količine cementa, uštedu prirodnih resursa i smanjenje emisija ugljen-dioksida, preneo je portal Gradnja.rs.

U okviru programa EU Horizon 2020, jedan od sektora je izvrsnost u nauci, u okviru kojeg se svake godine raspisuju pozivi za prijavu istraživačkih projekata za akciju Marija Sklodovska Kiri. Od oko 10.000 prijava u proseku bude odabrano oko 1.000.

Izabrani istraživači odlaze u instituciju koju su odabrali, gde, uz obezbeđeno finansiranje, tokom jedne do dve godine, rade na projektu koji su prijavili.

Tošić se prijavio sa projektom Mikroarmirani beton sa recikliranim i otpadnim materijalima, optimizovan za poboljšanu održivost gradskih projekata, sa akronimom GREEN-FRC. U sklopu projekta biće ispitivane mogućnosti upotrebe raznih recikliranih i otpadnih materijala, kao što su reciklirani agregati dobijeni drobljenjem otpada od građenja i rušenja, letećeg pepela dobijenog spaljivanjem uglja, šljake dobijene iz železara, u mikroarmiranim betonima u kojima kratka čelična ili plastična vlakna menjaju deo ili svu armaturu.

Tošić kaže da je projekat prijavio u okviru standardnih evropskih stipendija sa profesorom Albertom de la Fuenteom  (Albert De la Fuente) sa Politehničkog univerziteta u Kataloniji, kao i da je projekat odobren sa čak 95% uspešnosti.

Beton je drugi najkorišćeniji materijal na svetu nakon vode i zahteva veliku količinu prirodnih resursa za proizvodnju. Takođe, proizvodnja cementa je odgovorna za oko 7% svih emisija ugljen-dioksida usled ljudskih aktivnosti.

Tošić je dobitnik i Fulbright Visiting Scholar stipendije koju dodeljuju SAD za stručno usavršavanje u ovoj zemlji.

„U periodu avgust-novembar ove godine planiram odlazak na Univerzitet Notr Dam u Indijani, kako bih radio na optimizaciji numeričkih modela konstrukcija od betona sa recikliranim i otpadnim materijalima, uzimajući u obzir njihov efekat na životnu sredinu“, izjavio je Tošić.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

10. jun 2019. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

10. jun 2019. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama

evropski sud klimatske promene ljudsko pravo zene svajcarska penzionerke

Evropski sud za ljudska prava: Zaštita od klimatskih promena je ljudsko pravo

10. jun 2019. - Evropski sud za ljudska prava doneo je istorijsku presudu prema kojoj su vlade dužne da zaštite građane od posledica klimatskih promena

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

10. jun 2019. - Pored ostrva Ki vest u blizini Floride, sve više riba se izvrće naglavačke i vrti u krug dok ne ugine, a naučnici još nisu pronašli zašto