x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Inženjer Nikola Tošić dobitnik stipendije Marija Kiri za istraživanje o ekološkom betonu

10.06.2019. | Komentari: 0Autor:

Slika: Gradnja.rs
Inženjer Nikola Tošić dobitnik stipendije Marija Kiri za istraživanje o ekološkom betonu

Nikola Tošić, docent Građevinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, dobio je stipendiju Marija Kiri za svoj projekat istraživanja mikroarmiranih betona sa recikliranim i otpadnim materijalima, koji omogućavaju upotrebu manje količine cementa, uštedu prirodnih resursa i smanjenje emisija ugljen-dioksida, preneo je portal Gradnja.rs.

U okviru programa EU Horizon 2020, jedan od sektora je izvrsnost u nauci, u okviru kojeg se svake godine raspisuju pozivi za prijavu istraživačkih projekata za akciju Marija Sklodovska Kiri. Od oko 10.000 prijava u proseku bude odabrano oko 1.000.

Izabrani istraživači odlaze u instituciju koju su odabrali, gde, uz obezbeđeno finansiranje, tokom jedne do dve godine, rade na projektu koji su prijavili.

Tošić se prijavio sa projektom Mikroarmirani beton sa recikliranim i otpadnim materijalima, optimizovan za poboljšanu održivost gradskih projekata, sa akronimom GREEN-FRC. U sklopu projekta biće ispitivane mogućnosti upotrebe raznih recikliranih i otpadnih materijala, kao što su reciklirani agregati dobijeni drobljenjem otpada od građenja i rušenja, letećeg pepela dobijenog spaljivanjem uglja, šljake dobijene iz železara, u mikroarmiranim betonima u kojima kratka čelična ili plastična vlakna menjaju deo ili svu armaturu.

Tošić kaže da je projekat prijavio u okviru standardnih evropskih stipendija sa profesorom Albertom de la Fuenteom  (Albert De la Fuente) sa Politehničkog univerziteta u Kataloniji, kao i da je projekat odobren sa čak 95% uspešnosti.

Beton je drugi najkorišćeniji materijal na svetu nakon vode i zahteva veliku količinu prirodnih resursa za proizvodnju. Takođe, proizvodnja cementa je odgovorna za oko 7% svih emisija ugljen-dioksida usled ljudskih aktivnosti.

Tošić je dobitnik i Fulbright Visiting Scholar stipendije koju dodeljuju SAD za stručno usavršavanje u ovoj zemlji.

“U periodu avgust-novembar ove godine planiram odlazak na Univerzitet Notr Dam u Indijani, kako bih radio na optimizaciji numeričkih modela konstrukcija od betona sa recikliranim i otpadnim materijalima, uzimajući u obzir njihov efekat na životnu sredinu”, izjavio je Tošić.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.