Životna sredina

Inženjer Nikola Tošić dobitnik stipendije Marija Kiri za istraživanje o ekološkom betonu

Nikola-Tosic-dobitnik-stipendije-Marija-Kiri-ekoloski-beton

Slika: Gradnja.rs

Objavljeno

10.06.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.06.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Nikola Tošić, docent Građevinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, dobio je stipendiju Marija Kiri za svoj projekat istraživanja mikroarmiranih betona sa recikliranim i otpadnim materijalima, koji omogućavaju upotrebu manje količine cementa, uštedu prirodnih resursa i smanjenje emisija ugljen-dioksida, preneo je portal Gradnja.rs.

U okviru programa EU Horizon 2020, jedan od sektora je izvrsnost u nauci, u okviru kojeg se svake godine raspisuju pozivi za prijavu istraživačkih projekata za akciju Marija Sklodovska Kiri. Od oko 10.000 prijava u proseku bude odabrano oko 1.000.

Izabrani istraživači odlaze u instituciju koju su odabrali, gde, uz obezbeđeno finansiranje, tokom jedne do dve godine, rade na projektu koji su prijavili.

Tošić se prijavio sa projektom Mikroarmirani beton sa recikliranim i otpadnim materijalima, optimizovan za poboljšanu održivost gradskih projekata, sa akronimom GREEN-FRC. U sklopu projekta biće ispitivane mogućnosti upotrebe raznih recikliranih i otpadnih materijala, kao što su reciklirani agregati dobijeni drobljenjem otpada od građenja i rušenja, letećeg pepela dobijenog spaljivanjem uglja, šljake dobijene iz železara, u mikroarmiranim betonima u kojima kratka čelična ili plastična vlakna menjaju deo ili svu armaturu.

Tošić kaže da je projekat prijavio u okviru standardnih evropskih stipendija sa profesorom Albertom de la Fuenteom  (Albert De la Fuente) sa Politehničkog univerziteta u Kataloniji, kao i da je projekat odobren sa čak 95% uspešnosti.

Beton je drugi najkorišćeniji materijal na svetu nakon vode i zahteva veliku količinu prirodnih resursa za proizvodnju. Takođe, proizvodnja cementa je odgovorna za oko 7% svih emisija ugljen-dioksida usled ljudskih aktivnosti.

Tošić je dobitnik i Fulbright Visiting Scholar stipendije koju dodeljuju SAD za stručno usavršavanje u ovoj zemlji.

„U periodu avgust-novembar ove godine planiram odlazak na Univerzitet Notr Dam u Indijani, kako bih radio na optimizaciji numeričkih modela konstrukcija od betona sa recikliranim i otpadnim materijalima, uzimajući u obzir njihov efekat na životnu sredinu“, izjavio je Tošić.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Naucnici kisnica nigde nije bezbedna za pice

Naučnici upozorili da kišnica nigde nije bezbedna za piće

11 августа 2022 - Ako se gleda po najstrožim standardima, kišnica svuda na svetu sadrži previše večnih hemikalija (PFAS), čiji štetni uticaj još nije dovoljno poznat

Sume_statistika_jugoistocna Evropa_posumljenost po glavi stanovnika

Za šest decenija smanjila se površina šuma po glavi stanovnika za 60 procenata

11 августа 2022 - Tokom proteklih 60 godina, u svetu je nestalo 80 miliona hektara šume što je površina...

Rio Tinto rad studiji izvodljivosti projekat Jadar

SEOS ukazuje da je obustavljanje projekta Jadar farsa, investitor nastavlja po planu i čeka formiranje nove vlade

10 августа 2022 - Rio Tinto je saopštio da u skladu s ranije preuzetim obavezama namerava da završi internu studiju izvodljivosti za projekat Jadar

Prijavite krivolov prepelica i zaštitite ugrožene ptice u Srbiji

08 августа 2022 - Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije poziva ljubitelje prirode i sve građane da prijave...