OIE

Investitori žele da izgrade solarne elektrane snage 2.000 MW u Republici Srpskoj

petar djokic solar balkan summit investicije solar

Foto: Petar Đokić/Facebook

Objavljeno

10.02.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.02.2023.

Komentari

0

Podeli

Investitori su pokazali interes da dobiju koncesije za gradnju solarnih elektrana snage 2.000 MW u Republici Srpskoj, i dosad su sa njima potpisani ugovori za postrojenja snage skoro 860 MW.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da RS trenutno dobar deo električne energije proizvodi iz fosilnih goriva, oko 60 odsto, dok ostatak dolazi iz obnovljivih izvora energije. Ali, on je uveren da će se ta slika u narednih nekoliko godina dosta promeniti, preneli su lokalni mediji.

Đokić je naveo da su investitori iskazali interes za dobijanje koncesija za instaliranje solarnh elektrana snage 2.072 MW. Po tom osnovu su dosad zaključeni ugovori o koncesijama za postrojenja snage 856 MW, rekao je Đokić na konferencija „Balkan solar samit“, koja se održava u Banjaluci.

Đokić: reč je o pouzdanim partnerima koji će sigurno izgraditi elektrane

On je istakao da su to pouzdani partneri, koji će sigurno izgraditi te elektrane, dok će ostali projekt biti razmatrani, a zatim i zaključivani ugovori o koncesijama.

Inače, poslednja koncesija koju je odobrila Vlada Republike Srpske odnosi se na fotonaponsku elektranu snage 500 MW.

Đokić je naglasio da je RS stvorila uslove za investicije u energetiku, i to ne samo za Elektroprivredu Republike Srpske (ERS) nego i za privatne ulagače. Ali, namera je da se solarne energije približi i građanima, i to se radi kroz program energetske efikasnosti i proizvodnju struje u solarnim panelima instaliranim na krovovima stambenih objekata.

Procedura za koncesije traje najmanje šest meseci

Inače, procedura za dobijanje koncesije za gradnju solarne elektrane u RS traje u optimanoj situaciji oko šest meseci, prenosi Capital.ba. Investitor prvo mora da podnese inicijativu Vladi, kao i da dostavi studiju opravdanosti projekta, a zatim Ministarstvo energetike i rudarstva analizira tu inicijativu.

Ministarstvo onda šalje zahtev Vladi, i ako odluka bude pozitivna kreće priprema javnog poziva.

Maja Šuput, predsednica Komisije za koncesije, izjavila je da Komisija nakon javnog poziva može da predloži Vladi da se ugovor zaključi, ali i da se ne zaključi.

Solarna energija bila je tema i sastanka Radovana Viškovića, predsednika Vlade RS i Kristofera Šeldona, šefa Kancelarije Svetske banke za BiH i Crnu Goru. Predstavnici Svetske banke naglasili su na sastanku da su zainteresovani za podršku projektima u energetskom sektoru, sa posebnim osvrtom na instalacije solarnih panela, saopštila je Vlada.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

10. februar 2023. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

10. februar 2023. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

10. februar 2023. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

10. februar 2023. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora