OIE

INA razmatra izgradnju biorafinerije i logističkog centra u Sisku

Photo: Pixabay

Objavljeno

13.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska naftna kompanija INA razmatra mogućnost pretvaranja rafinerije u Sisku prvo u logistički centar a kasnije u biorafineriju do 2021. godine jer je to, prema proceni konsultantske kuće Deloitte, najisplativije rešenje za to postrojenje. Hrvatski mediji tvrde da je takvo rešenje moguće ostvariti samo ako Hrvatska prihvati RED II direktivu za biogoriva koju je predložila Evropska komisija.

Uprava kompanije je predstavila preporuke iz izveštaja Deloittea sindikatima i nadzornom odboru kompanije uz ocenu da je najbolje rešenje postepeno gašenje sadašnjih pogona rafinerije, formiranje logističkog centra koji bi nastavio da radi i posle 2021. godine i njena postepena transformacija u biorafineriju u sledeće tri godine.

INA je unajmila Deloitte da napravi analizu mogućih rešenja za rafineriju u Sisku početkom 2017. godine. Ta konsultantska firma je ocenila da je ponuđeno rešenje najisplativije jer bi se smanjio broj zaposlenih i ugasili pogoni koji već nekoliko godina posluju sa gubitkom.

Deloitte je preporučio i da za vreme konverzije rafinerije u Sisku i renoviranja pogona u Rijeci INA prevozi naftne poluproizvode između te dve rafinerije da bi se što bolje iskoristili postojeći pogoni. U Sisku bi se i dalje proizvodili bitumen i kalcinirani koks što bi rasteretilo pogone u Rijeci gde bi se gradila postrojenja za obradu teških ostataka.

Sindikati Ine ne prihvataju nijedno rešenje koje bi značilo gubitak radnih mesta bez obzira na finansijske gubitke.

Hrvatska naftna kompanije planira da renovira rafineriju u Rijeci 2018. godine.

Skup projekat koji zahteva partnera

INA bi morala da investira između 160 i 220 miliona dolara u izgradnju postrojenja za proizvodnju bioetanola u Sisku u zavistnosti od tehnologije koja bude izabrana. U biorafineriji bi bilo zaposleno oko 200 ljudi a još oko 800 bi uzgajali industrijske biljke za proizvodnju bioetanola.

Prema podacima Ine, rafinerija Sisak je 2016. zabeležila gubitke of 194 miliona kuna ili 26 miliona evra.

Predsednik upravnog odbora hrvatske naftne kompanije Zoltan Aldott je izjavio hrvatskim medijima da INA radi na projektu proizvodnje biogoriva ali da je to još u eksperimentalnoj fazi, dodajući da je to skup projekat koji zahteva partnera.

Aldott je rekao da će Deloitteova analiza biti objavljena tek kad se deoničari, hrvatska vlada i naftna kompanija Mol, dogovore o budućnosti rafinerije u Sisku.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija pripremila uredbu kako bi odobrovoljila lokalne zajednice da prihvate gradnju vetroparkova

Slovenija pripremila uredbu da odobrovolji lokalne zajednice da prihvate gradnju vetroparkova

26 јануара 2022 - Svrha ovakvog rešenja je da se poveća društvena prihvatljivost vetroparkova i smanji uticaj pokreta "ne u mom dvorištu"

Energetska zajednica regionalni sistem garancije porekla struje

Energetska zajednica pravi regionalni sistem za garancije porekla struje

26 јануара 2022 - Sekretarijat Energetske zajednice je pokrenuo projekat za uvođenje integrisanog elektronskog sistema za garancije porekla kupljene struje

Albanija udesetostruciti kapacitet vetra, solara 2023

Albanija će udesetostručiti kapacitet iz vetra, solara do kraja 2023. godine

25 јануара 2022 - Operator prenosnog sistema Albanije OST veruje da će 2023. kapacitet solarnih i vetroelektrana vezanih na mrežu dostići 220,4 megavata

INA angazovala Koncar za gradnju dve solarne elektrane

Naftna kompanija INA gradi najveću solarnu elektranu u Hrvatskoj

21 јануара 2022 - INA je saopštila da Virje, sa snagom od 9 megavata, postaje najveća solarna elektrana u izgradnji u Hrvatskoj