OIE

INA razmatra izgradnju biorafinerije i logističkog centra u Sisku

Photo: Pixabay

Objavljeno

13.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska naftna kompanija INA razmatra mogućnost pretvaranja rafinerije u Sisku prvo u logistički centar a kasnije u biorafineriju do 2021. godine jer je to, prema proceni konsultantske kuće Deloitte, najisplativije rešenje za to postrojenje. Hrvatski mediji tvrde da je takvo rešenje moguće ostvariti samo ako Hrvatska prihvati RED II direktivu za biogoriva koju je predložila Evropska komisija.

Uprava kompanije je predstavila preporuke iz izveštaja Deloittea sindikatima i nadzornom odboru kompanije uz ocenu da je najbolje rešenje postepeno gašenje sadašnjih pogona rafinerije, formiranje logističkog centra koji bi nastavio da radi i posle 2021. godine i njena postepena transformacija u biorafineriju u sledeće tri godine.

INA je unajmila Deloitte da napravi analizu mogućih rešenja za rafineriju u Sisku početkom 2017. godine. Ta konsultantska firma je ocenila da je ponuđeno rešenje najisplativije jer bi se smanjio broj zaposlenih i ugasili pogoni koji već nekoliko godina posluju sa gubitkom.

Deloitte je preporučio i da za vreme konverzije rafinerije u Sisku i renoviranja pogona u Rijeci INA prevozi naftne poluproizvode između te dve rafinerije da bi se što bolje iskoristili postojeći pogoni. U Sisku bi se i dalje proizvodili bitumen i kalcinirani koks što bi rasteretilo pogone u Rijeci gde bi se gradila postrojenja za obradu teških ostataka.

Sindikati Ine ne prihvataju nijedno rešenje koje bi značilo gubitak radnih mesta bez obzira na finansijske gubitke.

Hrvatska naftna kompanije planira da renovira rafineriju u Rijeci 2018. godine.

Skup projekat koji zahteva partnera

INA bi morala da investira između 160 i 220 miliona dolara u izgradnju postrojenja za proizvodnju bioetanola u Sisku u zavistnosti od tehnologije koja bude izabrana. U biorafineriji bi bilo zaposleno oko 200 ljudi a još oko 800 bi uzgajali industrijske biljke za proizvodnju bioetanola.

Prema podacima Ine, rafinerija Sisak je 2016. zabeležila gubitke of 194 miliona kuna ili 26 miliona evra.

Predsednik upravnog odbora hrvatske naftne kompanije Zoltan Aldott je izjavio hrvatskim medijima da INA radi na projektu proizvodnje biogoriva ali da je to još u eksperimentalnoj fazi, dodajući da je to skup projekat koji zahteva partnera.

Aldott je rekao da će Deloitteova analiza biti objavljena tek kad se deoničari, hrvatska vlada i naftna kompanija Mol, dogovore o budućnosti rafinerije u Sisku.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Maja Turković

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

13. septembar 2017. - Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice u energetskom sektoru, već i podržava žene, gradeći put ka inkluzivnoj i održivoj budućnosti

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

13. septembar 2017. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

13. septembar 2017. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Polar Night Energy

Baterija od peska za skladištenje toplotne energije

13. septembar 2017. - Finski startap Polar Night Energy izgradiće najveću bateriju koja pesak koristi kao materijal za skladištenje energije