Životna sredina

Imate zelene ideje – prijavite se na konkurs Trag fondacije

Imate zelene ideje, prijavi se na konkurs Trag fondacije

Foto: Trag fondacija

Objavljeno

17.04.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

17.04.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Trag fondacija je i ove godine otvorila konkurs za prijave na program Zelene ideje. Mogu da se prijave udruženja koja žele da primenjuju tehnologije i znanja iz poslovnog sektora kako bi rešila društvene probleme u okviru svojih zajednica i time doprinesu očuvanju životne sredine i održivom razvoju. Rok je do 10. maja.

Program je namenjen podršci zelenim idejama, koje predstavljaju pravo sadašnje generacije na iskorišćavanje resursa i životne sredine na način koji neće ugroziti isto pravo budućim generacijama, saopštila je Trag fondacija.

Ideje se prijavljuju onlajn, popunjavanjem formulara, koji uključuje tabelu sa projektovanim budžetom.

Za učešće se mogu prijaviti udruženja građana, fondacije, zadužbine, zadruge i privredna društva koja planiraju da postanu solidarni preduzetnici ili su početnici u solidarnom preduzetništvu.

Solidarno preduzetništvo

Šta je solidarno preduzetništvo? Solidarna ekonomija počiva na vrednostima koje su izgradili građani, za građane i za planetu. Cilj joj je da odgovori na potrebe zajednice, ispunjavajući društvene ciljeve oslanjanjem na poslovni model rada.

Solidarni preduzetnici su oni koji iskorišćavaju resurse, upravljaju svojim investicijama i  tehnološkim i institucionalnim promenama tako što ih usklađuju sa budućim potrebama.

Program je usmeren na udruženja, a ne na pojedince, jer su uzajamnost i međusobna podrška osnovne vrednosti solidarne ekonomije, stoji u konkursu.

Zainteresovana udruženja moraju da budu organizovana na demokratskim principima. U fondaciji kažu da takav tip organizacije znači da grupa razvija sistem zajedničkog rada.

Tok programa

Učesnici čije ideje budu izabrane, proći će obaveznu obuku o solidarnom preduzetništvu, koja će biti održana 26. do 28. maja u Beogradu.

Nakon obuke, 20. juna, biće organizovan nacionalni Forum za zelene ideje. Prvoplasirani, drugoplasirani i trećeplasirani solidarni preduzetnici osvojiće donacije od po 5.000 dolara.

Dobitnici donacija će učestvovati na regionalnom takmičenju Zelene ideje Balkana. Organizuje ga Fond braće Rokfeler. Biće održano krajem septembra 2023. godine. Osim predstavnika iz Srbije, na regionalnom takmičenju će učestvovati po tri predstavnika iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Grčke, Kosova* i Severne Makedonije.

Boriće se za dodatna sredstva u dve kategorije: koncept zelene ideje i razvijena zelena ideja.

Zelene ideje koje Trag fondacija podržava treba da doprinose jednom ili više navedenih ciljeva održivog razvoja: 2. Svet bez gladi; 7. Dostupna i obnovljiva energija; 8. Dostojanstven rast i ekonomski razvoj; 11. Održivi gradovi i zajednice; 12. Odgovorna potrošnja i proizvodnja; 13. Akcija za klimu; i 15. Život na zemlji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Ustavni sud Srbije odluku u korist Rio Tinta

Ustavni sud Srbije doneo odluku u korist Rio Tinta

17. april 2023. - Ustavni sud Srbije je proglasio ukidanje prostornog plana za projekat Jadar iz 2022. neustavnim i nezakonitim, presudivši tako u korist Rio Tinta

Demonstranti katanac ulaz Ustavni sud Srbije Rio Tintovog projekta Jadar

Demonstranti stavili katanac na ulaz u Ustavni sud Srbije zbog Rio Tintovog projekta Jadar

17. april 2023. - Ne damo Jadar i SEOS su održali protestni skup ispred Ustavnog suda protiv Rio Tintovog projekta rudnika litijuma i postrojenja za preradu

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

17. april 2023. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

Krivicne prijave protiv demonstranata Loznici protive projektu Jadar

Krivične prijave protiv demonstranata u Loznici koji se protive projektu Jadar

17. april 2023. - Policija je na protestu u Loznici protiv Rio Tintovog projekta rudnika litijuma i postrojenja za preradu privela sedam osoba i podnela krivične prijave