Električna energija

IEEFA: General Electric izgubio milijarde dolara jer nije predvideo energetsku tranziciju

IEEFA-GE-gubitak-milijarde-dolara-energetska-tranzicija

Foto: Pixabay

Objavljeno

07.06.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.06.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

U najnovijem izveštaju Instituta za energetsku ekonomiju i finansijsku analizu (IEEFA) navodi se da je kompanija General Electric (GE) izgubila 193 milijarde dolara, ili 74% tržišne kapitalizacije u periodu 2016-2018. godina.

„Ovo propadanje vrednosti je u velikoj meri bilo posledica masovnog odustajanja od izgradnje termoelektrana u svetu, za šta je GE bio potpuno nespreman“, navodi se u izveštaju General Electric Misread the Energy Transition: A Cautionary Tale.

„Akcionari GE izgubili su zapanjujuć iznos od 193 milijarde dolara, koji je skoro bez presedana, za samo tri godine zaključno sa 2018. godinom – 74% tržišne kapitalizacije“, izjavio je koautor izveštaja Tim Buckley, direktor studija finansiranja u sektoru energetike u IEEFA, saopštio je institut.

Kao najveći akcionar GE, investicioni fond BlackRock pretrpeo je gubitak od 16 milijardi dolara tokom trogodišnjeg perioda 2016-2018. godina, što predstavlja ogroman gubitak prouzrokovan neupotrebljivim sredstvima, navodi se u saopštenju.

„Ako investitori ne žele da im se ponovi nedostatak informacija kao što je to bio slučaj sa GE, BlackRock treba pod hitno da dezinvestira fosilna goriva i investira u industrije budućnosti sa nultim emisijama“, rekao je Buckley.

Akcionari imaju moć da nateraju „kompanije da procene i spoznaju neizbežnost energetske tranzicije dok se svet ubrzano kreće ka primeni Pariskog sporazuma“, kaže koautorka i finansijska analitičarka IEEFA Kathy Hipple.

IEEFA dodaje da je GE pogrešno procenio da će potražnja za prirodnim gasom i ugljem nastaviti da prati globalni ekonomski rast. Kompanija nije uzela u obzir konstantan pad troškova tehnologije korišćenja obnovljivih izvora energije i sve veću primenu mera energetske efikasnosti, što je potražnju za energijom razdvojilo od ekonomske aktivnosti.

Ta pogrešna procena dovela do toga da je izvršni direktor GE Jeff Immelt morao da ode u prevremenu penziju, dok je njegov naslednik John Flannery izgubio posao nakon godinu dana, navodi se u izveštaju i podseća da su prethodni direktori GE na tim pozicijama u proseku provodili preko 12 godina. A onda, po prvi put u svojoj istoriji, kompanija na mesto direktora nije dovela postojeći kadar, već je izabrala da GE „na pravi put“ izvede Larry Culp, nekadašnji izvršni direktor kompanije Danaher, koja se bavi naučnim i tehnološkim inovacijama na polju ekoloških i drugih rešenja, navodi se u izveštaju.

„Svet je počeo da napušta fosilna goriva, naročito skup uvozni ugalj i gas, i prelazi na jeftine domaće obnovljive izvore energije kao što su solarna i energija vetra, koje ne zagađuju životnu sredinu“, rekao je koautor izveštaja Tom Sanzillo, direktor finansija u IEEFA. „Tu je pametno uložiti novac, a GE nije prepoznao taj trend, što je dovelo do neuspeha“, dodao je.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

7. jun 2019. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

7. jun 2019. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

7. jun 2019. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Slovenacki HSE plutajucu solarnu elektranu Termoelektrarne sostanj

Slovenački HSE će postaviti veliku plutajuću solarnu elektranu pored Termoelektrarne Šoštanj

7. jun 2019. - HSE je objavio da će na Družmirskom jezeru do svoje elektrane na ugalj TEŠ instalirati plutajuću solarnu elektranu