Električna energija

IEEFA: General Electric izgubio milijarde dolara jer nije predvideo energetsku tranziciju

IEEFA-GE-gubitak-milijarde-dolara-energetska-tranzicija

Foto: Pixabay

Objavljeno

07.06.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.06.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

U najnovijem izveštaju Instituta za energetsku ekonomiju i finansijsku analizu (IEEFA) navodi se da je kompanija General Electric (GE) izgubila 193 milijarde dolara, ili 74% tržišne kapitalizacije u periodu 2016-2018. godina.

„Ovo propadanje vrednosti je u velikoj meri bilo posledica masovnog odustajanja od izgradnje termoelektrana u svetu, za šta je GE bio potpuno nespreman“, navodi se u izveštaju General Electric Misread the Energy Transition: A Cautionary Tale.

„Akcionari GE izgubili su zapanjujuć iznos od 193 milijarde dolara, koji je skoro bez presedana, za samo tri godine zaključno sa 2018. godinom – 74% tržišne kapitalizacije“, izjavio je koautor izveštaja Tim Buckley, direktor studija finansiranja u sektoru energetike u IEEFA, saopštio je institut.

Kao najveći akcionar GE, investicioni fond BlackRock pretrpeo je gubitak od 16 milijardi dolara tokom trogodišnjeg perioda 2016-2018. godina, što predstavlja ogroman gubitak prouzrokovan neupotrebljivim sredstvima, navodi se u saopštenju.

„Ako investitori ne žele da im se ponovi nedostatak informacija kao što je to bio slučaj sa GE, BlackRock treba pod hitno da dezinvestira fosilna goriva i investira u industrije budućnosti sa nultim emisijama“, rekao je Buckley.

Akcionari imaju moć da nateraju „kompanije da procene i spoznaju neizbežnost energetske tranzicije dok se svet ubrzano kreće ka primeni Pariskog sporazuma“, kaže koautorka i finansijska analitičarka IEEFA Kathy Hipple.

IEEFA dodaje da je GE pogrešno procenio da će potražnja za prirodnim gasom i ugljem nastaviti da prati globalni ekonomski rast. Kompanija nije uzela u obzir konstantan pad troškova tehnologije korišćenja obnovljivih izvora energije i sve veću primenu mera energetske efikasnosti, što je potražnju za energijom razdvojilo od ekonomske aktivnosti.

Ta pogrešna procena dovela do toga da je izvršni direktor GE Jeff Immelt morao da ode u prevremenu penziju, dok je njegov naslednik John Flannery izgubio posao nakon godinu dana, navodi se u izveštaju i podseća da su prethodni direktori GE na tim pozicijama u proseku provodili preko 12 godina. A onda, po prvi put u svojoj istoriji, kompanija na mesto direktora nije dovela postojeći kadar, već je izabrala da GE „na pravi put“ izvede Larry Culp, nekadašnji izvršni direktor kompanije Danaher, koja se bavi naučnim i tehnološkim inovacijama na polju ekoloških i drugih rešenja, navodi se u izveštaju.

„Svet je počeo da napušta fosilna goriva, naročito skup uvozni ugalj i gas, i prelazi na jeftine domaće obnovljive izvore energije kao što su solarna i energija vetra, koje ne zagađuju životnu sredinu“, rekao je koautor izveštaja Tom Sanzillo, direktor finansija u IEEFA. „Tu je pametno uložiti novac, a GE nije prepoznao taj trend, što je dovelo do neuspeha“, dodao je.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

BIG Shopping Centers grupa vetroelektrane Rumuniji 109 miliona evra

BIG Shopping Centers grupa pokreće projekat vetroelektrane u Rumuniji od 109 miliona evra

08 децембра 2021 - BIG Shopping Centers preuzima projekat vetroelektrane kapaciteta 102 megavata u Rumuniji, u značajnom iskoraku ka obnovljivoj energiji

energetski ugrozeni kupci energetsko siromastvo Kosovo Srbija Crna Gora

Najviše energetski ugroženih kupaca u regionu ima Kosovo*, a najmanje Crna Gora

07 децембра 2021 - Najnovija studija Energetske zajednice otkriva koliko građana je energetski siromašno, kao i greške zbog kojih pomoć ne stiže do svih kojima je potrebna

Etmax dobio koncesiju za gradnju solarne elektrane u BiH

Etmax dobio koncesiju za gradnju solarne elektrane u BiH

06 децембра 2021 - Solarna elektrana Nevesinje bi trebalo da bude treća velika fotonaposnka elektrana u Hercegovini

GEK Terna prodaje zelene obveznice za 300 miliona evra uz obavezu da smanji emisije

Grčka GEK Terna prodaje zelene obveznice, kupcima garantuje smanjenje emisija

06 децембра 2021 - Grčki građevinski i energetski gigant GEK Terna se sprema da plasira obične obveznice s klauzulom vezanom za održivost