Električna energija

I dalje neizvesna sudbina nuklearki u Nemačkoj

nuklearke-nemacka-zatvaraje

Foto: ivabalk from Pixabay

Objavljeno

22.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Nemačka će verovatno ipak ugasiti svoje nuklearke, ali vlasti sada razmatraju mogućnost da ostave jednu elektranu u funkciji. Plan Nemačke da sve tri preostale nuklearne elektrane zatvori do kraja ove godine je doveden u pitanje gasnom krizom izazvanom napadom Rusije na Ukrajinu.

Prema medijskim izveštajima, neimenovani zvaničnici nemačke vlade su nedavno rekli da su se stekli uslovi za privremeno odlaganje gašenja preostale tri nuklearke.

Međutim, nemački vicekancelar i ministar privrede Robert Habeck rekao je u nedelju bi odlaganje bio pogrešan potez jer bi se time potrošnja gasa smanjila za svega 2%, što ne bi mnogo pomoglo u rešavanju krize.

Stres-test elektroenergetskog sistema bi mogao ukazati na potrebu da se jedna nuklearka ostavi u pogonu

Habeck je takođe dodao da bi razmotrio produženje rada jedne nuklearne elektrane, u Bavarskoj, u zavisnosti od rezultata stres-testa čiji je cilj da se proceni otpornost elektroenergetskog sistema u slučaju prekida snabdevanja ruskim gasom.

Ruski energetski gigant Gazprom je već smanjio isporuke gasa Evropskoj uniji.

Nemačka je 2021. godine ugasila tri nuklearne elektrane

Nemačka je počela sa gašenjem nuklearnih elekrana nakon katastrofe u Fukušimi u Japanu 2011. godine. Krajem 2021. su zatvorene tri nuklearke, a preostale tri su bile u planu za gašenje do kraja ove godine. Tri elektrane koje su još u pogonu – Isar 2 u Bavarskoj, Neckarwestheim u Baden-Virtembergu i Emsland u Donjoj Saksoniji – imaju ukupan kapacitet od 4,3 GW i proizvode oko 5% električne energije u Nemačkoj.

Joachim Bühler iz operatera za ispitivanje bezbednosti TÜV je nedavno izjavio da se tri reaktora ugašena prošlog decembra mogu vratiti na mrežu i da cela grupa može da radi još barem tri godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija uredbom prosirila obuhvat subvencija energetski ugrozena domacinstva

Srbija utrostručila subvencije za energetski ugrožena domaćinstva

22. avgust 2022. - Za pomoć preko nove Uredbe o energetski ugroženom kupcu izdvojeno je četiri milijarde dinara za struju, gas i grejanje

predlog budzeta srbija 2023

OIE

Predlog budžeta za 2023: Srbija planira finansijsku podršku velikim projektima u energetici

22. avgust 2022. - Predlog zakona o budžetu Republike Srbije za 2023. godinu predviđa mogućnost izdavanja državnih garancija i...

Slovenija dodatnu kapitalnu injekciju ugrozenom proizvođaču struje HSE

Slovenija daje dodatnu kapitalnu injekciju ugroženom proizvođaču struje HSE

22. avgust 2022. - Slovenija uvećava kapital svog operatera elektrana HSE sa 492 miliona evra jer su ga suša i zastoj u isporuci uglja gurnuli ispod vode

Marko Cadez predsednik Privredne komore Srbije

Zelena tranzicija menja DNK postojećih poslovnih procesa

22. avgust 2022. - Zelena tranzicija menja DNK postojećih poslovnih procesa, velika je investiciona šansa, mora brzo da se...