Električna energija

I dalje neizvesna sudbina nuklearki u Nemačkoj

nuklearke-nemacka-zatvaraje

Foto: ivabalk from Pixabay

Objavljeno

22.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Nemačka će verovatno ipak ugasiti svoje nuklearke, ali vlasti sada razmatraju mogućnost da ostave jednu elektranu u funkciji. Plan Nemačke da sve tri preostale nuklearne elektrane zatvori do kraja ove godine je doveden u pitanje gasnom krizom izazvanom napadom Rusije na Ukrajinu.

Prema medijskim izveštajima, neimenovani zvaničnici nemačke vlade su nedavno rekli da su se stekli uslovi za privremeno odlaganje gašenja preostale tri nuklearke.

Međutim, nemački vicekancelar i ministar privrede Robert Habeck rekao je u nedelju bi odlaganje bio pogrešan potez jer bi se time potrošnja gasa smanjila za svega 2%, što ne bi mnogo pomoglo u rešavanju krize.

Stres-test elektroenergetskog sistema bi mogao ukazati na potrebu da se jedna nuklearka ostavi u pogonu

Habeck je takođe dodao da bi razmotrio produženje rada jedne nuklearne elektrane, u Bavarskoj, u zavisnosti od rezultata stres-testa čiji je cilj da se proceni otpornost elektroenergetskog sistema u slučaju prekida snabdevanja ruskim gasom.

Ruski energetski gigant Gazprom je već smanjio isporuke gasa Evropskoj uniji.

Nemačka je 2021. godine ugasila tri nuklearne elektrane

Nemačka je počela sa gašenjem nuklearnih elekrana nakon katastrofe u Fukušimi u Japanu 2011. godine. Krajem 2021. su zatvorene tri nuklearke, a preostale tri su bile u planu za gašenje do kraja ove godine. Tri elektrane koje su još u pogonu – Isar 2 u Bavarskoj, Neckarwestheim u Baden-Virtembergu i Emsland u Donjoj Saksoniji – imaju ukupan kapacitet od 4,3 GW i proizvode oko 5% električne energije u Nemačkoj.

Joachim Bühler iz operatera za ispitivanje bezbednosti TÜV je nedavno izjavio da se tri reaktora ugašena prošlog decembra mogu vratiti na mrežu i da cela grupa može da radi još barem tri godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

22. avgust 2022. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

22. avgust 2022. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

22. avgust 2022. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

22. avgust 2022. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji