Električna energija

I dalje neizvesna sudbina nuklearki u Nemačkoj

nuklearke-nemacka-zatvaraje

Foto: ivabalk from Pixabay

Objavljeno

22.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Nemačka će verovatno ipak ugasiti svoje nuklearke, ali vlasti sada razmatraju mogućnost da ostave jednu elektranu u funkciji. Plan Nemačke da sve tri preostale nuklearne elektrane zatvori do kraja ove godine je doveden u pitanje gasnom krizom izazvanom napadom Rusije na Ukrajinu.

Prema medijskim izveštajima, neimenovani zvaničnici nemačke vlade su nedavno rekli da su se stekli uslovi za privremeno odlaganje gašenja preostale tri nuklearke.

Međutim, nemački vicekancelar i ministar privrede Robert Habeck rekao je u nedelju bi odlaganje bio pogrešan potez jer bi se time potrošnja gasa smanjila za svega 2%, što ne bi mnogo pomoglo u rešavanju krize.

Stres-test elektroenergetskog sistema bi mogao ukazati na potrebu da se jedna nuklearka ostavi u pogonu

Habeck je takođe dodao da bi razmotrio produženje rada jedne nuklearne elektrane, u Bavarskoj, u zavisnosti od rezultata stres-testa čiji je cilj da se proceni otpornost elektroenergetskog sistema u slučaju prekida snabdevanja ruskim gasom.

Ruski energetski gigant Gazprom je već smanjio isporuke gasa Evropskoj uniji.

Nemačka je 2021. godine ugasila tri nuklearne elektrane

Nemačka je počela sa gašenjem nuklearnih elekrana nakon katastrofe u Fukušimi u Japanu 2011. godine. Krajem 2021. su zatvorene tri nuklearke, a preostale tri su bile u planu za gašenje do kraja ove godine. Tri elektrane koje su još u pogonu – Isar 2 u Bavarskoj, Neckarwestheim u Baden-Virtembergu i Emsland u Donjoj Saksoniji – imaju ukupan kapacitet od 4,3 GW i proizvode oko 5% električne energije u Nemačkoj.

Joachim Bühler iz operatera za ispitivanje bezbednosti TÜV je nedavno izjavio da se tri reaktora ugašena prošlog decembra mogu vratiti na mrežu i da cela grupa može da radi još barem tri godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Severna Makedonija novu vladu energetike Sanja Bozinovska

Severna Makedonija ima novu vladu – resor energetike preuzela Sanja Božinovska

22. avgust 2022. - U vladi premijera Hristijana Mickoskog, konsultantkinja za energetiku Sanja Božinovska je izabrana za ministarku energetike, rudarstva i mineralnih sirovina

Lancana-havarija-dalekovodima-bez-struje-Crnu-Goru-BiH-Albaniju-Dalmaciju

Lančana havarija na dalekovodima ostavila bez struje Crnu Goru, BiH, Albaniju, Dalmaciju

22. avgust 2022. - Usled preopterećenja ključnih interkonektivnih vodova došlo je do prekida isporuke električne energije u velikom delu regiona

Solari 5000+ prosiruje se i na ugradnju energetski efikasne stolarije

Projekat Solari 5000+ biće proširen na ugradnju energetski efikasne stolarije

22. avgust 2022. - Eletroprivreda Crne Gore predlaže proširenje portfolija projekta Solari 5000+ na ugradnju energetski efikasne stolarije

Srbija-studiju-mogucnosti-izgradnje-nuklearnih-elektrana

Srbija naručuje studiju o mogućnosti izgradnje nuklearnih elektrana

22. avgust 2022. - Ministarstvo prima prijave konsultanata za sprovođenje analize tehnologija za nuklearnu energiju uključujući male modularne reaktore