Električna energija

HSE predstavio procenu uticaja na životnu sredinu za spaljivanje goriva od otpada u TE Šoštanj

HSE-procena-uticaja-na-zivotnu-sredinu-spaljivanje-SRF-gorivo-od-otpada-TE-Sostanj

Slika: Uprava TEŠ-a na predstavljanju studije (HSE)

Objavljeno

01.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Uprava Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ) predstavila je rezultate procene uticaja na životnu sredinu koji pokazuju da je planirani projekat spaljivanja goriva od otpada (solid recovered fuel – SRF) prihvatljiv jer ne pogoršava trenutno stanje životne sredine u Šaleškoj dolini.

TEŠ, koji je deo državne energetske kompanije Holding Slovenske Elektrarne (HSE), najavio je da će u slučaju pozitivne procene uticaja na životnu sredinu započeti spaljivanja SRF goriva sledeće godine.

TEŠ je započeo proces dobijanja ekološke dozvole za zajedničko spaljivanje lignita i SRF goriva

Procena uticaja uzima u obzir uticaje na životnu sredinu i ljude koji bi se pojavili tokom spaljivanja i u trenutku prekida.

Svi uticaji tokom rada ocenjeni su kao beznačajni, saopštio je HSE.

Zbog ohrabrujućih rezultata procene uticaja, TEŠ je, kako se navodi, odlučio da nastavi sa procedurom, pa je procenu predao Agenciji za zaštitu životne sredine (Agencijo Republike Slovenije za okolje – ARSO).

To je početak procesa dobijanja ekološke saglasnosti za zajedničko spaljivanje lignita i SRF goriva u bloku 6 TEŠ-a. Sva dokumentacija, uključujući i procena uticaja biće u potpunosti dostupna zainteresovanoj javnosti, naveo je HSE.

Mitja Tašler, direktor TEŠ-a: SRF gorivo se dobija od neopasnog otpada

Procena uticaja navodi da bi emisije CO2 bile manje u poređenju sa trenutnom situacijom, dok bi svi drugi uticaji na životnu sredinu bili u okviru dozvoljenih graničnih vrednosti.

Emisije bi bile u skladu sa propisima Slovenije, ali sa vrednostima utvrđenim u zaključcima o najboljim raspoloživim tehnologijana (BAT) na nivou EU, naovdi procena.

TEŠ namerava da spali maksimalno 160.000 tona SRF goriva godišnje

Lignit ostaje primarna sirovina za dobijanje energije.

TEŠ namerava da spali maksimalno 160.000 tona SRF goriva godišnje ili najviše do 6% težine osnovnog goriva. Dodavanje SRF goriva bi, kako se ističe, poboljšalo efikasnost proizvodnje električne i toplotne energije.

SRF gorivo bi se preuzimalo samo od slovenačkih prerađivača

Mitja Tašler, direktor TEŠ-a, rekao je da SRF gorivo nastaje odvajanjem metala, drobljenjem i dehidracijom odabranog čvrstog neopasnog otpada.

SRF gorivo bi se preuzimalo samo od slovenačkih prerađivača koji bi osigurali propisani kvalitet goriva, naveo je Tašler, i dodao da će odgovoriti na sve pozive lokalne zajednice da predstave rezultate procene uticaja na životnu sredinu.

Tašler je nedavno u intervjuu za naš portal govorio o projektima koje ova slovenačka elektrana na lignit planira u cilju postepene energetske tranzicije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EPS najavio investicije u zelenu energiju

EPS najavio investicije u zelenu energiju

15 октобра 2021 - EPS namerava da do kraja decenije instalira solarne elektrane ukupne snage 240 megavata i još 100 megavata u vetroparkovima

Deset drzava EU proglasi nuklearke niskougljenicnom tehnologijom

Deset država traži da EU proglasi nuklearke niskougljeničnom tehnologijom

13 октобра 2021 - Deset država uključujući Sloveniju, Hrvatsku, Rumuniju i Bugarsku traži da EU proglasi nuklearne elektrane niskougljeničnom tehnologijom

Bugarska mogucnosti 2040 prekine upotrebu uglja

Bugarska razmatra mogućnosti da najkasnije 2040. prekine upotrebu uglja

12 октобра 2021 - Nakon predstojećih izbora, Narodno sobranje Bugarske će odlučivati između tri roka za obustavljanje korišćenja uglja: 2035, 2038. i 2040. godine

nuklearna-elektrana-dozvola-krsko

Podneta tužba zbog energetske dozvole za drugi blok nuklearke Krško

12 октобра 2021 - Pored energetske dozvole, ove tri NVO tvrde i da je klimatska strategija Slovenije delom protivzakonita i neustavna.