Električna energija

HSE predstavio procenu uticaja na životnu sredinu za spaljivanje goriva od otpada u TE Šoštanj

HSE-procena-uticaja-na-zivotnu-sredinu-spaljivanje-SRF-gorivo-od-otpada-TE-Sostanj

Slika: Uprava TEŠ-a na predstavljanju studije (HSE)

Objavljeno

01.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Uprava Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ) predstavila je rezultate procene uticaja na životnu sredinu koji pokazuju da je planirani projekat spaljivanja goriva od otpada (solid recovered fuel – SRF) prihvatljiv jer ne pogoršava trenutno stanje životne sredine u Šaleškoj dolini.

TEŠ, koji je deo državne energetske kompanije Holding Slovenske Elektrarne (HSE), najavio je da će u slučaju pozitivne procene uticaja na životnu sredinu započeti spaljivanja SRF goriva sledeće godine.

TEŠ je započeo proces dobijanja ekološke dozvole za zajedničko spaljivanje lignita i SRF goriva

Procena uticaja uzima u obzir uticaje na životnu sredinu i ljude koji bi se pojavili tokom spaljivanja i u trenutku prekida.

Svi uticaji tokom rada ocenjeni su kao beznačajni, saopštio je HSE.

Zbog ohrabrujućih rezultata procene uticaja, TEŠ je, kako se navodi, odlučio da nastavi sa procedurom, pa je procenu predao Agenciji za zaštitu životne sredine (Agencijo Republike Slovenije za okolje – ARSO).

To je početak procesa dobijanja ekološke saglasnosti za zajedničko spaljivanje lignita i SRF goriva u bloku 6 TEŠ-a. Sva dokumentacija, uključujući i procena uticaja biće u potpunosti dostupna zainteresovanoj javnosti, naveo je HSE.

Mitja Tašler, direktor TEŠ-a: SRF gorivo se dobija od neopasnog otpada

Procena uticaja navodi da bi emisije CO2 bile manje u poređenju sa trenutnom situacijom, dok bi svi drugi uticaji na životnu sredinu bili u okviru dozvoljenih graničnih vrednosti.

Emisije bi bile u skladu sa propisima Slovenije, ali sa vrednostima utvrđenim u zaključcima o najboljim raspoloživim tehnologijana (BAT) na nivou EU, naovdi procena.

TEŠ namerava da spali maksimalno 160.000 tona SRF goriva godišnje

Lignit ostaje primarna sirovina za dobijanje energije.

TEŠ namerava da spali maksimalno 160.000 tona SRF goriva godišnje ili najviše do 6% težine osnovnog goriva. Dodavanje SRF goriva bi, kako se ističe, poboljšalo efikasnost proizvodnje električne i toplotne energije.

SRF gorivo bi se preuzimalo samo od slovenačkih prerađivača

Mitja Tašler, direktor TEŠ-a, rekao je da SRF gorivo nastaje odvajanjem metala, drobljenjem i dehidracijom odabranog čvrstog neopasnog otpada.

SRF gorivo bi se preuzimalo samo od slovenačkih prerađivača koji bi osigurali propisani kvalitet goriva, naveo je Tašler, i dodao da će odgovoriti na sve pozive lokalne zajednice da predstave rezultate procene uticaja na životnu sredinu.

Tašler je nedavno u intervjuu za naš portal govorio o projektima koje ova slovenačka elektrana na lignit planira u cilju postepene energetske tranzicije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

elektrane-ugalj-kina-emisije

Klimatski cilj Kine zahteva zatvaranje skoro 600 elektrana na ugalj

17 April 2021 - Da bi dostigla nulte neto emisije gasova sa efektom staklene bašte do 2060. godine, Kina bi morala da zatvori skoro 600 elektrana na ugalj u narednih 10 godina.

Evropska komisija Srbija BiH 2020 proizvodnju struje iz uglja

Evropska komisija: Srbija i BiH 2020. povećale proizvodnju struje iz uglja

13 April 2021 - Učinak termoelektrana na ugalj pao je prošle godine 22 odsto u EU, dok je Srbija na tom polju povećala proizvodnju za četiri, a BiH za osam odsto

vladimir cadjenovic cedis direktor

Vladimir Čađenović novi direktor crnogorskog CEDIS-a

13 April 2021 - Odbor direktora Crnogorskog elektrodistributivnog sistema razrešio je izvršnog direktora Zorana Đukanovića i imenovao Vladimira Čađenovića.

Gradjani Hrvatske će moci da kupuju elektricnu energiju iz svih zemalja EU

Građani Hrvatske će moći da kupuju električnu energiju iz svih zemalja EU

09 April 2021 - Izmene Zakona o tržištu električne energije povećavaju konkurenciju na tržištu gde Hrvatska elektroprivreda drži 90 odsto snabdevanja.