Električna energija

HSE predstavio procenu uticaja na životnu sredinu za spaljivanje goriva od otpada u TE Šoštanj

HSE-procena-uticaja-na-zivotnu-sredinu-spaljivanje-SRF-gorivo-od-otpada-TE-Sostanj

Slika: Uprava TEŠ-a na predstavljanju studije (HSE)

Objavljeno

01.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Uprava Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ) predstavila je rezultate procene uticaja na životnu sredinu koji pokazuju da je planirani projekat spaljivanja goriva od otpada (solid recovered fuel – SRF) prihvatljiv jer ne pogoršava trenutno stanje životne sredine u Šaleškoj dolini.

TEŠ, koji je deo državne energetske kompanije Holding Slovenske Elektrarne (HSE), najavio je da će u slučaju pozitivne procene uticaja na životnu sredinu započeti spaljivanja SRF goriva sledeće godine.

TEŠ je započeo proces dobijanja ekološke dozvole za zajedničko spaljivanje lignita i SRF goriva

Procena uticaja uzima u obzir uticaje na životnu sredinu i ljude koji bi se pojavili tokom spaljivanja i u trenutku prekida.

Svi uticaji tokom rada ocenjeni su kao beznačajni, saopštio je HSE.

Zbog ohrabrujućih rezultata procene uticaja, TEŠ je, kako se navodi, odlučio da nastavi sa procedurom, pa je procenu predao Agenciji za zaštitu životne sredine (Agencijo Republike Slovenije za okolje – ARSO).

To je početak procesa dobijanja ekološke saglasnosti za zajedničko spaljivanje lignita i SRF goriva u bloku 6 TEŠ-a. Sva dokumentacija, uključujući i procena uticaja biće u potpunosti dostupna zainteresovanoj javnosti, naveo je HSE.

Mitja Tašler, direktor TEŠ-a: SRF gorivo se dobija od neopasnog otpada

Procena uticaja navodi da bi emisije CO2 bile manje u poređenju sa trenutnom situacijom, dok bi svi drugi uticaji na životnu sredinu bili u okviru dozvoljenih graničnih vrednosti.

Emisije bi bile u skladu sa propisima Slovenije, ali sa vrednostima utvrđenim u zaključcima o najboljim raspoloživim tehnologijana (BAT) na nivou EU, naovdi procena.

TEŠ namerava da spali maksimalno 160.000 tona SRF goriva godišnje

Lignit ostaje primarna sirovina za dobijanje energije.

TEŠ namerava da spali maksimalno 160.000 tona SRF goriva godišnje ili najviše do 6% težine osnovnog goriva. Dodavanje SRF goriva bi, kako se ističe, poboljšalo efikasnost proizvodnje električne i toplotne energije.

SRF gorivo bi se preuzimalo samo od slovenačkih prerađivača

Mitja Tašler, direktor TEŠ-a, rekao je da SRF gorivo nastaje odvajanjem metala, drobljenjem i dehidracijom odabranog čvrstog neopasnog otpada.

SRF gorivo bi se preuzimalo samo od slovenačkih prerađivača koji bi osigurali propisani kvalitet goriva, naveo je Tašler, i dodao da će odgovoriti na sve pozive lokalne zajednice da predstave rezultate procene uticaja na životnu sredinu.

Tašler je nedavno u intervjuu za naš portal govorio o projektima koje ova slovenačka elektrana na lignit planira u cilju postepene energetske tranzicije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

fosilna-goriva-eu-struja

Fosilna goriva 2021. ponovo postala glavni izvor za proizvodnju struje u EU

01 јула 2022 - Kada su u pitanju obnovljivi izvori, najveći porast je zabeležen u količini električne energije proizvedene iz solara, 13%,

Voltalia Albaniji najveci solarni park Zapadnom Balkanu

Voltalia u Albaniji počela da gradi najveći solarni park na Zapadnom Balkanu

01 јула 2022 - Voltalia je počela s izgradnjom solarnog parka Karavasta od 140 megavata. Trenutno na Zapadnom Balkanu nema većeg od toga.

Srbiji pojednostavljena procedura postavljanje solarnih panela

U Srbiji pojednostavljena procedura za postavljanje solarnih panela

01 јула 2022 - Olakšana procedura znači da prozjumeri treba samo da sklope ugovor, bez ispunjavanja posebnih tehničkih uslova za predaju struje u mrežu

EU klimatskih pregovora 2035 zabrani vozila fosilna goriva

EU i pre klimatskih pregovora rešila da 2035. zabrani nova vozila na fosilna goriva

30 јуна 2022 - Savet EU i Evropski parlament počinju klimatske pregovore, a zabrana prodaje novih vozila na fosilna goriva najkasnije 2035. je već u pripremi.