Životna sredina

Hrvatsko ministarstvo odobrilo bespovratna sredstva za ekološke projekte

Photo: Pixabay

Objavljeno

20.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatsko ministarstvo zaštite okoliša i energetike dodelilo je više od 300 miliona kuna (oko 40 miliona evra) bespovratnih sredstava za četiri projekta na polju zaštite životne sredine na kojima će raditi nekoliko državnih institucija. Projekti će biti finansirani iz strukturnih i investicionih fondova Evropske unije i treba da doprinesu ispunjavanju obaveza koje je Hrvatska preuzela pristupanjem EU, saopštilo je ministarstvo.

Novac za projekte je obezbeđen sufinasiranjem iz budžeta Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020. iz koga je obezbeđeno 85 odsto sredstava, odnosno 322,6 miliona kuna (oko 43 miliona evra) a ukupna vrednost sva četiri projekta je 379,6 miliona kuna (oko 50 miliona evra).

Ugovore za bespovratna sredstva su potpisali predstavnici Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, Državnog hidrometeorološkog zavoda za projekat u partnerstvu s Institutom za medicinska istraživanja i medicinu rada i Uprava za zaštitu prirode Ministarstva zaštite životne sredine i energetike za projekat u partnerstvu s Hrvatskom agencijom za okoliš i prirodu.

Fakultet strojarstva i brodogradnje je dobio 57 miliona kuna (oko 7,6 miliona evra) za uspostavljanje nacionalne referentne laboratorije za emisije iz motora s unutrašnjim sagorevanjem na mobilnoj mašineriji. Uz laboratoriju će biti formiran i baza podataka o zagađenju iz tih mašina.

Državni hidrometeorološki zavod i Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada su dobili 125 milion kuna (oko 16 miliona evra) da prošire i modernizuju državnu mrežu za trajno praćenje kvaliteta vazduha u urbanim sredinama. Taj projekat podrazumeva modernizaciju mernih stanica i izradu modela za procenu koncentracija toksičnih materija i unapređenje njihovih laboratorija.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je dobilo 11 miliona kuna (oko 1,4 miliona evra) da razviju sistem upravljanja i kontrole invazivnih stranih vrsta. Te dve državne ustanove će izraditi planove kontrole takvih vrsta i načina da se umanji njihov uticaj na autohtone vrste.

Ministarstvo i Hrvatska agencija za okoliš i prirodu su dobile 186 miliona kuna (oko 25 miliona evra) da razviju okvir za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000. Oni će izraditi planove za upravljanje mrežom i program zaštite šuma koje čine oko 40 odsto područja koje ona pokriva u Hrvatskoj. U okviru projekta će se sakupljati i podaci o vrstama i staništima na području mreže i ulagati napori da se podigne svest o njoj među stanovništvom.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Protest SEOS-a protiv litijuma: blokada i kampovanje ispred Vlade Srbije

Protest SEOS-a protiv litijuma: blokada i kampovanje ispred Vlade Srbije

20. septembar 2017. - SEOS je u nedelju započeo novi protest i blokadu ispred Vlade Srbije na kojem se zahtevaju ostavke na svim nivoima i oslobođenje RTS-a

sanitarna deponija vinca upravljanje otpadom sepa izvestaj

Regionalna deponija Vinča popravila rezultat Srbije u upravljanju otpadom u 2021.

20. septembar 2017. - Deponija je počela da radi, kako se navodi na sajtu Beo Čiste Energije, firme koja njome upravlja, od avgusta 2021. 

SEOS: Protest ispred Vlade Srbije do ispunjenja zahteva

SEOS: Protest ispred Vlade Srbije do ispunjenja zahteva

20. septembar 2017. - Godinu dana nakon prve blokade povodom borbe protiv projekta Jadar i eksploatacije litijuma, SEOS poziva...

reri tuzba eps sumpor dioksid zagadjenje vazduha tent

Sud naložio EPS-u da smanji emisije SO2 zbog ugrožavanja zdravlja građana

20. septembar 2017. - Viši sud u Beogradu doneo je prvostepenu presudu u korist Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu