Životna sredina

Hrvatsko ministarstvo odobrilo bespovratna sredstva za ekološke projekte

Photo: Pixabay

Objavljeno

20.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatsko ministarstvo zaštite okoliša i energetike dodelilo je više od 300 miliona kuna (oko 40 miliona evra) bespovratnih sredstava za četiri projekta na polju zaštite životne sredine na kojima će raditi nekoliko državnih institucija. Projekti će biti finansirani iz strukturnih i investicionih fondova Evropske unije i treba da doprinesu ispunjavanju obaveza koje je Hrvatska preuzela pristupanjem EU, saopštilo je ministarstvo.

Novac za projekte je obezbeđen sufinasiranjem iz budžeta Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020. iz koga je obezbeđeno 85 odsto sredstava, odnosno 322,6 miliona kuna (oko 43 miliona evra) a ukupna vrednost sva četiri projekta je 379,6 miliona kuna (oko 50 miliona evra).

Ugovore za bespovratna sredstva su potpisali predstavnici Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, Državnog hidrometeorološkog zavoda za projekat u partnerstvu s Institutom za medicinska istraživanja i medicinu rada i Uprava za zaštitu prirode Ministarstva zaštite životne sredine i energetike za projekat u partnerstvu s Hrvatskom agencijom za okoliš i prirodu.

Fakultet strojarstva i brodogradnje je dobio 57 miliona kuna (oko 7,6 miliona evra) za uspostavljanje nacionalne referentne laboratorije za emisije iz motora s unutrašnjim sagorevanjem na mobilnoj mašineriji. Uz laboratoriju će biti formiran i baza podataka o zagađenju iz tih mašina.

Državni hidrometeorološki zavod i Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada su dobili 125 milion kuna (oko 16 miliona evra) da prošire i modernizuju državnu mrežu za trajno praćenje kvaliteta vazduha u urbanim sredinama. Taj projekat podrazumeva modernizaciju mernih stanica i izradu modela za procenu koncentracija toksičnih materija i unapređenje njihovih laboratorija.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je dobilo 11 miliona kuna (oko 1,4 miliona evra) da razviju sistem upravljanja i kontrole invazivnih stranih vrsta. Te dve državne ustanove će izraditi planove kontrole takvih vrsta i načina da se umanji njihov uticaj na autohtone vrste.

Ministarstvo i Hrvatska agencija za okoliš i prirodu su dobile 186 miliona kuna (oko 25 miliona evra) da razviju okvir za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000. Oni će izraditi planove za upravljanje mrežom i program zaštite šuma koje čine oko 40 odsto područja koje ona pokriva u Hrvatskoj. U okviru projekta će se sakupljati i podaci o vrstama i staništima na području mreže i ulagati napori da se podigne svest o njoj među stanovništvom.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

20. septembar 2017. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

20. septembar 2017. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

20. septembar 2017. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

20. septembar 2017. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama