Životna sredina

Hrvatsko ministarstvo odobrilo bespovratna sredstva za ekološke projekte

Photo: Pixabay

Objavljeno

20.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatsko ministarstvo zaštite okoliša i energetike dodelilo je više od 300 miliona kuna (oko 40 miliona evra) bespovratnih sredstava za četiri projekta na polju zaštite životne sredine na kojima će raditi nekoliko državnih institucija. Projekti će biti finansirani iz strukturnih i investicionih fondova Evropske unije i treba da doprinesu ispunjavanju obaveza koje je Hrvatska preuzela pristupanjem EU, saopštilo je ministarstvo.

Novac za projekte je obezbeđen sufinasiranjem iz budžeta Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020. iz koga je obezbeđeno 85 odsto sredstava, odnosno 322,6 miliona kuna (oko 43 miliona evra) a ukupna vrednost sva četiri projekta je 379,6 miliona kuna (oko 50 miliona evra).

Ugovore za bespovratna sredstva su potpisali predstavnici Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, Državnog hidrometeorološkog zavoda za projekat u partnerstvu s Institutom za medicinska istraživanja i medicinu rada i Uprava za zaštitu prirode Ministarstva zaštite životne sredine i energetike za projekat u partnerstvu s Hrvatskom agencijom za okoliš i prirodu.

Fakultet strojarstva i brodogradnje je dobio 57 miliona kuna (oko 7,6 miliona evra) za uspostavljanje nacionalne referentne laboratorije za emisije iz motora s unutrašnjim sagorevanjem na mobilnoj mašineriji. Uz laboratoriju će biti formiran i baza podataka o zagađenju iz tih mašina.

Državni hidrometeorološki zavod i Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada su dobili 125 milion kuna (oko 16 miliona evra) da prošire i modernizuju državnu mrežu za trajno praćenje kvaliteta vazduha u urbanim sredinama. Taj projekat podrazumeva modernizaciju mernih stanica i izradu modela za procenu koncentracija toksičnih materija i unapređenje njihovih laboratorija.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je dobilo 11 miliona kuna (oko 1,4 miliona evra) da razviju sistem upravljanja i kontrole invazivnih stranih vrsta. Te dve državne ustanove će izraditi planove kontrole takvih vrsta i načina da se umanji njihov uticaj na autohtone vrste.

Ministarstvo i Hrvatska agencija za okoliš i prirodu su dobile 186 miliona kuna (oko 25 miliona evra) da razviju okvir za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000. Oni će izraditi planove za upravljanje mrežom i program zaštite šuma koje čine oko 40 odsto područja koje ona pokriva u Hrvatskoj. U okviru projekta će se sakupljati i podaci o vrstama i staništima na području mreže i ulagati napori da se podigne svest o njoj među stanovništvom.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dan ekološkog duga 2024

Dan ekološkog duga 2024: Slovenija od 25. aprila živi na kredit

20. septembar 2017. - Dan ekološkog duga je godišnji pokazatelj početka našeg života preko količine resursa koje imamo u datoj godini

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

20. septembar 2017. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

20. septembar 2017. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

20. septembar 2017. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine