OIE

Hrvatska ostvarila energetske ciljeve za 2020, ima potencijal da postane hab JIE

Hrvatska ostvarila ciljeve u OIE i energetskoj efikasnosti za 2020

Slika: Evropska komisija

Objavljeno

01.02.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.02.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska ima potencijal da postane glavno energetsko čvorište Jugoistočne Evrope s obzirom na svoje hidropotencijale i obilje sunčeve i energije vetra koje još nisu dovoljno iskorišćene, rekao je prilikom posete Hrvatskoj Maroš Ševčovič, potpredsednik Evropske komisije (EK) zadužen za energetsku uniju.

Ševčovič je naveo da Hrvatska ima taj potencijal, ali da ako želi da postane energetsko čvorište onda mora da primeni sva pravila tržišta i stvori čvrste veze sa državama–članicama kao i sa susednim zemljama na području Jugoistočne Evrope kako bi se poboljšala sigurnost snabdevanja i olakšala trgovina električnom energijom i gasom, prenose hrvatski mediji.

Potpredsednik Evropske komisije posetio je Hrvatsku samim krajem januara, u okviru druge turneje posvećene ispunjavaju ciljeva Energetske unije. Cilj posete je da se razmotri priprema nacionalnog energetskog i klimatskog plana za period 2021-2030, razvoj hrvatskog unutrašnjeg energetskog tržišta i njegova uloga u regionalnoj saradnji.

Na konferenciji Nova hrvatska energetska strategija, koju je organizovao dnevnik Jutarnji list u Zagrebu, Ševčovič je naglasio da je Hrvatska sa 28 odsto energije koja dolazi iz obnovljivih izvora dostigla, i čak premašila nacionalne ciljeve za 2020, kada su u pitanju obnovljivi izvori energije i energetska efikasnost.

Šefčovič je ipak naglasio da bez obzira na ove pozitivne rezultate, Hrvatska mora da nastavi da ulaže napore u tom pravcu, posebno sada kada je privredni rast dobio na zamahu i kada je cena obnovljive energije pala.

“To je važno kako bismo zajedno postigli i ciljeve iz obaveza koje proizlaze iz Pariskog sporazuma”, rekao je Ševčovič u intervjuu za Jutarnji list, i dodao da u vreme četvrte industrijske revolucije, on ohrabruje i Hrvatsku i sve druge članice EU da investiraju u nacionalne ciljeve koji se tiču energetike i klime do 2030.

Ševčovič je rekao i da je još jedna prednost Hrvatske njena geografska lokacija kada je u pitanju prekogranična trgovina obnovljivom energijom, i kao najbolji primer saradnje na tom nivou naveo CESEC inicijativu Evropske komisije za saradnju zemalja centralne i jugoistočne Evrope.

Ova Inicijativa je pokrenuta 2015, kako bi se omogućilo sigurnije snabdevanje gasom u zemljama-članicama EU u centralnoj i jugoistočnoj Evropi, a septembra prošle godine je proširena na električnu energiju, energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EMBER: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

Ember: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

1. februar 2018. - Udeo struje iz vetroelektrana i solarnih parkova je prošle godine u EU prvi put prestigao gasne elektrane

mostar solarna elektrana kordic

Grad Mostar želi da instalira solarnu elektranu za sopstvenu potrošnju

1. februar 2018. - Samo pre par nedelja Sarajevo je najavilo nešto slično -  javno preduzeće za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora

ZEZ Sunce: Solarne elektrane u vlasništvu građana

ZEZ Sunce: Solarne elektrane u vlasništvu građana

1. februar 2018. - Zelena energetska zadruga osnovala je prošle nedelje Evropsku zadrugu ZEZ Sunce, sa ciljem da se...

hrvatska energetska odobrenja elektrane javni pozivi

Hrvatska objavila javne pozive za gradnju 250 MW iz obnovljivih izvora

1. februar 2018. - Javni pozivi odnose se na dodelu energetskog odobrenja za gradnju 14 solarnih elektrana i jednog vetroparka