OIE

Hrvatska ostvarila energetske ciljeve za 2020, ima potencijal da postane hab JIE

Hrvatska ostvarila ciljeve u OIE i energetskoj efikasnosti za 2020

Slika: Evropska komisija

Objavljeno

01.02.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.02.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska ima potencijal da postane glavno energetsko čvorište Jugoistočne Evrope s obzirom na svoje hidropotencijale i obilje sunčeve i energije vetra koje još nisu dovoljno iskorišćene, rekao je prilikom posete Hrvatskoj Maroš Ševčovič, potpredsednik Evropske komisije (EK) zadužen za energetsku uniju.

Ševčovič je naveo da Hrvatska ima taj potencijal, ali da ako želi da postane energetsko čvorište onda mora da primeni sva pravila tržišta i stvori čvrste veze sa državama–članicama kao i sa susednim zemljama na području Jugoistočne Evrope kako bi se poboljšala sigurnost snabdevanja i olakšala trgovina električnom energijom i gasom, prenose hrvatski mediji.

Potpredsednik Evropske komisije posetio je Hrvatsku samim krajem januara, u okviru druge turneje posvećene ispunjavaju ciljeva Energetske unije. Cilj posete je da se razmotri priprema nacionalnog energetskog i klimatskog plana za period 2021-2030, razvoj hrvatskog unutrašnjeg energetskog tržišta i njegova uloga u regionalnoj saradnji.

Na konferenciji Nova hrvatska energetska strategija, koju je organizovao dnevnik Jutarnji list u Zagrebu, Ševčovič je naglasio da je Hrvatska sa 28 odsto energije koja dolazi iz obnovljivih izvora dostigla, i čak premašila nacionalne ciljeve za 2020, kada su u pitanju obnovljivi izvori energije i energetska efikasnost.

Šefčovič je ipak naglasio da bez obzira na ove pozitivne rezultate, Hrvatska mora da nastavi da ulaže napore u tom pravcu, posebno sada kada je privredni rast dobio na zamahu i kada je cena obnovljive energije pala.

“To je važno kako bismo zajedno postigli i ciljeve iz obaveza koje proizlaze iz Pariskog sporazuma”, rekao je Ševčovič u intervjuu za Jutarnji list, i dodao da u vreme četvrte industrijske revolucije, on ohrabruje i Hrvatsku i sve druge članice EU da investiraju u nacionalne ciljeve koji se tiču energetike i klime do 2030.

Ševčovič je rekao i da je još jedna prednost Hrvatske njena geografska lokacija kada je u pitanju prekogranična trgovina obnovljivom energijom, i kao najbolji primer saradnje na tom nivou naveo CESEC inicijativu Evropske komisije za saradnju zemalja centralne i jugoistočne Evrope.

Ova Inicijativa je pokrenuta 2015, kako bi se omogućilo sigurnije snabdevanje gasom u zemljama-članicama EU u centralnoj i jugoistočnoj Evropi, a septembra prošle godine je proširena na električnu energiju, energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija Zakon o snabdevanju elektricnom energijomdve godine zakasnjenja

Slovenija usvojila Zakon o snabdevanju električnom energijom s dve godine zakašnjenja

22 октобра 2021 - Državni zbor Slovenije je izglasao Zakon o snabdevanju električnom energijom s amandmanima koji dovode sve krajnje potrošače u jednak položaj

Njujorski startap Air Co pravi votku od ugljen dioksida

Njujorški startap Air Co. pravi votku od ugljen-dioksida

22 октобра 2021 - Air Co. iz Njujorka proizvodi alkohol i parfem od ugljen-dioksida i zelenog vodonika, a svoju votku naziva najodrživijim žestokim pićem na svetu

Zagreb to boost solar rooftops to reach 50 MW until 2024

Zagreb pripremio program Sunčani krovovi za masovnije korišćenje solarnih panela

21 октобра 2021 - Grad Zagreb pripremio je program za podršku instaliranju solarnih panela na krovovima zgrada javnih ustanova, privatnih vlasnika i firmi

EPS solarnu elektranu lokaciji Kolubaru B

Na lokaciji planiranoj za Kolubaru B EPS želi da izgradi solarnu elektranu

20 октобра 2021 - EPS je raspisao poziv za istraživanje lokacije za termoelektranu Kolubara B radi mogućnosti postavljanja solarne elektrane