OIE

Hrvatska: Cilj tri puta više energije vetra i 20 puta više energije sunca u narednih 10 godina

oie-cilj-hrvatska-coric

Foto: OIEH

Objavljeno

05.04.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.04.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska ima cilj da poveća vetroenergetske kapacitete tri puta, a solarne 20 puta u narednih 10 godina, izjavio je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić na WindEurope 2019 Conference & Exhibition, najveći i najznačajniji ovogodišnji evropski događaj na polju korišćenja energije vetra, koji se održao od 2. do 4. aprila u Bilbau.

„S vjetrom i drugim izvorima obnovljive energije ostvarit ćemo 32 posto naših ukupnih energetskih potreba do 2030. i najmanje 56 posto do 2050., a tranzicija prema obnovljivoj energiji smanjit će i štetne emisije. Vjerujemo da će daljnje povećanje ulaganja u zelenu energiju utjecati i na sam razvoj zemlje te nova zapošljavanja i rast industrije“, rekao je Ćorić u uvodnom govoru na otvaranju konferencije, navodi se u saopštenju udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH).

Prema podacima Zelene knjige, koja sadrži analize i osnove za izradu Strategije energetskog razvoja Hrvatske, Hrvatska je sredinom 2018. godine u trajnom pogonu u statusu povlašćenog proizvođača imala 22 vetroelektrane ukupne snage 573 MW, a u razvoju i/ili izgradnji još pet projekata ukupne snage 162 MW. Očekuje se da će do kraja 2020. godine biti izgrađeno svih 735 MW, navodi se u Zelenoj knjizi.

Zaključno sa 31. decembrom 2017. godine, u pogonu i u sistemu podsticaja bilo je ukupno 1.223 solarnih postrojenja, sa ukupno 51,49 MW instalisane snage i još osam projekata sa ukupnom snagom od 1,972 MW u fazi realizacije, pokazuju podaci Zelene knjige.

Na konferenciji organizovana dva panela pod nazivom „Jugoistočna Evropa u fokusu“

oie-cilj-hrvatski-stand-WindEuropeNa konferenciji WindEurope, udruženje OIEH organizovalo je i dva panela pod nazivom „Jugoistočna Evropa u fokusu“ (South East Europe in Focus), koja su obuhvatila teme „Integracija energije vetra u jugoistočnoj Evropi“ i „Projekti od društvenog interesa u JIE“. Na tim su panelima učestvovali hrvatski stručnjaci i privrednici, zajedno s predstavnicima evropskih institucija i svetskih korporacija, a među njima i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

EU planira 1,3 milijarde evra za finansiranje prekogranične saradnje u infrastrukturnim projektima obnovljiih izvora energije za period od 2021. do 2027. godine, navodi se u saopštenju. Među projektima koji će moći da se prijave su vetroelektrane na kopnu i moru, projekti korišćenja solarne energije, održive biomase, energije mora, geotermalne energije i njihove kombinacije, kao i priključenja na mrežu i skladištenja energije.

O integraciji energije vetra u jugoistočnoj Europi raspravu je moderirao Neven Duić, profesor na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu (FSB) i predsednik Međunarodnog centra za održivi razvoj energetike, voda i okoliša (SDEWES Centre) iz Zagreba, a panel raspravu o projektima od društvenog interesa Maja Pokrovac, direktorka OIEH.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Agora dekarbonizacija Zapadnom Balkanu prekogranicnog poreza CO2 EU

Agora: Brža dekarbonizacija na Zapadnom Balkanu bi ublažila teret prekograničnog poreza EU na CO2

25 јануара 2022 - Zemlje Zapadnog Balkana treba da ubrzaju integraciju svojih tržišta električne energije i da počnu da naplaćuju ispuštanje CO2, poručuje Agora Energiewende

Albanija udesetostruciti kapacitet vetra, solara 2023

Albanija će udesetostručiti kapacitet iz vetra, solara do kraja 2023. godine

25 јануара 2022 - Operator prenosnog sistema Albanije OST veruje da će 2023. kapacitet solarnih i vetroelektrana vezanih na mrežu dostići 220,4 megavata

struja-vrednost-izvoza-bih

Energetska kriza podigla vrednost izvoza struje BiH na rekordnih 424 miliona evra

25 јануара 2022 - Rekordna vrednost izvoza električne energije iz BiH je velikim delom rezultat skokova cena izazvanih energetskom krizom na svetskom tržištu.

Polovini firmi Sloveniji ugrozen opstanak visokih troskova za energente

Skoro polovini firmi u Sloveniji ugrožen opstanak zbog skupoće energenata

24 јануара 2022 - Firme u anketi u Sloveniji očekuju da će ove godine energente plaćati 128 odsto više, a gotovo polovini to dugoročno ugrožava opstanak