OIE

Hrvatska bi sa još jednim gigavatom iz vetroelektrana nadomestila sav uvoz struje

Hrvatska jos jednim gigavatom vetroelektrana sav uvoz struje

Foto: Anastasia Palagutina on Unsplash

Objavljeno

12.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska je prošle godine uvezla 2,12 teravat-sati električne energije. Zbog energetske krize, cene su bile izuzetno visoke. Iskorišćavanjem potencijala obnovljivih izvora može u potpunosti da se eliminiše potreba za kupovinom struje u inostranstvu, poručila je asocijacija Obnovljivi izvori energije Hrvatska.

Rusija je prošlog februara napala Ukrajinu, što je drastično pogoršalo energetsku krizu. Porast cene energenata je dodatno podstakao čitavu Evropu da ubrzano razvija obnovljive izvore energije u cilju postizanja energetske nezavisnosti.

Hrvatska ima ogroman potencijal na tom polju. Asocijacija OIE Hrvatska je izračunala da bi njegovim iskorišćavanjem umnogome mogla da se smanji zavisnost od uvoza.

Prosečna cena električne energije je 2022. iznosila 273,72 evra po megavat-satu ili 239 odsto više nego prethodne godine.

Smanjenje uvoza pripisano povoljnijim vremenskim uslovima

Potrošnja struje je smanjena za 131 gigavat-sat na 18,42 teravat-sata. OIE Hrvatska je to pripisala visokim temperaturama na kraju godine i slabijim potrebama za grejanjem.

Sa još dva gigavata iz solarnih elektrana ili jednim gigavatom u pogonima na vetar, ne bi bilo potrebno kupovati električnu energiju u inostranstvu

U poslednjih pet godina Hrvatska je prosečno uvozila 2,34 teravat-sata. Tokom 2022. godine, neto uvoz je iznosio 2,12 teravat-sati. Najviše energije se uvozi leti, kada bi se iz sunca mogla zadovoljiti većina energetskih potreba, pa čak i postići viškovi za izvoz, stoji u izveštaju. Sa solarnim elektranama koje bi podigle ukupnu instaliranu snagu za dva gigavata, u sadašnjim uslovima više ne bi bilo potrebe za uvozom, po ovoj računici. Isto se može postići izgradnjom vetroelektrana sa još jednim gigavatom zbirnog kapaciteta, poručuje OIE Hrvatska.

Hidroelektrane pokrile preko 28 odsto potrošnje

U strukturi raspoložive električne energije za 2022. godinu, najveći udeo potiče iz hidroelektrana, 28,39 odsto. Slede termoelektrane na gas i lož-ulje (18,49) i nuklearna elektrana Krško, sa 14,42 odsto proizvedene energije.

Solarne elektrane su proizvele 79 gigavat-sati, što je činilo samo 0,43 odsto raspoložive energije i Hrvatsku svrstava na začelje Evrope po korišćenju energije sunca. Učinak vetroelektrana je bio 2,3 teravat-sata, što čini 12,49 odsto ukupne elektroenergetske strukture.

Neiskorišćenost potencijala solarne energije jedan je od razloga zašto fosilna energija čini 53 procenta raspoložive električne energije, navedeno je u objavi.

Pitanje razvoja obnovljivih izvora u 2022. godini postalo je pitanje energetske sigurnosti i prevladavanja energetske krize.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

12. januar 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

12. januar 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

12. januar 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

12. januar 2023. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV