Električna energija

HOPS postao član udruženja operatora mediteranskih zemalja Med-TSO

HOPS postao clan udruzenja operatora mediteranskih zemalja Med-TSO

Slika: hops.hr

Objavljeno

16.04.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.04.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatski operator prenosnog sistema (HOPS) postao je zvanično član Med-TSO, udruženja operatora prenosnih sistema iz mediteranskih zemalja čiji je zajedničkih cilj formiranje mediteranskog tržišta električne energije.

Na Skupštini ovog udruženja održanoj u Briselu protekle nedelje, Hrvatska je postala 19. država članica Med-TSO, koji raspolaže sa  400.000 kilometara dalekovoda i 544.000 MW instalirane snage.

Mreža članica ovog udruženja pokriva područje od 500 miliona kupaca električne energije

Uprava HOPS-a je u februaru ove godine u Zagrebu održala prezentaciju hrvatskog prenosnog sistema kojim upravlja. Inicijativu je pokrenuo glavni sekretar Udruženja Angelo Ferrante, sa ciljem zajedničke koordinacije službenog prijema hrvatske članice u strukovno udruženje zemalja mediteranskog bazena, navodi se u saopštenju HOPS-a.

Med-TSO je započeo svoj rad pre šest godina u okviru Mediteranskog projekta. Udruženje namerava da učvrstiti svoju poziciju kao platformu za multilateralnu suradnju, u smislu instrumenta za integraciju i razvoj operatora prenosnih sistema na Mediteranu kroz razvoj interkonekcija i integracije obnovljivih izvora energije.

HOPS od ovog članstva očekuje aktivnu međusobnu saradnju u razmeni stručnog znanja, iskustava, i učestvovanja u zajedničkim projektima kako bi se na taj način poboljšala operativna transparentnost operatora prenosnih sistema i olakšalo prihvaćanje infrastrukture operatora opštoj javnosti.

Sve evropske članice Med-TSO su i članice Evropske mreže operatora prenosnog sistema električne energije (ENTSO-E).

Tagovi: ,

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mervar Slovenija datum prestanka upotrebe uglja

Mervar: Slovenija da što pre odredi datum prestanka upotrebe uglja

19 April 2021 - TEŠ, jedina termoelektrana na ugalj u Sloveniji, imaće ove godine gubitak do 150 miliona evra, kaže generalni direktor ELES-a Aleksander Mervar

elektrane-ugalj-kina-emisije

Klimatski cilj Kine zahteva zatvaranje skoro 600 elektrana na ugalj

17 April 2021 - Da bi dostigla nulte neto emisije gasova sa efektom staklene bašte do 2060. godine, Kina bi morala da zatvori skoro 600 elektrana na ugalj u narednih 10 godina.

Evropska komisija Srbija BiH 2020 proizvodnju struje iz uglja

Evropska komisija: Srbija i BiH 2020. povećale proizvodnju struje iz uglja

13 April 2021 - Učinak termoelektrana na ugalj pao je prošle godine 22 odsto u EU, dok je Srbija na tom polju povećala proizvodnju za četiri, a BiH za osam odsto

vladimir cadjenovic cedis direktor

Vladimir Čađenović novi direktor crnogorskog CEDIS-a

13 April 2021 - Odbor direktora Crnogorskog elektrodistributivnog sistema razrešio je izvršnog direktora Zorana Đukanovića i imenovao Vladimira Čađenovića.