Električna energija

HOPS postao član udruženja operatora mediteranskih zemalja Med-TSO

HOPS postao clan udruzenja operatora mediteranskih zemalja Med-TSO

Slika: hops.hr

Objavljeno

16.04.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.04.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatski operator prenosnog sistema (HOPS) postao je zvanično član Med-TSO, udruženja operatora prenosnih sistema iz mediteranskih zemalja čiji je zajedničkih cilj formiranje mediteranskog tržišta električne energije.

Na Skupštini ovog udruženja održanoj u Briselu protekle nedelje, Hrvatska je postala 19. država članica Med-TSO, koji raspolaže sa  400.000 kilometara dalekovoda i 544.000 MW instalirane snage.

Mreža članica ovog udruženja pokriva područje od 500 miliona kupaca električne energije

Uprava HOPS-a je u februaru ove godine u Zagrebu održala prezentaciju hrvatskog prenosnog sistema kojim upravlja. Inicijativu je pokrenuo glavni sekretar Udruženja Angelo Ferrante, sa ciljem zajedničke koordinacije službenog prijema hrvatske članice u strukovno udruženje zemalja mediteranskog bazena, navodi se u saopštenju HOPS-a.

Med-TSO je započeo svoj rad pre šest godina u okviru Mediteranskog projekta. Udruženje namerava da učvrstiti svoju poziciju kao platformu za multilateralnu suradnju, u smislu instrumenta za integraciju i razvoj operatora prenosnih sistema na Mediteranu kroz razvoj interkonekcija i integracije obnovljivih izvora energije.

HOPS od ovog članstva očekuje aktivnu međusobnu saradnju u razmeni stručnog znanja, iskustava, i učestvovanja u zajedničkim projektima kako bi se na taj način poboljšala operativna transparentnost operatora prenosnih sistema i olakšalo prihvaćanje infrastrukture operatora opštoj javnosti.

Sve evropske članice Med-TSO su i članice Evropske mreže operatora prenosnog sistema električne energije (ENTSO-E).

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Konferencija Privreda Srbije na trzistu elektricne energije, Beograd 22. februar 2022. godine

Konferencija Privreda Srbije na tržištu električne energije održava se 22. februara u Beogradu

20 јануара 2022 - 22. februara u Beogradu portal Balkan Green Energy News organizuje konferenciju o perspektivama tržišta električne energije u Srbiji u narednih nekoliko godina, kao i o novim ulogama učesnika na tržištu.

Axpo-Poljska-PPA-solar

Švajcarski Axpo potpisao ugovor o otkupu struje iz 300 MWp solara u Poljskoj

19 јануара 2022 - Axpo Polska preuzeće svu proizvodnju iz ovih solarnih elektrana od 2022. do 2026. godine, kao i balansnu odgovornost.

Medunarodne institucije Vlade Srbije odlaze primenu Zakona OIE

Međunarodne institucije tražile od Vlade Srbije da ne odlaže primenu Zakona o korišćenju OIE

19 јануара 2022 - Reagujući na zahteve EMS-a i EPS-a, tri međunarodne institucije navode da bi Srbija promenom Zakona o korišćenju OIE izneverila investitore

energetska tranzicija balansiranje nikola rajakovic

Profesor Rajaković: balansiranje električne energije iz obnovljivih izvora ne sme da bude izgovor za zaustavljanje energetske tranzicije

18 јануара 2022 - Na početku bilo koje tranzicije ne mogu se dati svi odgovori, ali se oni nalaze ukoliko se veruje u nove tehnologije, kaže Nikola Rajaković